Budán, a II. kerületben van egy legendás intézmény, amely 50 éve várja nemcsak a környék, de az egész város lakóit szuper programjaival: színházi előadásokkal, koncertekkel, tehetségkutatókkal, táncklubbal, családi foglalkozásokkal, művészeti és kulturális eseményekkel és egy szuper közösséggel, ahol mindenki otthon érezheti magát. Ez a Marczibányi Téri Művelődési Központ, melynek 1972-es megnyitása óta küldetése, hogy gyerekeknek, felnőtteknek és időseknek egyaránt tartalmas, színes és élményekkel teli időtöltést kínáljon. A Marczi igazi fogalom Budapesten, egy olyan hely, ami mindig megújul, mindig irányt mutat és mindig befogad. A jeles évforduló alkalmából december 10-én nagyszabású gálán ünnepelhetünk együtt az intézménnyel.

1/5

Marczi 50 Gála - Múlt Jelen Jövő

Legyünk a Marczi törzsvendégei, vagy olvassunk most először a legendás művelődési központról, a Marczi 50 Gála pompás alkalom arra, hogy együtt ünnepeljünk az elmúlt 50 év ikonikus fellépőivel, zenészeivel, alkotóival, kollégákkal, barátokkal és egy szuper közösséggel. Többek között fellép a Kaláka együttes, akik szinte a kezdetek óta varázsolnak mesés matinékat és zenés délutánokat az egész családnak, de az est vendégeiként köszönthetjük majd Vándor Ágnest, Réz Andrást, Másik Jánost, Kaposi Lászlót, Lipták Ildikót, Kozma Andrást, Barabás Kis Zoltánt, Czigány Györgyöt, Novák Esztert, Kerényi Róbertet és a Guzsalyas zenészeit, M. Dietrich Helgát, Eckhardt Gábort, Quintus Konrádot, Antalffy Pétert, Földessy Margitot, Kovács Gerzson Pétert, Lőrinszki Attilát, Momentán Társulatot, Berki Tamást, Sárik Pétert, továbbá a Marczi egykori és jelenlegi munkatársait és barátait. Az est emléket állít a múltnak, üdvözli a jelent és indítja a jövőt, az elkövetkező 50 évet, így ha szeretnénk részt venni egy igazi közösségi eseményben és a színes programkavalkádban, akkor ott a helyünk december 10-én a Marcziban!

2/5

50 éve a közösség szolgálatában

A Marczibányi Téri Művelődési Központ 1972-ben nyitotta meg kapuit, akkor még Ifjúsági és Úttörőházként, azóta pedig a budapesti kulturális élet megkerülhetetlen részévé vált. Már a ’70-es években évente több százezren keresték fel az intézményt. Nem véletlenül, ugyanis a korszak legjelentősebb művészei voltak a Marczi állandó fellépői: Cseh Tamás tartott zenés esteket, Jancsó-filmeket vetítettek, amatőr filmstúdió, fotólabor és irodalmi színpad is működött itt, sőt 1973-ban az intézmény számítástechnikai tanfolyamot is indított. Már akkor is pezsgett az élet, az elmúlt 50 évben pedig a folyamatosan megújuló programkínálat, a közösség igényeihez igazodó kulturális események vonzzák a látogatókat. A Marcziban mindig otthon érezhetjük magunkat, akár családi programokra, színházba, koncertekre vagy táncklubba látogatunk el. Itt vígan kézműveskednek együtt a fiatalok és az idősebb generáció, a tánctanfolyamokon együtt ropják a nagyszülők és az unokák, a tehetségkutatókon pedig a fiatalok mutathatják meg tudásukat a nagyközönségnek. De olyan úttörő programok is helyet kapnak a Marczi kínálatában, mint a Konzervnyitó Akciócsoport Dés Andrással, Kex és Tea a Momentán Társulattal, Lyukasóra Lackfi Jánossal vagy a Nyitott Ajtó Juszcák Zsuzsával. Sőt, a Marczi az elmúlt hetekben megnyitotta Nappaliját, ahol közösségi melegedőt rendeztek be, és társasággal szolgálnak a környék idős és rászoruló lakóinak.

