A műanyagmentes élet nemhogy múló hóbort, az erre épülő szolgáltatóipar egyre körültekintőbben és profibban működik. A zero waste filozófián alapuló, csomagolásmentes boltok száma növekszik, mi pedig összegyűjtöttünk nektek olyan helyeket, ahonnan saját vagy helyben beszerzett tárolókban, papírtasakokban, üvegekben vihetitek haza az élelmiszert és a háztartásban szükséges kellékeket.

1/10

Pancs Boltok – Tompa utca, Jászai Mari tér, Óbuda és Újbuda

A Pancs Gasztroplacc szervezője, Vajas Balázs elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és már a járvány időszakában, a kijárási korlátozások alatt kidolgozott egy, a Pancs áruit összefogó webshopot, hogy a termelők és a vásárlók közti kapcsolat ne szakadjon meg. Ennek „fizikai” továbbgondolása a műanyagmentes bolt a IX. kerületben: a Tompa utcai, a Jászai Mari téri, az újbudai és az óbudai Pancs Bolt tárolóiban találunk – a teljesség igénye nélkül – barna nádcukrot, chiamagot, tápiókát, köretnek való magvakat, különböző liszteket, igen széles tésztaválasztékot, többféle rizst, hajdinát, dióbelet, mandulát, zabpelyhet és pattogtatni való kukoricát, kézműves csokit, fűszerek széles választékát, a csillagánizstól a korianderen át a chiliig.

A Pancs Piacon már megszokott megbízhatóság jellemzi a kínált termékek minőségét is, majdnem minden – a kimért olíva-, repce-, napraforgó-, tökmagolajok, a zöldségek, a gyümölcsök – termelői gazdaságból érkezik, a kovászos pékáru a Panificio il Basilicótól, kézműves kolbászok és húsáru, tanyasi tojás, termelői vaj és tejtermék, illetve már növényi tejek is elérhetők náluk. Ha akarunk, egy reggelire is beugorhatunk, kapni ugyanis szendvicseket és a Roastopus újhullámos kávéját is.

2/10

ne pazarolj – Bem tér

A beszédes nevű üzletet az I. kerületi Fő utcában kell keresni, az alapítók, Ági és Réka, cserkész koruk óta ismerik egymást. A ne pazarolj tárolói direkt fából és nem műanyagból készültek, bennük pedig a teától a csicseriborsón, a teljes kiőrlésű tönkölytésztákon, a bulguron keresztül a különböző biofűszerekig, aszalványokig, változatos olajokig és biotejtermékekig rengeteg élelmiszer megtalálható. A komplett életünket berendezhetjük itt fenntartható módon, a tisztítószerek mellett takarítóeszközöket is árulnak, a háztartási kellékek, kozmetikumok között még bio-kézfertőtlenítőt is találunk, Facebook-oldalukat bekövetve pedig edukációs tartalmaikból is sokat tanulhatunk.

A bolt elég tágas, egy felső szintje is van, ahol kézművesworkshopokat szoktak tartani, és egy gyereksarkot is kialakítottak játékokkal – itt a boltban kapható, magyar pörkölésű, fair trade BLCKEST Coffee Roasters kávéjával, péksütivel is helyet lehet foglalni és megpihenni.

3/10

Ligeti Bolt

A Ligeti Bolt története 2022 áprilisában majdnem véget ért, viszont óriási szerencse, hogy mégsem kell nélkülöznie a XIII. kerületnek őket, hiszen újraindult a zero waste kiskereskedelem! 
 
Ligeti Bolt a Katona József utcában várja tudatos vásárlóit. Kimérve vásárolhatunk mindenféle száraz alapanyagot, magokat, tésztát, liszteket, szálas teákat, de visszaváltható vagy újrafelhasználható üvegekben tejtermékekkel, lekvárokkal és szörpökkel is találkozhatunk, a kozmetikumokról, tisztítószerekről nem is beszélve. Hatalmas öröm, hogy nem kellett őket végleg elengedni, hiszen úttörők voltak még 2017-ben, Piliscsabán. Érdemes őket követni a Facebookon, hiszen minden érkező újdonságról beszámolnak és inspiráló képekkel, gondolatokkal töltik meg a közösségi felületüket. 

4/10

Lemérem – Bikás park

A boltot egy környékbeli házaspár vezeti, akik ugyan eredetileg teljesen más szakmai háttérrel rendelkeznek, ám gyermekük születése után mégis úgy döntöttek, hogy még nagyobb gondot fordítanak a környezettudatos életmódra. A vevőkört főleg a Bikás parkba járó kisgyerekes családok, futók, kutyasétáltatók és a környező panellakótelepen élők alkotják. A boltban kimért élelmiszerekhez és a zero waste életmódot támogató kiegészítőkhöz, újraszalvétákhoz, vászon szendvicscsomagolókhoz, -zsákokhoz egyaránt hozzá lehet jutni, ahogy termelői szörpökhöz, krémekhez és magokhoz is. Sőt, náluk is indulnak edukációs jellegű vagy éppen kézművesworkshopok is. 

