A nyarat sokszor nehéz elengedni: lehet, hogy épp túl vagytok egy szakítós szeptemberen, vagy elkapott az őszi depresszió, esetleg hirtelen szakadt rátok a sok iskolai vagy munkahelyi teendő. Ki így, ki úgy hasonul bele az ősz első heteibe. Ha ti is inkább a „melankóliaklubhoz” tartoztok, az új évszakot pedig nehezebben dolgozzátok fel, és hiányoznak a forró napsugarak, akkor itt az ideje megújulni, és tenni a lelki békétekért, feltöltődni, szépítkezni, hiszen néha egy-egy apróság megváltoztatása a külsőtökön is elég ehhez. Ezért 10+1 vagány és kreatív körömmágust ajánlunk nektek (nem csak nőknek!), akik olyan művészi körmöket varázsolnak a kezetekre, hogy még a metrón megbámulónak is jobb kedve lesz tőle…

1/11

körmösöm

„Az élet túl rövid ahhoz, hogy egyszerű körmeid legyenek.”

Vallja a körmösöm, aki extravagáns stílusával, humorával és lazaságával hamar belopja magát a szívünkbe. Szereti a fura, nem mindennapi dolgokat, így már a körmöskarrierje elején tudta, hogy hasonlóan fura és nem mindennapi körmöket szeretne kreálni. Effajta kreálmányok pedig biztosan nem jönnek velünk szembe az utcán.

A koncepció az, hogy legyen egy leheletnyit polgárpukkasztó. Ezenkívül nagyon színes, vicces meg persze fura! Így esett a választás a névre is, és így épül fel a körmösöm Instagram-profilja is. Ha ránézünk, akkor egy kaotikus, de mégis egységes feedet látunk, és hirtelen nem is tudjuk eldönteni, hogy melyik képre kattintsunk. A körmösöm leginkább a festészetből merít, hiszen sok vendége hoz olyan inspirációt, amely egy festmény vagy esetleg egy szövet, drapéria, ruha mintázata. A körmösöm imád élethű dolgokat festeni miniatűr méretben, hiszen ebben óriási a kihívás. Fontos megjegyezni, hogy ő nem szokott épített körmöket csinálni, csak és kizárólag a saját körömhosszra alkot. A körmösömről az is elmondható, hogy kutyaimádó, az LMBTQ-közösség tagja, és mindenkit nagyon szívesen fogad. Ezenkívül imád káromkodni, viccet csinálni magából, és nyíltan beszélni bármilyen tabutémáról. Ugye megvan a kép? Előttünk a körmösünk, mi pedig csak mondjuk, mondjuk és mondjuk. Nála ez képeződik le. Itt mindent szabad, és mindenről szabad beszélni! 

Instagram

2/11

NailSnakeSnails

Nail artist – komikum vagy sem?

Liksay Gyopár érdeklődését először 2019-ben keltette fel a műkörmös szakma, amikor még a Magyar Képzőművészeti Egyetem harmadéves hallgatója volt. Esztétikaórán hívta fel a csoport figyelmét dr. Varga Tünde Mariann annak komikumára, hogy a körmösök „nail artistnak” nevezik magukat, pedig nem sok közük van a képzőművészethez. Gyopárt ez roppant mód felháborította, mivel az akkori kutatásainak fontos tétele volt a „high fashion” és a „magas művészet” párhuzama és egymásra hatása, valamint sokat inspirálódott konceptualista körmösöktől, mint @sojinails, @sylviemacmillan.nails, @texto_dallas, @tomonyan55 stb.

Akkor döntötte el, hogy a festő szakon műkörmökből fog diplomázni, és elsősorban az ehhez szükséges technikai tudás elsajátítása végett végezte el a kézápoló és műkörömépítő OKJ-tanfolyamot. Ezeken a képzéseken akkor csak a legalapvetőbb technikákat tanították, mint a francia műkörömépítés zselével és akrillal, ezért a diploma évében fél évet dolgozott a régi körmöse, Ungvári Ágnes szalonjában. Az általa használt szalontechnikák nagy részét tőle sajátította el. Talán a sors iróniája, de 2022-ben Gyopár megnyitotta saját szalonját, a NailSnakeSnailst az art quarter budapest műteremkomplexumban, ahol részmunkaidőben foglalkozik szalonmunkával a képzőművészeti tevékenység mellett. Mivel egy térben van a műterem – ahol szintén műkörmös anyagokkal, polimer műgyantával dolgozik – és a szalon, így a két tevékenység oda-vissza hat egymásra. A művészeti praxis láthatóan szerves részét képezi az anyagokkal való kísérletezés, és ez az általa készített körmökön is szépen kirajzolódik.

