Egyik nagy kedvencünk a Pancs Gasztoplacc kistermelői piac, amely már 4 éve működik az Élesztőház udvarán közös főzésekkel, megbízható termelőkkel, jó hangulattal. Időről időre tudnak újat nyújtani: a kijárási korlátozás idején létrehozott webshop után a héten megnyitott a Pancs Bolt, ahol minimálisra csökkentenék a műanyagcsomagolások számát.

Mikor Budapesten minden bezárt a vírushelyzet miatt, Vajas Balázs, a piac alapítója egy webshopot hozott létre a piac helyettesítésére, hogy a termelők és a vásárlók közti kapcsolat ne szakadjon meg. Az ötlet bejött, a cserebere sikerrel működött a karantén alatt. Mindeközben rajta is úrrá lett a klímaszorongás – nem véletlen, hogy egy éve maga a Pancs piac is műanyagmentesen funkcionált.

A szorongásra a zero waste bolt ötlete lett a válasz, bár Balázs inkább low waste üzletként definiálná, mert néhány áru esetében még nem sikerült maradéktalanul kivitelezni a csomagolás elhagyását. Nagy az igény például a kimért szemes kávéra, de a specialty kávé esetében a védőcsomagolás megkerülhetetlen – egyébként a Roastopus babjait árulják majd, akiknek feketéjét helyben is ki lehet majd próbálni. Apránként, lassan szeretnék tehát tökélyre fejleszteni a műanyagmentes koncepciót, és közben edukálni a vásárlóközönséget – Balázs szerint a törekvés a fontos.

A bolt faberendezése Fodor-Simon Csaba keze munkáját dicséri, egyébként itt is azokban a jellegzetes fali tárlókban találjuk a terményeket, mint más csomagolásmentes boltokban. Kimérve kapni többek között barna nádcukrot, chiamagot, tápiókát, köretnek való magvakat, többféle rizst, hajdinát, dióbelet, mandulát, zabpelyhet és pattogtatni való kukoricát; fűszerek széles választékát, csillagánizstól kezdve korianderen át a chiliig. Árulnak mikrozöldeket, csírákat, kolbászt, füstölt sonkát, különböző liszteket (a Garat malom termékeit is, gluténérzékenyeknek pedig köles-, kókusz- és rizslisztet), valamint igen széles a tésztaválaszték, köztük paradicsomos, medvehagymás, spenótos és más variációkkal.

Jövő héttől a zöldség-gyümölcsáru is megérkezik a piac termelőitől. Többen kimondottan a Pancs bolt kedvéért bővítik vállalkozásukat vagy fejlesztenek új termékeket, például a tejtermékekért felelős Kicsiny Gomba Major és a tojások beszállítója, a Thanya termelő. A Pancs Gasztroplacc állandó szereplője, a Szorgos Gazda is képviselteti magát a pultokon zakuszkával, pesztókkal és más készítményekkel.

Jó pékárut ugyanolyan nehéz beszerezni, mint a jó tejterméket, ezért üdvözlendő, hogy a Pancs boltban elérhetőek kovászos termékek is, nem mástól, mint Szabadfi Szabolcstól. A fincsi péksütik reggelinek is elmennek helyben, főleg egy csésze kávéval. Sőt, még quiche-ek is várakoznak a pulton egy korábbi partnerüknek, a Gianni’s Sweets Heavennek köszönhetően.

Vajas Balázsék tervei közt szerepel még natúrborok forgalmazása, illetve saját növényi tejek és magvajak gyártása a vegán vásárlók kedvéére. Megkeresték őket már a Dunakanyarból is, hogy ott is nyissanak boltot – így nem kizárt a franchise-rendszer kialakítása sem.

Címkék

Elérhetőségek

Pancs Bolt 1094 Budapest, Tompa utca 26. Facebook-oldal