Ezerrel pörög a nyár, azonban sajnos a legtöbben a városban ragadtunk. De ki mondta, hogy Budapesten nem lehet vakációzni? Simán felcsaphatunk turistának, és felfedezhetjük a város legmenőbb szpotjait, de ha inkább a vízpart mellett hűsölnénk, annak sincs akadálya. Összegyűjtöttük a legjobb helyeket, a kedvenc strandjainktól kezdve a rejtett látványosságokon át a legújabb teraszokig. Annyit azonban csavartunk a történeten, hogy a nagy klasszikusokat hanyagoltuk, így a Római-part helyett például a Népszigetet ajánljuk, a Palatinus helyett a Paskált, a gombócos fagyik helyett pedig a legújabb jeges nyalánkságokat. De búcsút inthetünk a klasszikus turistalátványosságoknak is, inkább vegyük az irányt a titkos panorámaszpotok és az eldugott kertek felé!

1/6

Hűsölés a Duna-parton: irány a Népsziget!

Nem tagadjuk, hogy imádjuk a Római-partot, ami egy igazi vakációszpot, de szerintünk a Fellinit vagy a Nap bácsit nem kell bemutatnunk. Ha szeretnétek kiszakadni a városi nyüzsgésből, és egy vadregényesebb helyet kerestek, akkor irány a Népsziget! Több klassz vendéglátóhely mellett idén nyáron nyitotta meg kapuit a Szitakötő, ami egy igazi street food paradicsom lett nápolyi pizzákkal, italpultokkal, ráadásul a Helló Röfi! és a Nemo Fish & Chips finomságai is várnak ránk. A Népsziget régi motorosai, a Wasser, a Perem és a Kabin, melyek szintén szuper vízparti pihenőhelyek a bicajjal érkezőknek, a kutyásoknak, a kirándulóknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kiválóan lehet láblógatva szürcsölni a fröccsöt vagy a limonádét, és mindegyik helyen mennyei fogások várnak. A Népsziget tökéletes választás, ha lazítanánk egyet a nyári pörgés közepén, és ha egész délután a Duna-part mellett hűsölnénk.
 
WLB-tipp: A Szitakötő borkínálata kiváló, a fröccshöz pedig szűrt, magnéziummal dúsított BWT vizet kapunk. Ha egyszerre egy teljes litert kérünk belőle (és ez a borra is igaz), akkor olcsóbban kijövünk.

2/6

A nyaralás elengedhetetlen gasztrokellékei: jégkrém, sör és fagyi

Nincs nyár lángos nélkül, de ahhoz nem kell a Balatonig utaznunk, hogy találjunk valahol egy szuper sajtos-tejfölöst, elég elmennünk a Retro Lángosba a Bajcsyra vagy a nemrég nyílt UFO Lángosba, amit az Operánál találunk. Ha a fővárosban vagyunk a nyáron, és szeretnénk találkozni a barátainkkal, akkor számos szuper kerthelyiségbe ülhetünk be, sőt, már a város tetején is olyan laza sörkertek várnak ránk, mint a Mad Scientist legújabb egysége, a frissen nyílt TETØ vagy az Élesztő Terasz.

WLB-tipp: Nincs nyár fagyi nélkül, azonban felejtsük el egy pillanatra a gombócos finomságokat, ebben a cikkünkben öt helyet ajánlunk hűsítő édességekkel, a jégkrémtől a jégnyalókáig. 

3/6

Pro tippek városnézéshez

Budapest teljesen jogosan igényelheti a világ egyik legszebb városa címet, ha pedig már itt élünk, miért ne lehetnénk mi is egy napra turisták, akik szerelembe esnek a fővárossal? A Hop On Hop Off buszok helyett azonban pattanjunk fel inkább a 2-es villamosra, ahonnan a Duna városi szakaszának lenyűgöző panorámájában gyönyörködhetünk a Müpától a Jászai Mari térig. Ha már a Jászain vagyunk, vehetjük az irányt a Margitsziget felé, vagy átsétálva a Margit hídon felfedezhetjük a feltörekvő Margit-negyed izgalmas, frissen nyílt gasztro- és kulthelyeit.

WLB-tipp: Ha a séta és a villamos helyett inkább a hajós városnézésre voksolunk, akkor szerencsénk van, mert újra jár a BKK és a MAHART PassNave Kft. közös hajójárata a Nemzeti Színház és a Margitsziget között, mely (keddtől péntekig munkanapokon)  BKK-bérlettel ingyenesen használható.

4/6

Belvárosi piknikszpotok

Mi is lehetne jobb, mint egy igazi nyári piknik finom falatokkal, friss gyümölcsökkel, egy kis pezsgővel vagy hűsítő sörökkel? Budapest egyre jobban kezd kizöldülni, már a város közepe is tele van szuper parkokkal és olyan zöldplaccokkal, ahová minden gond nélkül leteríthetünk egy pokrócot. Az egyik kedvencünk a Bálna és a Petőfi híd között elterülő Nehru part, ahol minden megvan ahhoz, hogy egy remek nyári pikniket szervezzünk: jó levegő, elképesztő panoráma a Dunára és a Gellért-hegyre és remek közlekedés.

WLB-tipp: Van még egy favorit piknikszpotunk, az Orczy-kert, mely pár éve teljesen megújult, így mára 26 hektárnyi területen piknikezhetünk, a bulit pedig akár csónakázással is feldobhatjuk, ugyanis a park közepén egy szuper kis tavat találunk.

5/6

Felkészülnek: a külvárosi strandok

Egy forró nyári napon a legtöbben a strandra vágyunk. Nem kell azonban rögtön az Adriára vagy a Balatonhoz utazni, ugyanis Budapesten is remek fürdőzési lehetőségek várnak ránk. Ugyan a legtöbb strand zsúfolt tud lenni a csúcsidőben, de kereshetünk kevésbé tömött strandokat a külvárosban. Egyik kedvencünk a zuglói Paskál strand, ahol több kinti medence és sok árnyas fa vár ránk, de érdemes a XVI. kerületi Erzsébetligeti uszodával egybekötött strandra is kilátogatni, ahol a kinti medencék mellett csúszdák is várnak ránk, és a lángos is remek. 

WLB-tipp: Ha természetes vízben szeretnénk fürdőzni, akkor vegyük az irányt a Római-part felé, ahol a Római-parti Plázson végre birtokba vehetjük a Dunát (ingyenesen)!

6/6

Legyél itthon turista!

Ha Budapesten turistáskodunk, akkor érdemes meglátogatni olyan klasszikus helyeket, mint a budai Vár vagy a Várkert Bazár, azonban csavarjunk egyet a történeten. Tudtad például, hogy a Várban található Magyar Nemzeti Galéria kupolateraszáról csodás kilátás nyílik a városra? A Várkert Bazárban pedig rendszeresek a szabadtéri filmvetítések, melyeknél nem is tudnánk jobb városi vakációs programot elképzelni egy kellemes nyárestén.

WLB-tipp: Ha még így is unod a klasszikus helyeket, akkor vedd az irányt a zuglói japánkert felé, melynek hatalmas árnyas fái hűsítő oázisként várnak a tikkadt nyári napokon.

Cikkünk az Algopyrinnel együttműködésben készült.
Nem csak a külföldi nyaralást ronthatja el egy kínzó fejfájás vagy egy váratlan lázas betegség… A városi kikapcsolódásnál is legyen nálatok az igazán sokoldalú Algopyrin, amely képes kihúzni a bajból a fájdalmas vagy lázas pillanatokban!

Címkék