kultúra

szerkesztés

Felfutó negyedek: a Kolosy tér és környéke

Szerzők

  • Bagi László

2014. 11. 03. 13:48

Miután szétnéztünk a Bartók Béla úton és a Lövőház utcában, ebben a cikkben a folyamatosan változó Kolosy tér környékét mutatjuk be nektek. Óbuda kapujában szinte mindent megtalálunk, amit egy ilyen helyen kell: piac, felújított terek és sétányok, kávézók és éttermek, kis üzletek és sörözők helyi arcokkal. Az utóbbi időben számos vendéglátó egység nyílt a környéken, így körbejártuk a terepet, és igyekszünk nektek ha nem is az összes, de a legjobb helyeket megmutatni.

Fotó: Óbuda Promenád

Múlt

1/11

Címkék

Viszonylag kevesen tudják, hogy a tér Kolosy György 1848-as szabadságharcos után kapta nevét. A fiatal joggyakornoknak komoly szerepe volt Lemberg császári biztos megölésében. Pestről női álruhában Erdélybe szökött, majd a szabadságharcban Bem honvédtisztjeként szolgált. A világosi fegyverletétel után egy ideig rejtőzködött, majd önként jelentkezett a megszálló osztrák hatóságoknál. 1850-ben, a mai Szabadság tér helyén állt katonai bázis, az úgynevezett Újépület melletti téren végezték ki. A tér 1900-ban kapta mai nevét a korábbi Lujza tér helyett.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Jelen

2/11

Címkék

Bécsi út bizonyos részei megőriztek valamit a régi óbudai, illetve újlaki hangulatból, de a Kolosy környékének arculatát sajnos a 90-es évek középgagyi épületei határozzák meg. Az egyik bevásárlóközpontban még fémszínűre fújt oszlopfőket is fölfedeztünk, de a helyzet általában nem ennyire lesújtó: a sétányok környékét viszonylag egységes stílusban építették be.
A tér és az egész környék felújítását tavaly fejezték be az Óbuda Promenád elnevezésű program keretében. A korábbi parkolók helyén most sétány és terek találhatók, egy szintre hozták az utat és a járdákat, valamint felújították a piacot is, amelynek épületében kisebb étkezdékszolgáltatók és utazási iroda is üzemelnek.

Fotó: We Love Budapest

Gasztronómia

3/11

Címkék

Gasztronómiai felfedező sétánkat a családias Kolosy Ébresztőben kezdjük. Az elsősorban reggelizőhelyként kitalált helyen francia pékáru, omlettek és szendvicsek, Zsusska lekvárok, befőttek és szörpök, Tekeresvölgyi joghurtok és sajtok, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek, valamint olasz kávé várja a betérőket. Délidőben érdemes kipróbálni a leveseket is. A hely megálmodója pedig nem más, mint a Szendzso egyik Zsoltja - így máris érthető, miért olyan jó minőségű minden.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Okuyama úr

4/11

Címkék

Ugyanebben az épületben találjuk Okuyama úr éttermét. Tényleg nehéz megtalálni, de az élmény mindenért kárpótol: amit eddig a sushiról gondoltunk, örökre megváltozott. Okuyama san egy Hachijō-jima nevű, jelenleg nagyjából 8000 fős szigeten született, majd Tokión és Bécsen keresztül vezetett az útja Budapestre. Nagyon rokonszenves ember, aki csendben dolgozik a kis étterem 'látványkonyhájában', amit pedig alkot, az túlzás nélkül a japán csoda. Mottója érvényesül a tradicionális stílust képviselő konyha ízeiben is: 'Élj jól, szeress nagyon, nevess sokat!' Előételként shitake gombát, kagylót és szójaszószban párolt szardíniát kapunk, a főétel pedig egy csodás sushi-válogatás. Érdemes még kipróbálni a 'dona dona' néven ismert ecetes szardíniát is. A tengeri alapanyagokat Bécsből kapja, és tökéletesen készíti el egy budai tér üzletházának udvarából nyíló lejáró éttermének kis zugában. A legjobb dolgokat föl kell fedezni.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Udon

