gasztró

szerkesztés

Ajándéktipp: 11 gasztrokönyv kezdőtől a mester szintig

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2017. 12. 01. 16:27

Hiába a sok gasztroblog, netes receptgyűjtemény és videó, a receptek kézzel fogható formában a legjobbak. Ha a nagyi kiskönyvét forgatjuk, ha egy profi gasztrokönyvet, a videók nem pótolják a papírra nyomott tudnivalókat. Ahogy minden évben, úgy idén is összegyűjtöttük a legújabb kiadványokat, amelyektől széles mosolyra húzódik minden kezdő háziasszony, gyakorlott konyhatündér, köztiszteletben álló házi séf arca.

Fotó: We Love Budapest

Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal, avagy a gyomor csodálatos élete

1/11

Címkék

Az egyik legkiválóbb kortárs novellistánk remekül ért a gasztronómia nyelvén. Új könyvében a pacal és az irodalom kapcsolatáról, 16. századtól napjainkig húzódó marhagyomor történetekről és receptekről ír. Hogy miért éppen a pacal és miért nem a toros káposzta, vagy a hortobágyi húsos palacsinta lett Cserna-Szabó múzsája, arról maga úgy nyilatkozott, hogy adta magát a durván megosztó alapanyag. Nincs az, aki közömbösen vélekedne a törölköző textúrájú marhabelsőségről, vagy legalább ne sütné el a "nálunk otthon kicentrifugáztuk főzés előtt" anekdotát. Kár, hogy keveset foglalkozunk gasztro-történelemmel, de most Szerna-Szabó András majdnem 300 oldalban szórakoztat minket, lágyan omló pacaldarabokkal.

Magvető
3999 forint

Fotó: We Love Budapest

Márk Szonja: Édes ajándékok

2/11

Nem kell ahhoz felforgatni a konyhát, vagy boltok tucatjait végigjárni, hogy különleges finomságokkal lepjük meg a barátainkat. Néhány minőségi alapanyagból, komolyabb szakértelem nélkül, pár mozdulattal, rövid idő alatt is kreatív ajándékok születhetnek a kezeink alatt. Márk Szonja, az Édesem cukrászda tulajdonosa legújabb ötlet- és receptgyűjteményében (folytatva sorozatát) 41 finomabbnál finomabb, otthon elkészíthető édes ajándék receptjét osztja meg velünk, hogy egész évben senkit se érhessenek felkészületlenül az ünnepek.

BOOOK Publishing
3990 forint

Fotó: We Love Budapest

Magyar Hospice Alapítvány: Asztal, társaság

3/11

A hazai gasztro-szcéna ismert alakjai fogtak össze a jó ügy érdekében: Mautner Zsófi, Jókúti András, Sváby András és Gianni Annoni mind támogatják a Magyar Hospice Alapítvány célkitűzéseit. 2013 óta működik a Nárcisz Asztaltársaság, s a közösség éttermei havonta a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartását biztosítják. Karácsony alkalmából most egy különleges receptgyűjteménnyel készültek, melyhez a felsorolt gasztroarcokon felül több étterem is hozzájárult egy-egy kedvenc receptjeinek megosztásával. A könyv megvásárlásával a Magyar Hospice Alapítvány betegellátási tevékenységét támogatjuk, így nem csak egy embernek okozunk örömet az ajándékkal, hanem egyúttal másoknak is segítünk.

Magyar Hospice Alapítvány
2800 forint

Fotó: We Love Budapest

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

4/11

Címkék

Steiner Kristóf kétség kívül a legismertebb hazai vegán figura, aki nem térít és ítélkezik azok felett, akik nem csak a növényi alapú táplálkozásban hisznek. Bohém életmódja inspiráló lehet mindazoknak, akik még nem teljesen hangolódtak rá a "slow" érzésre, de szeretnének ehhez csatlakozni. Új könyvének ars poeticája, hogy akár egy kempinggázon, egy közepesen éles késsel is lehet élményszámba menő lakomákat készíteni, ha jók az alapanyagok és átadjuk magunkat a főzés örömének - pláne úgy, ha számunkra kedves embereknek készítünk valamit. Mediterrán, balkán, Közel-és Távol-Kelet színes ízei kaptak helyet a gyűjteményben, sztorikkal megtámogatva, vegán módon, nem csak vegánoknak.

Kulcslyuk Kiadó
4490 forint

Fotó: We Love Budapest

Madeline Puckette és Justin Hammack: Wine Folly, a Bor Nagykönyve

5/11

Címkék

Bortanfolyamokon már láthattuk a szuper színes kördiagramokat, grafikonokat, a borok színárnyalatainak rajzát, így a borrajongók már bizonyára nagyon várták a magyar fordítást, és íme: végre elérhetővé vált magyar nyelven is a WineFolly boros blog alkotóinak könyve. A kötet elején minden alapinformációt megtudhatunk magáról a borról és elkészítéséről; melyik italt milyen formájú-fajtájú pohárba érdemes tölteni, hogyan készül a bor, a préseléstől a palackozásig, a könyv második részében pedig a leggyakrabban előfordult szőlőfajtákat böngészgethetjük végig fajta szerint. Borkedvelőknek kihagyhatatlan darab.

