gasztró

szerkesztés

Füstös koncok, vajpuha húsok – 10 hely, ahol nem nyúlhatsz mellé, ha barbecue-élményre vágysz

Szerzők

  • Nemes Nóra

2020. 08. 12. 11:44

A barbecue – bármily meglepő is – nem egy szósz, hanem egy technika az USA déli részéről. Lassan 10 éve, hogy itthon is találkozhatunk igazi szmókerben készült, fűszerekben szárazpácolt vajpuha húsokkal. Összeszedtünk nektek 10 helyet, ahol biztos kézzel tépik a malacot és füstölik a marhát.

Fotó: Őrház Chill & BBQ – Facebook

Őrház Chill & BBQ

1/10

2022 Tahitótfalu, Kemping utca 1.

Címkék

A hazai barbecue-mozgalom egyik legrégebbi harcosai a Dunakanyar „budai” oldalán, Tahitótfaluban kápráztatnak el minket. Náluk nincs pardon, csak kiváló minőségű alapanyagokkal dolgoznak, legyen szó húsról, köretről vagy akár a füstöléshez használt fáról. A húsok Ausztráliából és az USA-ból érkeznek, a rub (szárazpác) természetesen saját, három év alatt kísérletezték ki. A szmókert csak hétvégén izzítják be, így a BBQ-élmény pénteken 4-től vasárnap estig – vagy amíg a készlet el nem fogy – tart, de hét közben sem maradunk éhen, a melegkonyhájuk hétfőtől csütörtökig vár minket hétről hétre változó kiegészítő fogásokkal. Az Őrházba nem éri meg „csak úgy” leugrani, hiszik, hogy a barbecue egy lassú műfaj, ami kis fordulatszámon esik a legjobban. Érdemes akár egy egész napot eltölteni náluk, a Duna-parton sütkérezni, pihenni vagy ott maradni a szombat esti bulira is.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

DP BBQ

2/10

1221 Budapest, Hajó utca 2.

Címkék

A budafoki Duna-parton lévő DP BBQ a siófoki Déli Part BBQ kis testvére. A csütörtöktől vasárnapig nyitva lévő DP BBQ-ba hétvégén érdemes ellátogatni, ha a szmókerben készült húsokat tesztelnénk, de már csütörtökön, pénteken is kaphatunk jóféle, műfajkompatibilis burgereket, szendvicseket és Sajben Csaba séf világbajnok kolbászait. Hétvégén egyébként nem csak a konkrét szárazon pácolt húsok körül forog a világ – mindig készülnek valami olyan izgalmas fogással is, ami a szmókerben vagy a pitboxban készült, legyen szó halászléről káposztás köcsögben, kanadai fekete kagylóról vagy épp csülkös ráklevesről. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Smokey Monkies BBQ

3/10

1033 Budapest, Szentendrei út 89-95.

Címkék

A három barát által három éve nyitott Smokey Monkies anyahajója a Szentendrei úton van, de a belvárosban is megtalálhatóak – a Király utcában, a Haller utcában és az Arany János utcában. Ha instant barbecue-élményre vágyunk, a Smokey Monkies a legjobb választás, ők ugyanis a hét minden napján izzó szmókerrel várják a vendégeket. De mivel a barbecue egy összetett, hosszú műfaj, még így is előfordulhat, hogy a reggeli húsok már elfogytak, a délutániak pedig még nem érkeztek meg. A szaftos húsok mellett minden egységben kérhetünk barbecue-szendvicseket és műfajbarát kiegészítőket is. 

Rub & Roll Barbecue

4/10

1055 Budapest, Szent István körút 13.

Több Infó

Címkék

Az Államokból érkezett szmóker, omlós húsok, finom sörök és egy nagy adag amerikai beütés jellemzi a Vígszínházzal szemben lévő Rub & Roll Barbecue-t. Az étterem tökéletes helyszín lehet baráti lakomákhoz, sörözéshez, meccsnézéshez, de az alapítók ennél nagyobb célt tűztek ki maguk elé, sőt, sőt, webshopukban amerikai bbq csapatok szószait, fűszerkeverékeit és egyéb professzionális alapanyagokat kínálnak, hogy minél több hazai otthonba juthasson el a texasi életérzés. Nem csak a szmókert kezelik egyébként tökéletesen – változatos, méretes hamburgereket és kitűnő grillfogásokat is kereshetünk náluk. A texasi hangulat még a köretekben is befigyel, kifejezetten széles palettáról szemezgethetünk a húsaink mellé, nem kell megállnunk a klasszikus káposztasalátánál. Ők is nagyüzemben állnak a konyhán, így nem kell várnunk hétvégéig, ha éppen kedden ennénk egy szaftos bordát. 