Instagram

3/11

p.s.nail.p.s

3D nem csak a filmvásznon!

Pruszkai Szabina négy éve kezdte el a műkörmösképzést itthon, és azóta is a szerelmese ennek a szakmának. Már kezdetben sem a hétköznapi körmök érdekelték, de a saját stílusát csak az évek folyamán találta meg. Azóta pedig csak a 3D körmök érdeklik, és mindig azon jár az esze, hogy éppen milyen dolgot építsen bele a körmökbe. Legyen az kagyló, delfin vagy éppen legó, ő biztosan nem ismer lehetetlent.

Szabinát folyamatosan megihletik a különböző művészeti ágazatok, például a festészet, a szobrászat, illetve a divat világa, mégis a leginspirálóbbak számára a vendégei. Egy-egy mély beszélgetés által egyre jobban megismeri a vele szemben ülőt, így Szabina képes arra, hogy a vendégek saját látásmódjaiból merítsen, ami azért is nagyon jó, mert mégiscsak ők fogják viselni 3-4 héten át azokat a körmöket, és ha valami nem a saját stílusuk, az egyből látszódik. A legjobb érzés, amikor látja az arcukon, hogy tetszik, amit közösen alkottak (hiszen a vendég ugyanúgy benne van az alkotási fázisban), és elégedetten térnek vissza, hogy mennyi ember megdicsérte a körmüket. 

Instagram

4/11

Nails by Juco

Olyan nincs, hogy valami túl sok lenne!”

A Nails by Juco mögött Juhász Corinna áll, akinek az élete a művészeten keresztüli önkifejezésre épül. Az alkotás vágya mindig is közel állt hozzá, gyerekkora óta szeret rajzolni, festeni. Így nem csoda, hogy aztán a Metropolitan Egyetem textiltervező szakán végzett, ma pedig Nail Artistként és illusztrátorként is dolgozik, a mintatervezés és az illusztrálás mind a mai napig az élete része. Az illusztrációkat a Juco Home márkanév alatt csinálja, nagyjából hat éve. Három éve kezdett bele a körmös szakmába, ami a Nails by Juco nevet kapta. Mostanra sikerült eljutnia odáig, hogy megnyithassa első saját szalonját, ami tükrözi a stílusát, és ahol szabadon alkothat.

Leginkább azt élvezi, amikor a vendége teljesen rábízza a körmeit, ezáltal még jobban kiteljesedhet a kreativitása, hiszen szükséges az, hogy ráérezzen a vele szemben ülő stílusára. Egyébként szereti kombinálni a különféle technikákat egymással. A 3D körmöket például nem lehet nem imádni, hiszen szinte életre kelnek, tapinthatóak lesznek a minták, és lehet kísérletezni, különféle textúrákat lehet létrehozni a különböző anyagok segítségével. A minta lehet bármilyen egyedi, nonfiguratív motívum, vagy színekből kialakított, nem számít, mert nála sosincs meg az az érzés, hogy valami túl sok lenne. Nem fél használni kiálló elemeket, vagy akár telepakolni kövekkel a körmöket. Az inspirációhoz pedig napi szinten követi a divatot, a trendeket, és gyűjti is a mood fotókat számos területről. A művészetből alapvetően folyamatosan, de még a lakberendezés világából is fantasztikus ihletet tud meríteni. Legyen az egy érdekes művészeti tárgy vagy egy életérzés, ha valami megragadja, és belemászik a fejébe, akkor már ki tud belőle indulni, onnan pedig a határ a csillagos ég…

Instagram

5/11

tizianailart

„Nem csak egy körmös szeretnék lenni, hanem »A« körmös.

Természetesen Tizianánál, mint sok leányzónál is, egészen gyermekkorig nyúlik vissza a körmözős múlt. Bár igaz, akkoriban még a köröm felületét nem nagyon találta el, minden mást annál inkább! Egy dologban biztos volt, nem csak egy körmös szeretne lenni, hanem az a bizonyos körmös.