HVG könyvek
5500 foint

Fotó: We Love Budapest

Mautner Zsófi és Széll Tamás: Hazai ízutazás

6/11

Címkék

Harmadik éve juthatunk hozzá a Lidl üzleteiben a lánc két arcának mindig újabb tematikára és alapanyagokra felhúzott recepteskönyvéhez. Mindig nagyon várjuk, hiszen fantáziadús ételekkel, használható receptekkel és praktikus tippekkel találkozunk benne. Az idei kiadvány a korszerűsített magyar konyhára fókuszál, amit ne úgy képzeljünk el, hogy "újragondolják" a hagyományos fogásokat, hanem szuper tippekkel, fortélyokkal kreálnak újakat, vagy megmutatják, hogy otthon ők hogyan készítik a kovászos uborkát, a ludaskását, vagy a házi vaníliás krémest.

Lidl
Bővebb infók: ITT

Fotó: We Love Budapest

Beke Csilla: Akik elmentek péknek

7/11

Címkék

Beke Csilla könyvéről már külön cikkben is értekeztünk, hiszen egy nagyon fontos témát jár körül: 12 pék mesél arról, hogy hogyan kerültek közelebbi kapcsolatba a kovásszal, miért éppen a legfontosabb élelmiszer "került válságba" és hogyan mentik meg a magyar kenyér becsületét. Őszintén szólnak újrakezdésről, elhivatottságról, sikerről és hullámvölgyekről, a szakma szépségeiről és mindezt az ország legjobb pékségeinek kulisszái mögött teszik. Pékségenként 2-3 receptet is találunk, melyeket a könyv írója gondosan le is próbált, hogy otthoni körülmények között is elkészíthetőek-e. Igazi alapmű, a legkézenfekvőbb étel misztériumával.

Csipet Kiadó
6000 forint

Fotó: We Love Budapest

Szabó Edit: Gyengébb? Nem!

8/11

Címkék

Mindig a borokat jellemezzük, figyeljük, most végre a készítőikre is több reflektorfény vetül, ráadásul külön kategóriában. Leginkább olyan, mintha egy mesekönyvet olvasnánk, mely főszereplői egytől egyik nők. És borászok. Ez az ő történetük, édesapákról, hivatástudatról, a szőlőről és a gyermekkorról egyaránt. Szabó Edit évek óta a boros világban mozog, és ez az interjúkötetéből is érezhető, ahogyan különösen őszinte beszélgetések bontakoznak ki a szemünk előtt. A kiadvány interjúgyűjtemény, receptes könyv és borajánló is egyben.

Corvina Kiadó
5990 forint

Fotó: We Love Budapest

Fördős Zé: Megúszós kaják

9/11

Címkék

Zé már nem csak videoblogján köszön be az otthonokba, hiszen televíziós műsorokban zsűrizik és igen aktív szereplője a hazai gasztro életnek. Ő az, aki nem vacakol a szofiszitkált megfogalmazásokkal, a finom étel nála ütős kajaként fut. Megszokhattuk, hogy minden évben előrukkol egy recepteskönyvvel, a komfort food világából, s ez idén a Megúszós Kaják címet kapta. 84 receptet gyűjtött össze, melyek mellőzik a most divatos konyhai kunsztokat, így se sous vide kád, se zöldségbatonok nem szerepelnek benne, hanem inkább a hűtőben és kamrában maradt élelmiszereket próbálja hasznosítani. Zé ezúttal a kezdő szakácsokat ragadta meg, a könyv egy kicsit fiúsabb, "kolisabb" irányt képvisel.

Lunchbox Kiadó
5990 forint

Fotó: Török-Bognár Renáta

Bezzegh Éva: Tizenkét hónap

10/11

Címkék

Bezzegh Éva igazán egyedi koncepcióval alkotta meg az idei év egyik legszebb gasztro kiadványát, ami meglepő módon salátákról szól. A kiadvány 12 hónapot ölel fel, szezonális alapanyagokkal és a szerző életének fontos szereplőivel, helyszíneivel. A színes zöldségek és gyümölcsök különleges lenyomatok formájában is visszaköszönnek a könyv havi bontásánál, amelyekért Laki Eszter grafikus felelt. A szerző a közgazdász pályát elhagyva találta meg önmagát a konyhaművészetben, így kezdetben blogjáról ismerhettük, az idei évet viszont már ezzel a könyvvel zárja. A Tizenkét hónap ugyanolyan tudatos receptválogatás, mint a dohányzóasztal csinos olvasmánya. 360 oldal ízlés és esztétikum.

Artbeet
10500 forint
További infók: ITT

Fotó: We Love Budapest

Paul Bocuse Intézet: A főzés magasiskolája

11/11

Válogatásunk legprofesszionálisabb kiadványa az enciklopédia, mely Széll Tamás szerint egyenesen egy "gasztrotechnológiai gyűjtemény", ami francia alapokra támaszkodva alfától omegáig mutatja be a konyhaművészetet. Alapanyagok, eszközök, eljárások, trükkök sorakoznak a tekintélytparancsoló kódexben, 70 nagyszabású recepttel kiegészülve, 1800 fotóval támogatva. A Főzés magasiskolája főleg szakmabélieknek és valódi megszállottaknak nyújthat lebilincselő olvasmányt.

Geopen Kiadó
19 990 forint

Hasonló tartalmak

Admin mode