éjszakai élet

A legjobb gyümölcsös sörlelőhelyek Budapesten

Szerzők

2014. 09. 26. 16:12

Egy forró nyári napon nincs is jobb, mint beülni a kedvenc sörözőnkbe, és legurítani egy korsó gyöngyöző italt, ami ráadásul nem a nagyipari tömegtermelés unalmas munkája, hanem vagy kézműves, vagy valamilyen külföldi sörkülönlegesség. Sokan még mindig ódzkodnak a gyümölcsös söröktől, de ezt az idegenkedést mi most szeretnénk legyőzni, ezért megmutatjuk a kedvenceinket, a legjobb helyek társaságában.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Belga Söröző

1/12

Cím:
1011 Budapest, Bem rakpart 12.Telefon : +361 214 4711
Weboldal
A budai Duna part egyik régi pontja a Belga Söröző, amely magabiztosan szolgáltat mindenkinek kiváló belga söröket, és a hozzá kapcsolódó étel-remekműveket is. A választás nem is annyira egyszerű, hiszen általában nyolcfajta sör is található csapon, valamint több mint ötvenféle üveges sör közül válogathat, aki ide betéved. Annyi biztos, hogy egy klasszikus Floris Kriek meggyes sörrel sosem lehet mellényúlni (880), de a gyümölcsös vonalról a De Troch főzde banános, kajszis vagy ananászos lambic söreit is bátran kóstolhatjuk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Csakajósör!

2/12

1073 Budapest, Kertész utca 42-44.

Több infó

Ez a kis sörbolt a hetedik kerület szívében elképesztő mennyiségű palackozott jóságot rejt, gyakorlatilag nehéz bármit is kiemelni, annyi mindent találunk itt. Csapon mostanában IPA-k voltak (Brewdog, Mikkeller, 550-1100), de ha jobban keresgélünk, az üveges kínálatban itt is bőven lelünk olyat, ami megfelel mostani gyümölcsös túránk kritériumainak. Ilyen például a BrouwerijLindemans féle Framboise és Kriek (azaz málna és meggy), darabja 0,25-ös kiszerelésben (650)

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Élesztő

3/12

1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

Több infó

Az Élesztő az a hely, ahová ha szereted a sört, egyszer már biztos ellátogattál. A kilencedik kerület szélén fekvő hely már nem egy kiváló estének adott alapozást a hihetetlen mennyiségű csapolt söreivel. Itt mondjuk megmutatkozik a kézműves sörök volatilitásának minden előnye és hátránya is: engem például legutóbb egy gesztenyés sörre invitáltak be a haverok, de mire odaértünk, már elfogyott. Nem baj, kérhettünk ehelyett a Stari főzdétől meggyet, vagy éppenséggel szilvát (650), mellé pedig a grillkonyháról falatozhatunk - mondjuk egy jó kolbászt.

Felni Sörbisztró

4/12

Címkék

A Felni megszületése is az aktuális, és teszem hozzá teljesen pozitív trendeknek volt köszönhető, miszerint egy jó hely két fő ismérve, hogy az ember ehessen és ihasson is valami jót - ez pedig mindkettőnek eleget tesz. Folyamatosan kapható ötféle kézműves csapolt sör, legyen az cseh, vagy magyar, nem számít. Az IPA-k és a lagerek mellett mi pedig most fogyasszunk el egy jófajta konyakos meggyeset RizmajerJózsi sörfőzdéjéből (600).

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Jónás Kézműves Sörház

5/12

1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Több infó

Amióta megnyílt a híres, vagy épp hírhedt Bálna, abban a Jónás, ha nem is az egyetlen valamirevaló hely, de azért biztos kézzel mutat irányt az éjszakában az arra járóknak sörfronton (vagy épp a kora estében, mert azért annyira sokáig nincs nyitva). A brewpub a saját főzésű sörei mellett kínál még a Legendától vagy épp Rothéktól, de ha nagy a forróság, a választásunk nem is lehet más, mint egy BrandeckerBodzás világos (650).

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Horizont Taproom By Léhűtő

6/12

1076 Budapest, Holló utca 12-14. (Gozsdu Udvar)

Több infó

A Gozsdu Udvar

első kézműves sörpontjaként nyílt ez a hely tavaly, év közepén, és azóta is töretlenül szolgálja ki a szomjas embereket, akikből lássuk be, azért akad elég a hetedik kerület bulicsakrájában. A választás, mint sok más helyen, itt sem egyszerű, mivel elképesztő mennyiségű sörből választhatunk, legyen szó akár magyar, akár külföldi menő főzdékről. Az ajánlatunk (már ha van épp, mert ne feledjük, a kézműves sörök gyorsabban mozognak, mint a korsó a kezünkben) a Brandecker Keserű Meggy (680), vagy ha szerencsénk van, és csapolják, akkor a StariGrapefruitos.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A Matróz Kocsma Söntése (Átmenetileg zárva)

7/12

1011 Budapest, Bem rakpart 15.

Több infó

Visszatérünk az első kerületbe, és mennyire jól is tesszük! Ki gondolná, hogy a Belga Sörözőnek ilyen közelben van egy hasonló kínálattal rendelkező konkurenciája, de most mindenről lehull a lepel! Az elnevezése ellenére teljesen korrekt étlap is van, az éhes tengerészek legnagyobb örömére, rum természetesen számolatlanul, és ha innánk is, a legjobb helyen járunk. Csapolt sörökből is válogathatunk (SailorKriek, meggyes, 990), de az üveges kínálat is elég betyár, vegyük csak a világ legjobbjának választott Deliriumtól a meggyes verziót (990).

