szabadidő

szerkesztés

Budapest környéki kirándulóhelyek

Szerzők

2014. 10. 10. 2:00

Szeretjük Budapestet, és imádunk a városon belül kirándulni, de néha mindenkinek jót tesz egy kis környezetváltozás. Úgy döntöttünk, hogy feltérképezzük a szerintünk legjobb Budapest közeli kirándulóhelyeket, amelyeket ilyenkor ősszel mindenkinek nagyon ajánlunk.

Fotó: Panoramio

Szentendre

1/12

Szentendre kétségtelenül a budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye, azon egyszerű oknál fogva, hogy ide akár BKV-val is el lehet jutni. A község sajátosan mediterrán hangulata az elmúlt évszázadok folyamán alakult ki, amikor a törökök kiűzése után a magyarok mellett szerb, dalmát, a szlovák, német és görög telepesek népesítették be. Ide, ha nem akarunk HÉV-ezni, akár bringával is érdemes kijönni, hogy eltöltsünk egy egész napot mondjuk, lovaglással, vagy sétálgatással. Kevesen tudják, de innen van egy viszonylag ismeretlen hegyi út, amely elvezet egészen Visegrádig. Ezt a bevállalósaknak ajánljuk figyelmébe.

Fotó: Wikipedia

Kisoroszi

2/12

Ha pedig Szentendre, akkor már miért nem Kisoroszi? A csendes erdős vízparti táj már nagyjából egy évszázada kedvelt célpontja a budapestieknek, főleg azért mert a kellemes, zöld környezet sok kikapcsolódási lehetőséget biztosít. Ha erre járunk, elmehetünk golfozni, megnézhetjük az Indián-cowboy Múzeumot, kempingezhetünk a Szigetcsúcson, megnézhetjük a Kálvária-dombot, de rengetegen választják a lovaglást szabadidős programnak. Érdekesség: állítólag Kálmán király uralkodásának idején Oroszországból beköltözött emberek szállták meg ezt a helyet, akiktől a helység a nevét kapta.

Fotó: Panoramio

Visegrád

3/12

Mindegy, hogy Szentendréről érkeztünk a titkos hegyi úton, vagy például autóval, a lényeg, hogy Magyarország egyik legkisebb, de egyik legrégibb városában járunk, ha Visegrádot választjuk. Itt található a Salamon-torony, illetve a Királyi-palota, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni. Ez utóbbi egyébként Károly Róbert nevéhez köthető, aki 1323-ban ide helyezte át a székhelyét. Azon túl, hogy Visegrád remek kirándulóhely, gazdag régészeti lelőhelyként is számon tartják: többek közt neolitikus, rézkori és bronzkori telepek; bronzkori temető; római kori lelőhelyek találhatók itt. Télen, a megfelelő hómennyiség esetén akár síelhetünk is errefelé.

Fotó: Zebegeny.hu

Zebegény

4/12

Zebegény a Duna bal partján, Pest megye északi részén, a Dunakanyarban található. Ideális kiránduló- és pihenőhely azoknak, akik akár csak egy hétvégi környezetváltozásra vágynak. Látnivalóból is akad bőven: itt található a Havas Boldogasszonynak szentelt római katolikus templom, Kálvária-kápolna és a mellette lévő kálvária, a Szőnyi István Emlékmúzeum, a színesre festett, faszerkezetű „napraforgó-házak”, a Börzsöny, vagy éppen a Dunakanyar.

Fotó: Wikipedia

Királyrét

5/12

A Börzsöny legmagasabban fekvő és legkisebb medencéjében fekszik Királyrét. Ha errefelé vetődünk, mindenképp érdemes megnézni a turisztikai jelentőségű Királyréti Erdei Vasutat, amely Kismarosról Szokolyán át Királyrétre közlekedik, majd az erdei vasút közelében található Királyréti Hajtánypályát, ahol sínbiciklik kipróbálására nyílik mód. De ha a nyugalom a lényeg, akkor itt terül el a Királyréti horgásztó is, ahol például remek alkalom nyílik piknikezésre jó idő esetén.

Fotó: Panoramio

Nagy-Hideg-hegy

6/12

A Nagy-Hideg-hegy a Börzsöny harmadik legmagasabb hegycsúcsa 864 méteres magasságával. A hegyen 40 férőhelyes, 2006-ban felújított turistaház működik egész évben, ahol télen például remekül lehet síelni is.

