Mindig lehet találni valami új helyet, épületet vagy útvonalat a városban azok helyett, amiket már jól ismerünk. Mi is szeretünk néha letérni az ismeretlen utcák és terek irányába, mert olyankor rengeteg új élménnyel és ismerettel gazdagodunk, de ha valaki nem egyedül szeretné felfedezni a várost, akkor érdemes körülnézni a sétacégeknél. Már csak azért is, mert sokkal viccesebb és érdekesebb tud lenni, ha sétavezetőkkel, valamilyen tematikára felépítve járjuk be a várost, főleg, hogy így még olyan épületekbe is bejutunk, amikbe alapesetben nem, a sztorizgatás pedig garantált.

1/5

A Várnegyed legendái

Lehet, hogy a budai Várnegyedbe a turisták miatt keveset járunk, de nagyon is megéri felmenni a hegyre és elveszni a bájos házakkal szegélyezett, kanyargós utcák rejtelmeiben. Mi is írtunk már az Úri utca mesebeli házairól, de akit a különféle hiedelmek, rejtélyek, barokk és középkori épületek érdekelnek, annak erősen ajánljuk a Sétaműhely A Várnegyed legújabb legendái sétáját. A Bécsi kaputól induló kalandozáson többek között megismerhetjük egy kimondhatatlan nevű csillagász történetét, a Mária Magdolna-templom pusztulását és a Fortuna utca mágikus lényeit. Sőt, bejuthatunk a barokk Erdődy-palota titkokat rejtő belső udvarára, és felfedezhetjük Buda legrégebbi lakóházát, valamint egy középkori Domonkos-kolostor rejtett gótikus kerengőjét. A séta legközelebb augusztus 19-én indul.

2/5

A magyar Csikágó

Érdemes a VII. kerület felé venni az irányt és felfedezni a pontosan megtervezett utcák hálóját. A Keleti pályaudvar mögött van ugyanis a magyar Csikágó, ami nemcsak a neve miatt érdekes, de építése és a hozzátartozó legendák és titkok miatt is. Ezzel a városrésszel már mi is foglalkoztunk egy podcast keretében, akit viszont még annál is részletesebben érdekel a története, az a Pestbudai Séták Utazás Csikágóba! sétáján fedezheti fel a környéket. Lesz itt szó korszakalkotó művészekről, híres irodalmi alakokról, nyomorról és luxusról, Róth Miksa műhelyéről és bűnözésről is. Aki kalandozna egy kicsit ebben a különös városrészben, annak az augusztus 5-i dátumot érdemes megjegyeznie.

3/5

Titkos kertek a belvárosban

Abszolút az egyik kedvenc sétánk ez az Imagine-től, mert olyan helyekre juthatunk be vele, amelyekről álmodni is alig mertünk, ráadásul olyan kerteket is felfedezhetünk, melyek létezéséről nem feltétlen tudtunk. Bejárjuk a pesti belváros sejtelmes zugait, megismerjük az utcák és az épületek, valamint az ott lakók történeteit, mindeközben pedig zöld oázisokat, burjánzó dzsungeleket és egy kolostorkertet is felfedezhetünk. Aki kedvet kap ehhez a kalandhoz, annak jó hír, hogy a Titkos kertek és terek című sétára még rengeteg augusztusi szabad időpont van.

4/5

Lombok és high-tech – Séta a Graphisoft Parkban

Hogy az Óbudai Gázgyár rozsdaövezetéből hogyan lett a techcégek hipermodern birtoka, azt a Budapest Városművek sétáján lehet a leginkább megérteni. Nem mindennapi ez a séta, ugyanis itt nem szecessziós épületekbe vagy belvárosi palotákba juthatunk be, hanem egy hatalmas platánfákkal teli, virágzó techparkba és egyetemi campusra. 25 éve indult a magyar Szilícium-völgyként is emlegetett Graphisoft Park története, ahol a legkülönfélébb kortárs épületeket, kisvállalkozásokat és óriáscégeket találjuk. Azt viszont jó tudni, hogy itt az épületek magassága nem haladhatja meg a park fáiét, a kocsik a föld alá kerültek, és a beépítés is alacsony maradt, mindezt pedig azért, hogy itt a zöld és a természet domináljon. A Lombok és high-tech séta legközelebb augusztus 26-án indul.

5/5

Újpest: Kis Amerika

Újpest az a városrész, ahová már kevésbé merészkedünk ki, főleg akkor, ha leginkább a belvárosban tartózkodunk, de van az a séta és épület, amiért megéri útra kelni. Mivel ez a környék a legtöbbünknek kiesik a megszokott útvonaláról, talán éppen ezért az egyik legrejtélyesebb kerületnek is gondolhatjuk, de a hosszúlépés. járunk? Újpest: Kis Amerika sétáján egy kicsit jobban megismerhetjük. Megtudhatjuk azt is, hogyan vált a valamikori zsidó gyarmat néhány évtized alatt az ország legnagyobb iparvárosává, hogyan lett a Tungsram világmárka, és hogyan zajlott Magyarország első bankrablása. De a sétán az újpesti zsinagógába és a városházába is bejuthatunk. Augusztusban két időpontot is meghirdettek, aki viszont lemaradna, az szeptemberben máris pótolhat.

Címkék