Pirítós Pub

8/12

Címkék

A 2011-ben alapított gasztropub idén is elég jól pörög, elég csak benéznünk a Kazinczy utcába

a hétvégén, foglalás nélkül nem fogunk túl sok szabad helyet találni. A hely fő specialitása a kiváló fogások mellett a szlovák eredetű Kaltenecker sörök, négy csapról, állandóan változó kínálattal. Ha arra jártok, a következőeket keressétek, ezekben nem fogtok csalódni: meggyes, vaníliás, gyömbéres Kras, vagy netán a lime-os búzasör (790).

Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 52/c


Facebook

Práter Pub

9/12

Címkék

Cím: 1083 Budapest, Práter utca 3.
Telefon: +3620 527 1222
Facebook

Mostani túránk egyik talán legizgalmasabb

állomása ez, főleg azon a ponton, amikor a barátainknak magyarázzuk majd meg, hogy a Práter utca egyáltalán nem para, nyugodtan kukkantsunk be, ráadásul nem is kell sokat befelé menni. Én bízom mindenkinek a rábeszélőképességében, mert bár meglepő lehet, ez egy olyan hely, amit semmiképp sem érdemes kihagyni. A legjobb hazai főzdék kínálatát szemlézik, mind üveges, mind pedig csapolt kivitelben, és innen olyan ajánlatunk van, mint például a BékésszentandrásiMeggyes vagy Szilvás (450), vagy ami még idáig nem volt, a FótiSörapuNarancsos-Mézes (580).

Snaps Galéria

10/12

Címkék

Cím: 1077 Budapest, Király utca 95.Telefon:

+361 321 5323Facebook
A körúton túl is van élet - bár ezt sokan nem is akarják elhinni, de a Király utcán
ha továbbhaladunk, mi magunk is meggyőződhetünk erről, ráadásul nem is akárhogyan. A belga sörök egyik szentélye a Snaps (noha a neve nem teljesen erre utal), így a csapolt és az üveges sörök kínálata a legteljesebb mértékben kielégítő. Itt is kérhető a fentebb már taglalt Delirium, és mivel olyat még nem ittunk, most ajánlom annak az originál változatát (800), de persze van Deliriummeggy, és Florismeggy (800) is. A gyümölcsös vonal eddig még nem tárgyalt szereplőit pedig ha elővenném, akkor a Florisepres,vagy trópusi gyümölcsösét említeném meg.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Sörmanufaktúra

11/12

Végre Buda is megkapta a magáét - sóhajtott fel néhány kézműves sörkedvelő cimborám, miután megnyitott ez a hely a Ganz utcában, körülötte zöld, egy apró terasz, és remek sörök négy csapról és üvegből. Ami Pesten a Csak a jó sör, az Budán a Sörmanufaktúra, csak mondom. Ha azon gondolkodunk, mi kellhet még, már nem sok, csupán az, hogy elmondjam, milyen sörökből áll a választék: magyar, holland, amerikai, és egyéb külföldiek, IPA, csilis, füstös stout, és ami a csövön kifér! De mivel nyár van, és kicsit lazítunk a gyeplőn, így amit ajánlok, az a Legenda Áfonya vagy Kiwi (550), vagy ha erősnek hisszük magunkat, akkor a Tripla Meggy (750).

Cím:

1027 Budapest, Ganz utca 6.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Spíler Original

12/12

1075 Budapest, Gozsdu udvar

Több infó

Ha azt kérdeznéd, hogy ki a Spíler, nem feltétlen tudnék egy annyira rövid választ adni, de szerencsére nem is kell, mert belépve a helyre te magad is ki tudod deríteni, csak jól körbe kell nézni. Eközben tolhatsz jobbnál jobb burgereket, és egyéb bárkajákat, de a lényeg most a sörözésen lesz, de ezt nyilván mindenki jól tudja, aki eljutott már a lista végére. Sokan nem is gondolnák, de a kézműves sörkínálat itt is remek, sőt lényegében érdemes csak ilyet inni. Csapról a BelleVue Kriek az, amit kóstolj meg (560), viszont palackból meg akad bőven még érdekesség, a legtöbbjét már taglaltuk idáig, de amit még nem, az a Rizmajer Mézes Narancsos Gyömbérsöre (770).

Hasonló tartalmak