Fotó: Fári Kata - We Love Budapest

Dobogókő

7/12

Az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a budapestiek számára, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, vagyis Dobogó-kő. A remekül kiépített túraútvonalakon viszonylag jól bejárható az egész terület, bár a kalandorok is találnak megmászni valót, ha letérnek a kijelölt ösvényről. Megéri eljönni, ugyanis a tetejéről kiváló kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt tiszta időben a Magas-Tátra is kivehető. A turistáskodásnak amúgy komoly történelme van errefelé: itt épült ugyanis az ország egyik első menedékháza.De valami más miatt is világhírnévre tett szert ez a hely: egy ezoterikus nézet szerint itt található „a Föld szívcsakrája”, azaz „bolygónk szíve”, ami az ott tartózkodók szervezetét feltölti energiával. Éppen ezért sokan jönnek ide meditálni, vagy éppen gyógyulni, és feltétlenül megemlítendő, hogy a laoszi és kambodzsai lámák és buddhista szerzetesek is jártak már errefelé. Dobogókő Budapest felől legegyszerűbben a 11-es főúton, majd a Pomáz–Pilisszentkereszt útvonalon haladva érhető el.

Fotó: Wikipedia

Gödöllő

8/12

Gödöllő talán a legklasszikusabb kirándulóhely, ahol minden iskolás csoport megfordul legalább egyszer. Ennek oka csupán az, hogy az Örs Vezér terétől viszonylag gyorsan megközelíthető HÉV-vel, ugyanakkor viszont teljesen más, mint a város. Gödöllő legismertebb nevezetessége a Grassalkovich-kastély vagy más néven a Gödöllői Királyi Kastély, de a Gödöllői Városi Múzeum és a gödöllői arborétum ugyancsak megtekintésre méltó. Amúgy pedig remekül el lehet tölteni itt egy szombati napot, akár csak simán sétálgatással is.

Fotó: Wikipedia

Ráckeve

9/12

Hogy ne mindig csak felfelé, hanem lefelé is haladjunk a Dunán, érdemes Ráckevében gondolkodni. A település Pest megyében, a Csepel-sziget déli részén található, a Ráckevei-Duna partján, és olyan látványosságokkal büszkélkedik, mint az ortodox szerb templom, a Savoyai-kastély vagy a Városi képtár; de ha nincs az embernek épp jobb dolga, akkor csatlakozhat a horgászokhoz is. Ráckevét a fővárossal a 6-os számú HÉV köti össze, így a megközelítése rendkívül egyszerű.

Fotó: Mezitlabaspark.hu

Tabajd

10/12

Tabajdról viszonylag ritkán hallani a hírekben, és sokan talán nem is gondolnának rá, hogy ide jöjjenek, pedig van miért. Itt található ugyanis az ország első mezítlábas parkja, melyet 2008-ban hoztak létre. Ez arra jó, hogy egyrészt remek érzés egy fárasztó nap után levenni a cipőt és a zoknit, valamint egészségügyi szempontból is tökéletes. A parkban kialakítottak egy útvonalat, ahol 21-féle járófelületen kápráztathatjuk el, vagy dolgoztathatjuk meg talpizmainkat: egy szakaszon például érdes bazaltkövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatjuk ott lábunk nyomát.

Fotó: Orszagalbum.hu

Diósjenő

11/12

Budapesttől mintegy 60 km-re található Diósjenő a Börzsöny lábánál fekszik. Ez a börzsönyi kirándulások egyik kedvelt kiindulópontja. A fővárostól alig egy órás autózással, de vonattal és autóbusszal is könnyen megközelíthető. A települést jelenleg is évente több ezer bakancsos turista választja kirándulási céllal, nem véletlenül. A kollégánk például legutóbb nem kevesebb, mint 20 szarvassal találkozott errefelé. Csóványos is könnyen megközelíthető innen.

Fotó: Panoramio

A majki műemlékegyüttes

12/12

A majki műemlékegyüttes Oroszlány külterületén (Majkpuszta) található. A némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg aki idejön. Az épület amúgy egy Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttes is egyben, amely tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll. A 1009-ben alapított kamalduli szerzetesrend Romuald herceg nevéhez köthető, és érdemes róla tudni, hogy tagjai a lelki tökéletességre törekedtek, és ennek érdekében magányosan, magukba fordulva éltek. A csuhájuk színe miatt fehér barátoknak is nevezték őket. A némasági fogadalom alól csak a december 28. és január 2. közötti napok jelentettek kivételt.

Hasonló tartalmak

Admin mode