Kezdettől fogva tudta, hogy a rózsácskadíszítés nem az ő világa, ezért elkezdte a minimál és az absztrakt művészetet bújni, és azonnal megtalálta benne önmagát! Ebben egyébként az orosz munkatársai is inspirálták, ami mind a mai napig hatással van rá. A munkák kiindulási alapja a hangulat, amilyen az övé és a csajok, aznapi vendégek hangulata, olyan lesz az adott manikűr is. Ma már a minőség elengedhetetlen szempont egy manikűr és körmös kiválasztásakor, és számára is az egyik legfontosabb a körmök tartóssága, strapabírása. Tiziana éppúgy szeret különböző technikákat egyszerre alkalmazni (kagyló, 3D, fólia, porok, effektporok), mint amennyire kedveli az egyszerűbb, letisztultabb, elegánsabb szetteket is.

Instagram

6/11

yomtov_nailart

A legrégebbi motoros: több mint 12 év tapasztalat, mégsem készült két egyforma köröm az évek alatt.

Salome már több mint 12 éve foglalkozik körömdizájnnal. A stílus, a szépítkezés kis kora óta foglalkoztatja, így nem véletlen, hogy fodrász és sminkes végzettsége is van. Három gyermek mellett azonban az elmúlt 8 évben főként a körmös vonalat viszi, itt találta meg azt a kreativitást, amiben leginkább megélheti művészi oldalát, és talán a legkimeríthetetlenebb az alkotás. Fő specialitása az „inspirációs körmök”, vagyis amikor a vendég hoz akár egy Csontváry- vagy Picasso-festményt, ami alapján rögtönöz és megálmodik egy dizájnt. De lehet ez az inspiráció például egy ruhadarab, egy kerámia mintája vagy a növény- és állatvilág, de az is előfordul, hogy egy film képkockái vagy grafikusok munkái adják az ihletet.

Ez a fajta miniatűrfestészet ebben az irányzatban itthon jelenleg egyedülálló, ráadásul Salome keze alatt minden, ami készül, az kézzel festett, tehát nincs matrica. Híve az összhatásában eklektikus, illetve az absztrakt mintáknak is. Nagyot megy nála is a 3D, szerencsére mostanában egyre többen keresik is. Szerinte a „minden illik mindenhez” alapelv mentén működőképes lehet bármilyen extra elképzelés, a lényeg az igényes kivitelezésen van. Ami azt jelenti, hogy például a mai nagyon trendi, trash stílusú körmök is mindenképp tökéletes orosz manikűr és végeredményében tiszta, precíz technikai munka mellett valósuljanak meg (például ne folyjon be a festék a bőr alá, stb.). Nem kell megijedni, mert szereti és készít minimál dizájnú körmöket is, vallja, hogy rendkívül kis dolgokkal is igazán extrává és egyedivé lehet tenni egy alapjáraton egyszínű körmöt is. Mivel a munkája valóban a hobbija is, így nála nem nagyon készült az évek alatt két egyforma köröm. Sőt, elmondása alapján ha neki egész nap egyszínű körmöket kellene festegetnie, akkor biztosan nem csinálná, mert az semmilyen szinten nem inspirálja.

Instagram

7/11

farkasfruzsina.nail.art

A köröm az önkifejezés egyik eszköze.

Farkas Fruzsina 2019-ben kezdett el géllakkal foglalkozni. Jelenleg a Tecza szalonban dolgozik, ahova a családias légkör miatt szívesen jár be. Ahogy fentebb is a legtöbb körömművészt, őt is már kislány kora óta érdeklik a körömlakkok és a manikűrözés. Leginkább a magazinokat lapozgatva jött rá arra, hogy ezzel szeretne foglalkozni, nagyon vonzotta ez a világ.

A hétköznapokban munkáihoz a legtöbb inspirációt a vendégeitől kapja. Szerencsésnek vallja magát, hiszen ők is gyakran az önkifejezés eszközeként tekintenek a körmeikre. Saját stílusukat, ízlésvilágukat és aktuális hangulatukat figyelembe véve alkotják meg a legvagányabb körmöket, így a tervezéstől a kivitelezésig nem is lehet megunni. Mindenki más-más egyéniség, ezért a szépészet ezen területén óriási tér van arra, hogy a legextrémebb kreációkat hozzák létre. A vendégek nyitottságának köszönhető, hogy Fruzsina rengeteg anyagot és mintát kipróbálhatott, ami lehetővé tette a jelenlegi stílusa kialakulását, talán ezért is szereti annyira a munkáját, ami egyben a hobbija is.

