Az előrejelzések szerint még jó pár napig tökéletes kirándulóidő várható, éppen olyan, hogy a délelőtti hűvösben még ne melegedjünk ki nagyon, miközben felfelé kaptatunk a csúcsokra, amelyekről lenézve lélegzetelállító panoráma tárul a szemünk elé. Szendvicseket betárazni, pulcsikat a derékra kötni, öt túrát ajánlunk, ahol némi mászás után csodás kilátás vár.

1/5

Kevélyek

A tömegközlekedéssel is jól megközelíthető Pilisborosjenőről induló túra az év minden időszakában szép és könnyedén bejárható. Ám hiába a nettó 4 órás távolság, ennél jóval több időt érdemes rászánni a kirándulásra, hiszen igazán változatos élményeket kínál. Van itt bányaudvar, a két Kevély csúcsai, az egri vár másolata és a Teve-szikla útközben, arról a zseniális kilátásról nem is beszélve, ami felkapaszkodás után, pihenés közben a csúcsokról tárul majd a szemünk elé.

2/5

Fóti-Somlyó tanösvény

Fót nagyon kellemes hely, ha egy kis városnézésre, sétálgatásra vágyunk Pest környékén. Ybl tervezte, romantikus stílusú templom és Fáy András présháza is várnak itt bennünket. Fáy előszeretettel osztotta meg borát olyan államférfiakkal, mint Kossuth vagy Deák Ferenc, de Vörösmarty is látogatója volt. Mi azonban a történelmi kalandozás helyett innen indulva válasszuk a 3,5 kilométeres, 2 óra alatt könnyűszerrel bejárható lepkés tanösvényt,hiszen a környék, köszönhetően különleges flórájának, mintegy 1500 pillangófaj otthona is, a lombok között pelék bujkálnak előlünk, a tisztások fölött gyurgyalagok cikáznak. A bájos környezetben pedig a lélegzetelállító kilátásra is érdemes odafigyelni. 

3/5

Sas-hegy

Meglepő helyen, csinos, családi házas környék közepén húzódik meg ez a parányi természetvédelmi terület, amit tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthetünk. Ám amilyen kicsi, olyan izgalmas és meglepő. Érdemes a pár száz forintos belépőt kifizetni a bejutáshoz, hiszen a kilátóteraszról szinte az egész város a lábunk előtt hever, sőt a Pilis-tetőtől egészen Százhalombattáig elláthatunk. A ritka növénytársulásokkal fedett sziklagyepek között vezetett túra keretében kalandozhatunk, amit mindenképp érdemes igénybe venni, ha szeretnénk megismerni a környék növény- és állatvilágát, az útközben elénk táruló csodás körpanorámáról nem is beszélve. 

4/5

Vörös-kő

Források, patakok szegélyezik utunkat a Vörös-kő felé vezető úton, ennek pedig csak örülni lehet, hiszen az izzasztó kaptatók mellett nem árt, hogy a tisztásokon pihenhetünk, és a kulacsunkat is megtölthetjük egy-két helyen ivóvízzel. Az 521 méteres csúcsra felérve azonban a látvány kárpótol a hosszú kaptatásért, hiszen a csodás fekvésű Szentendrei-sziget mellett a Naszály kőfejtője sem hat bántóan. Visszafelé pedig a Rekettyés-tavat is útba ejthetjük. 

5/5

Érdi magaspart

Érd-Ófalu gyönyörű meglepetéseket tartogat, ráadásul valószínűleg Budapest környékének turistáktól egyik legkevésbé háborgatott látványosságáról van szó. Pedig érdemes ide eltúrázni, hiszen ezen a környéken vár minket romantikus hangulatú rom, picinyke sziget a Dunán és természetvédelmi terület is, a legizgalmasabb pedig kétségtelenül a magaspart. A Duna felett meredeken kiugró képződmény csodás kilátást enged a folyóra, amit kis jóindulattal a Prédikálószék csodás panorámájához is hasonlíthatunk.

Címkék