5/10

Boldog Föld – Wekerletelep

A szívvel-lélekkel működtetett kis wekerletelepi üzletben minden megtalálható, ami egy fenntartható háztartásban szükséges. Hüvelyesek elképesztő választéka érhető el az adagolókban, többségük bió minősítésben: többféle lencse, köles, jázmin és thai fekete rizs, valamint olyan babfélék, amikkel nem sűrűn találkozik az átlagos bevásárló. Ezenkívül kistermelői zöldségek, tejtermékek is megtalálhatók a kínálatban. Az üzletnek amúgy szuper a hangulata, igazi kis családi vállalkozás, ahol a berendezésben régi családi darabok is vannak, a falakon pedig a gyerekek keze munkáját dicsérő alkotásokat is láthatunk. A mesés, bolygóbarát boltban egyre több a környezet- és emberbarát tisztítószer, pipere is. 

6/10

Kegyes vegyes

A XVII. kerületi bolt története sem olyan egyszerű: majdnem örökre bezárták az ajtót, de szerencsére erre nem került sor, és a külvárosi tudatos háztartások is fellélegezhettek. A nagy alapterületű üzletben bőséges áruválasztékkal találkozunk. Alapanyagokat, aszalványokat, fűszereket, gabonaféléket, magvas és hüvelyes termékeket, tisztálkodó-, mosó- és tisztítószereket, nasikat, tésztákat, olajokat és eceteket vásárolhatunk, de van tojás, szörp, méz (például a Minka méhészetből) és több különleges édesség is. A gluténmentes szekciójuk is számottevő. A név pedig arra utal, hogy az ittvásárlással kegyesek vagyunk a környezethez is, hiszen nincsen B bolygó!

7/10

Csipet – Gödöllő

Gödöllő fejlődése gyors és könnyen érzékelhető: egyre több a nagyszerű szolgáltató az agglomeráció ezen részén. Szerencsére a csomagolásmentes, zero waste vonalból sem maradnak ki, a város ilyen üzlete a Csipet. Amellett, hogy mindenféle élelmiszer elérhető, az aszalványoktól a házi szószokon át egészen a kimért fűszerekig, szépségápolási és tisztítószerek is tartoznak a repertoárba. A szadai piacra is kijárnak népszerűsíteni a boltot, de még inkább a tudatos életmódot és háztartás vezetését. 

8/10

Menő-Jövő – Nagykovácsi

Csécs-Kertész Dóra és férje, Csécs Gergely lakhelyükön, Nagykovácsiban nyitották meg csomagolásmentes, vegán és biotermékeket árusító boltjukat, ahol megannyi árucikket tudunk kimérve vásárolni. A kiváló termékek mellett az alapkoncepció részét képezi a piacos-kosaras-beszélgetős és falusias közösségi életérzés bolton belüli megteremtése, így bátran kérdezhetünk, ha valamit nem ismerünk, és ötleteinket is megoszthatjuk. Nagyon szeretjük a bolt hangulatát és tényleg menő berendezését is. Sűrűn járnak piacolni is. Igazán példamutató vállalkozás!

9/10

Földi Jó – Csömör

Óriási dolog, hogy a csomagolásmentes boltok már nemcsak a belvárosban, hanem Pest megyében (és persze vidéken is) is szép számmal gyülekeznek. A Földi Jó éppen Csömörön kapott helyet, és egészen nagyszerű, gazdag választékkal bír. Fermentátumok, száraztészták, hüvelyesek, édességek, magtejek, sajtok, mennyei termelői finomság mellett akár túró rudit is vásárolhatunk, a maga pőre mivoltában. Szezonokra, különleges ünnepi alkalmakra mindig készülnek extrákkal is, a helyi vásárlók legnagyobb örömére. 

10/10

+1: Szatyorbolt – Józsefváros és Margit körút

Nem tartja magát „hivatalos” csomagolásmentes boltnak, ellenben üzletpolitikájával, kínálatával már 2012 óta képviseli a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet Budapesten. A Szatyorbolt egyenesen a helyi termelőktől juttatja el hozzánk az élelmiszereket, legyen az zöldség, gyümölcs, tejtermék, hús, pékáru vagy akár szörp és tea. Igazi bevásárlóközösség, mely közvetlen kapcsolatot biztosít a tudatos fogyasztók és a kíméletesen termelő környékbeli termelők között
 
A lehető legkevesebb hulladék létrehozásával dolgoznak, szem előtt tartva az észszerű csomagolás szempontjait, visszaveszik a tojástartót, bizonyos üvegeket és műanyag edényeket. 

Címkék