Instagram

8/11

Poppy Nails Budapest

„Élvezet, ha valami annyira fura, hogy már szép.”

Mondja Obot Georgina Ime, aki nemcsak kézápoló és műkörömépítő, hanem szakoktató is, illetve a Poppy Nails Budapest megalkotója. Gina 2019 decemberében indította el a vállalkozását, azzal a céllal, hogy új színt hozzon a körmösvilágba. Akkoriban túlsúlyban voltak a megszokott körömdizájnok, ezért szeretett volna sokkal kreatívabbakat készíteni. Érezte, hogy ez a szakma még nagyon kiaknázatlan, és szükség van újításra, vonzották az izgalmas vonalvezetések, a formák, a figyelemfelkeltő kompozíciók. Miért is ne lehetne ezt körmökön megmutatni?

Gina munkáira a merész, élénk színhasználat jellemző. Az egyszínű-csillogó/strassz kombináció helyett ő kifejezetten a kézzel festett absztrakt stílust kedveli. Tényleg azt élvezi, ha valami annyira fura, hogy már szép. A leginspirálóbb hatást rá a japán és a koreai körmösök munkái gyakorolják, de arra is volt már példa, hogy egy magyar tervezésű kerámiabögre stílusvilágát jelenítette meg egyik vendége körmein.

Instagram

9/11

gogszinails

A munkában elég maximalista vagyok, így ha kell, tízszer is újrafestem a mintákat.

Pergel Ágota talán az egyik legfiatalabb a listánkban, és már 17 éves kora óta foglalkozik körmök készítésével, azóta pedig múlhatatlan szerelem ez számára. A körmös szakmában Gogszi néven ismert, az Instagram-feedjéből pedig átszűrődik, hogy az egyszerűbb francia manikűrtől a legeklektikusabb körmökig mindenkire sajátos körmöket varázsol.

Nagyon sok inspirációt merít a környezetéből, sokszor a természetből ihletik meg anyagok vagy mintázatok. Gogszi kis kora óta imád alkotni, és történhet ez bármilyen formában: olajfestmények, videók, fotózás vagy minden egyszerre. A munkában pedig annyira maximalista, hogy képes akár tízszer is újrafesteni a mintákat.

Instagram

10/11

fannanails

Elsőre kihívás, később pedig szenvedély!

Czirják Fanni 23 éves műkörömépítő és kézápoló. Munkáját másfél éve kezdte el, és azóta is csinálja a legnagyobb lelkesedéssel és felszabadultsággal. Mindig is érdekelte a művészet, és már fiatal gimnazista kora óta tudta, hogy ezzel szeretne foglalkozni, és kiteljesülni a kreativitás világában. Stílusirányzatát leginkább a modern művészet határozza meg, nagyon szereti a különböző élénk vagy modorosabb színek kombinációját, az egyszerű vonalszerű ábrázolásokat vagy kisebb szimbólumokat. Eleinte kihívásnak gondolta ezt a művészeti irányt körmökön elkészíteni, mára már a mindennapjaivá vált.

Kezdeti bátortalanságán is hamar sikerült átlendülnie, és ebben rengeteget segítettek a vendégei, akik nap mint nap erősítették. Számos alkalommal érkeztek hozzá extrábbnál extrább ötletekkel, elrugaszkodva az egyszínű körmöktől, remélve, hogy meg tudják valósítani, mert tapasztalataik szerint nem mindenhol fér bele az időbe. Ekkor mindig megfogalmazódik benne, hogy a belefektetett energia és az idő mindig megtérül, ha a kész munkájára csillogó szemmel néző vendégek távoznak tőle. Nemegyszer fordul elő, hogy a vendég konkrét ötlet nélkül érkezik, és éppenséggel csak egy színt adnak meg kiindulópontként. Fanni szerint ennek is megvan a szépsége, ugyanis ezen a ponton elkezdődik a közös gondolkodás és alkotás. Mára már szinte minden vendége megtalálta a maga stílusát – legyen az éppen pikánsabb vagy visszafogottabb vonal –, és már fejből tudja, hogy kinek mi az igénye. Mindezek tudatában Fanni mindig ráébred arra, hogy a kreativitásának kiteljesedése és nem mellesleg boldogságának szempontjából is a lehető legjobb szakmát választotta.

Instagram

Címkék