Fotó: Szerk - We Love Budapest

Füstölgő Sarok BBQ

5/10

2627 Zebegény, Petőfi tér 15.

Címkék

Zebegény legrákendrollabb helye (a Mókus Presszó mellett természetesen). Faludi Dani 2017-ben döntött úgy, hogy a hét második felében felpezsdíti a Duna-parti falu gasztronómiáját, és omlós húsokkal, laktató szendvicsekkel csábítja a környékbelieket. Dani eredetileg egy grillezős helyet akart nyitni, de adatgyűjtés közben belefutott a BP BARbq-ba, és úgy döntött, hogy ő is felállítja a szmókereket a Dunakanyarban, így Adorján Máriusz szakmai segítségével és sütőivel megnyitott a Füstölgő Sarok. Ha szombaton, vasárnap járunk a Dunakanyarnak ezen a részén, vétek kihagyni a Kós Károly-templom tövében lévő egységet, a Facebook-oldalukat pedig érdemes követni, mert időnként kizarándokolnak a lélegzetelállító Sárkánydombra egy-egy minifesztivál erejéig. 

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Bp BARbq Terrace

6/10

1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 115.

Címkék

Serényi Zsolt és Urbán Roland idén nyáron fogták magukat, és kiköltöztek a Római-partra. Aggodalomra semmi ok, az Akácfa utcában is megtaláljuk világbajnok húsaikat, de mivel nyár van, édemes fogni a biciklit meg a pokrócot és kitekerni hozzájuk a Római nyugalmasabb felére. A hatalmas zöld területen lehet tollasozni, olvasgatni, napozni és természetesen nagyokat enni. Az étlap és a minőség ugyanaz, mint a belvárosban, a hangulat viszont majdnem nyaralós. Érdemes nagyobb csapattal érkezni és egy méretes barbecue-tálat kikérni, mert a széles kínálatból nehéz kiválasztani a kedvencünket, így viszont megkóstolhatjuk a mámorító szendvicseket, a szaftos oldalasokat és a sokféle köretet is.

Fotó: MAG Kert BBQ – Facebook

MAG kert BBQ

7/10

1119 Budapest, Kelenvölgyi határsor 3.

Címkék

Ha Kelenföldön szeretnénk egy szakértelemmel elkészített barbecue-t enni, akkor nem kétséges, hogy a MAG kert a mi helyünk. A kertvárosi részen lévő helyre érkezve olyan, mintha nem is étterembe, hanem vendégségbe toppantunk volna be, sörpadok, függőágyak, este pedig hangulatos fények vannak a helyszínen. Pár naponta változó ajánlatuk közül az is tud választani, aki nem feltétlenül kér a füstös ízekből, de a fókuszban azért a barbecue van. A kertben lévő pingpongasztalnál akár le is mozoghatjuk a kalóriákat, úgyhogy ide is érdemes úgy jönni, hogy aznap már nincs különösebb programunk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

FIRST Local Craft Beer & Kitchen

8/10

1075 Budapest, Madách Imre tér 3.

Több Infó

A FIRST-nek két helye is volt a belvárosban – idén nyáron csak a Madách téri FIRST Local Craft Beer & Kitchen van nyitva. Jó hír azonban, hogy a jóval barbecue-orientáltabb másik FIRST-ből a Madách térre költöztek a szmókerben készült fogások. Az étlap középpontjában nem a barbecue áll, de azért van pár jó darabjuk, ami csökkenteni tudja a hirtelen támadt barbecue-éhséget. A jóféle kézműves sör pedig természetesen adott mellé!

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Fat Mama Eatery

9/10

1074 Budapest, Kazinczy utca 24.

Több Infó

Címkék

A Fat Mama a belváros közepén található, hatalmas kerttel, ahol vidáman pöfög Bertha, a szmóker. A barbecue-kínálat erős és stabil, és nemcsak húsokat, de zöldségeket is készítenek ezzel a technikával, és figyelnek arra, hogy a kiegészítők is változatosak és barbecue-kompatibilisek legyenek. Hét közben nagyon jó ár-érték arányú menüt is kaphatunk náluk, ami ugyan a hazai ízekre épül, de néha itt is kifoghatunk pár hagyományos barbecue-ízt.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Briquette

10/10

2092 Budakeszi, Rákóczi utca 73.

Címkék

A Budakeszin található Briquette nem hagyományos étterem, inkább amolyan pop-up barbecue-szentély, ahol előre meghirdetett események tiszteletére izzítják be a szmókereket. Az aktuális felhozatalért a Facebook-oldalukat kell követni, de ha szeretnénk tanulni a barbecue-ról, netán kisebb-nagyobb társasággal kívánunk eltölteni egy estét, ahol grillezett és barbecue-húsokkal és -köretekkel kápráztatnak el minket, akkor is érdemes őket választani. Bár a barbecue messze van a fine kategóriától, itt egy kifinomultabb, igazán kreatív oldaláról ismerhetjük meg a déli technikát

Hasonló tartalmak

Admin mode