Keresés EN

Ez is érdekelheti

Női hangon mesél magáról a főváros a különleges Budapest-filmben

Budapest 150. születésnapjára különleges technikával, több száz régi fényképből készített filmet az Animatiqua stúdió. A főváros történelmét életre keltő 15 perces rövidfilmből kiderül többek között, hogy milyen is volt a régi Erzsébet híd, vagy hogyan és miért is tűnt el rengeteg ékköve a városnak.

A filmben Budapest egy nő, aki elmeséli születése, élete, veszteségei, álmai történetét 1873-tól napjainkig. A szubjektív vallomásból számos várostörténeti, történelmi információ is feldereng, ami számunkra is újdonság volt.

Közel nyolcvanezer képet átnézve válogattuk össze azt a 140-et, amely a filmben látható” – meséli a kulisszatitkokat Kondacs András rendező. – A régi fotókat a különleges parallax technikát alkalmazva keltettük életre, azaz tettük mozgóvá, filmszerűvé. A célunk az volt, hogy alkotásunkkal mind a hazai, mind a nemzetközi közönség az évfordulóhoz méltó filmet csodálhasson meg, melyben a fókusz az épített örökségünk gondozásának fontossága.

Budapest születése című film készítését hatalmas kutatómunka előzte meg: a Fortepan-fényképek mellett rengeteg képet és képeslapot vásárolt meg a stúdió, és számos épület tulajdonosát, vezetőségét keresték meg, olyan fotók után kutatva, melyeket még sosem láthatott a közönség. A filmben debütál a „Drezdai képek” jelentős része is, amit Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője fedezett fel a nagyrészt 19031912 közötti időszakból csaknem 500 budapesti városképet ábrázoló drezdai Deutsche Fotothek honlapján.

A narráció szövegét Nyáry Krisztián írta, a főváros hangja Hámori Gabriella színésznő. A Budapest Brand is támogatta az évfordulós film elkészültét, amit a Városháza Károly körút felőli homlokzatára kivetítve november 17-én és 18-án bárki megtekinthet.

A film kibővített, angol nyelvű verzióját az alkotók a tervek szerint nemzetközi fesztiválokra nevezik majd, és már zajlanak az előkészületek egy egész estés Budapest-mozifilmmel kapcsolatban is. Sőt, az alkotók más magyar, illetve külföldi városok történetének megfilmesítési lehetőségét is fontolgatják.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros

?>

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros: tó, patak, rengeteg zöldfelület és lakóházak.

A hedonizmus titkos receptje – Indítsd pezsgős reggelivel a napot!

?>

Nincs jobb napkezdés, mint egy hosszú, pezsgős reggeli, amit szép környezetben, barátokkal vagy akár egyedül, magunkat megajándékozva tölthetünk.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Neked ajánlott

A