5/11

Címkék

Teljesen más vonalat, de még mindig az ázsiai konyhát képviseli az Udon. Az utcáról nyíló kis üzlethelyiségben megrendeljük az ételt, amit a szakácsok néhány perc alatt, gyakorlatilag a szemünk előtt készítenek el, majd mindezt megehetjük a piac felőli oldalon kialakított néhány padon, de a környék irodáiból sokan elvitelre kérik a fogásokat. Előételként kipróbáltuk a gyozát (japán töltött tészta sertéshússal és zöldségekkel, 700 forint) és a ropogós bundázott tigrisrákot fűszeres majonézzel (800 forint), főételként pedig udon malayt (shitake és shimeji gomba, fekete szezám, maláj szósz, 1150 forint) kérünk. Az Udon jó választás azoknak, akik szeretik az ázsiai konyhát, de mindezt street food felfogásban, gyorsan és könnyen.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Mr. Masala

6/11

1036 Budapest, Nagyszombat utca 6.

Több Infó

Címkék

Lehet, hogy furcsa, de ha egy keleties konyhájú hely minőségét nagyon gyorsan meg akarjuk ítélni, nézzük meg, milyen a rizs. Ez pedig Mr. Masalánál nagyon jó. A napi menüt próbáljuk ki, amiben a levesen, a basmati rizsen kívül rögtön háromféle indiai szósz, valamint frissen, a tandoori kemencében sült naan jár. A curry, a kókusztej, a lencse mind kiváló minőségű. A húsos verzió 1390 forint, a hús nélküli 1190; nem csoda, hogy ebédidőben dugig van a kissé eldugott hely a környék dolgozóival. A tulajdonos azt mondja: itt nincs turista, csak visszatérő vendégek, ezért is adja mindig a legjobbat.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Hagyományos helyek

7/11

A környéken számtalan további hely várja a vendégeket: sokan kedvelik az általunk is tesztelt Burger's Bar karibi és magyar vonalat képviselő burgereit és Po’boy szendvicseit, a Stereo Chef tökéletes hangzását, na meg grillételeit és koktéljait, van a környéken egy Bécsi szelet vendéglő is a hagyományosabb ízek kedvelőinek, na meg különböző kategóriájú cukrászdák és kávézók. Ha nem feltétlenül csupán enni szeretnénk, de kedveljük a kicsit hagyományosabb italozókat, akkor az 1993 óta üzemelő Fapados poharazó és a Sörpatika (a piac épületében), vagy a Galagonya (meglepő módon a Galagonya utcában) lehet a jó választás.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kolosy téri piac

8/11

1036 Budapest, Bécsi út 65.

Címkék

Természetesen találunk a környéken több szupermarketet is, de miért mennénk oda, ha egyszer van a környéken piac. Nem nagy, de a legfontosabbakat, így a friss zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket, savanyúságot, pékárut és húst megtaláljuk az épületben.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kata virág

9/11

Címkék

Ha a zöldség és gyümölcs megvan, virágért érdemes az amfiteátrum irányába sétálni. Az üzlet lelke Beviz Kata - nála jobban valószínűleg senki sem ismeri a környéket, hiszen 34 éve, 1980 óta üzemel folyamatosan a bolt a Bécsi út 86. alatt. Mint az eredetileg kertészmérnök végzettségű tulajdonos meséli, sokan járnak ide a gyerekeikkel, akiknek egykor ő kötötte az esküvői csokrot. A Kata virág üzlethelyisége pedig nem véletlenül híres: kedves kiszolgálás, gyönyörű virágok, párját ritkító berendezés, na meg két gyémántgalamb várja a vendégeket.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Bookr

10/11

Címkék

Ha kultúrára, ezen belül könyvekre vágyunk, az általunk is bemutatott Bookr a legjobb választás. A családias könyvesbolt kicsit szokatlan, de annál lazább berendezésű, a könyvek között pedig éppúgy találunk szépirodalmat, mint művészeti és egyéb témájú könyveket.

Fotó: Wikipedia

Amfiteátrum

11/11

kis tereken szerencsére elég sok pad van ahhoz, hogy mindig kapjunk helyet, de a sétány végén található amfiteátrumban semmihez sem hasonlítható a pihenés: kétezer éves falak közt még a napozás is más.

A felsorolást persze sokáig lehetne folytatni, hiszen sok más hely rejtőzködik még a környéken. Mindenkinek más a kedvence, így érdemes egy kisebb túrát tenni a környéken és felfedezni a többi titkot is. De a fent ajánlottakat semmiképp se hagyjátok ki!
 

Hasonló tartalmak

Admin mode