Budapest 150. születésnapjára különleges technikával, több száz régi fényképből készített filmet az Animatiqua stúdió. A főváros történelmét életre keltő 15 perces rövidfilmből kiderül többek között, hogy milyen is volt a régi Erzsébet híd, vagy hogyan és miért is tűnt el rengeteg ékköve a városnak.

A filmben Budapest egy nő, aki elmeséli születése, élete, veszteségei, álmai történetét 1873-tól napjainkig. A szubjektív vallomásból számos várostörténeti, történelmi információ is feldereng, ami számunkra is újdonság volt.

Közel nyolcvanezer képet átnézve válogattuk össze azt a 140-et, amely a filmben látható” – meséli a kulisszatitkokat Kondacs András rendező. – A régi fotókat a különleges parallax technikát alkalmazva keltettük életre, azaz tettük mozgóvá, filmszerűvé. A célunk az volt, hogy alkotásunkkal mind a hazai, mind a nemzetközi közönség az évfordulóhoz méltó filmet csodálhasson meg, melyben a fókusz az épített örökségünk gondozásának fontossága.

Budapest születése című film készítését hatalmas kutatómunka előzte meg: a Fortepan-fényképek mellett rengeteg képet és képeslapot vásárolt meg a stúdió, és számos épület tulajdonosát, vezetőségét keresték meg, olyan fotók után kutatva, melyeket még sosem láthatott a közönség. A filmben debütál a „Drezdai képek” jelentős része is, amit Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője fedezett fel a nagyrészt 19031912 közötti időszakból csaknem 500 budapesti városképet ábrázoló drezdai Deutsche Fotothek honlapján.

A narráció szövegét Nyáry Krisztián írta, a főváros hangja Hámori Gabriella színésznő. A Budapest Brand is támogatta az évfordulós film elkészültét, amit a Városháza Károly körút felőli homlokzatára kivetítve november 17-én és 18-án bárki megtekinthet.

A film kibővített, angol nyelvű verzióját az alkotók a tervek szerint nemzetközi fesztiválokra nevezik majd, és már zajlanak az előkészületek egy egész estés Budapest-mozifilmmel kapcsolatban is. Sőt, az alkotók más magyar, illetve külföldi városok történetének megfilmesítési lehetőségét is fontolgatják.

Címkék