3/5

Színház az egész világ

A Marcziban igazi kísérleti, alternatív színházi darabokat is láthatunk, nem véletlenül, hiszen már a kezdetektől fogva az intézmény egyik fontos küldetése a drámapedagógia és a színjátszás fókuszba helyezése. A gyerekek színházi nevelése ma is az egyik fontos sarokpontja a Marczinak, innen indult a Kerekasztal színházi program, majd a Káva színházi műhely, a Partvonal előadásain délelőttönként több száz fiatal diák vesz részt, akik délután szintén fellelhetőek a házban, hisz több mint 10 éve dolgozik itt Földessy Margit és a Szindra társulat. A környéken több kiváló színházat is találunk, az Átrium szinte a szomszédban van, de a Jurányi sincs messze, azonban a Marczi a hangsúlyos gyermekszínjátszási programjaival be tudja tölteni a környéken meglévő színházi rést. A színházteremben rendszeresek nemcsak a gyerek, de felnőtt előadások is. Itt foglalta el bázisát a LOUPE Színházi társulat (Lengyel Tamás, Molnár Áron és Lovas Rozi alapításával) valamint a megújult, Stefanovics Angélával kiegészült L’art Pour L’art is itt lép fel havonta kacagástól hangos estjein. A Freeszfe társulat is tanult és tanyázott itt, előadásik szintén színesítik a Marczi repertoárját, így érdemes figyelemmel követni az intézmény színházi életét, a következő színészgeneráció jelentős része itt fog felnőni.

4/5

Ahol mindenki táncra perdül

A Marcziban nemcsak a színjátszás, de a mozgás és a tánc is fontos szerepet kap, rendszeresen indulnak kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt tánctanfolyamok és jógaórák. A Marcziban nagy hagyománya van a néptáncnak, mely a mai napig nagy népszerűségnek örvend. A Csillagszemű Táncegyüttest Timár Sándor koreográfus és Timár Böske táncművész alapította 1993-ban. Az oktatás a Timár-módszer segítségével történik, melynek lényege, hogy minél több gyermek minél kisebb korban ismerkedjen meg a még elevenen élő néptánc és népzene hagyományával, de nem csak a színpadi megjelenítés által és muzeális értékként, hanem fontos, hogy mint megélt tapasztalat épüljön be a mindennapi életükbe. A Marcziban kortárs táncórákra is benevezhetünk, a FlamenCorazónArte Táncszínház és a Bachata Sensual társastánc a kezdőtől a professzionális szintig várják a tanítványokat. A Marczi kínálatában mindig találunk táncos programokat, például minden hónap harmadik csütörtökjén a Guzsalyas Csángó Táncház kínál önfeledt szórakozást. A Marczi mellett a kerület másik legendás helye a Berczik Sára Budai Táncklub, mely idén ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját, fellépéseiket pedig mi is rendszeresen élvezhetjük a Marcziban, így ha táncra nem is perdülünk, de az előadások elkalauzolnak a tánc lenyűgöző világába.

5/5

Koncertek, zenebona, mulatság

A Marcziban nemcsak a színházi és a táncos, de a zenei élet is kiemelkedő, havonta több ezer iskolás számára nyújtanak kikapcsolódást a Marczi Muzsika programok. A Marczi állandó fellépője a Kaláka együttes, és sok más zenekar is rendszeresen várja a családokat zenés matinékkal és délutáni előadásokkal, december 25-én a Kaláka például karácsonyi koncertet ad. A Marczi mindig is fellegvára volt a különböző kultúrák bemutatásának, így minden hónap első hétfőjén élvezhetjük az Indiai zeneklub programjait, idén lesz még Csángó karácsony, de a klasszikus zene kedvelői sem maradnak program nélkül, a Duna Szimfonikus Zenekar január 6-án újévi gálakoncertet ad. Érdemes figyelemmel követni a Gradus ad Publicum sorozatot is, amely pályakezdő, kiemelkedő tehetségű fiatal muzsikusok számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A házigazda, Eckhardt Gábor a maga könnyed, humoros stílusában, képekkel, szavakkal járul hozzá az élmény teljességéhez. A művelődési központ ezenkívül rendszeresen otthont ad könnyűzenei koncerteknek és a jazz kiemelkedő tehetségeinek, sőt a Budapest Jazz Klubbal közösen ismét szerveződnek jazz koncertek havi rendszerességgel, de ez is csak egy ok a sok közül, amiért érdemes rendszeresen beugrani a jubiláló Marcziba!

Címkék