Bár a járvány és a nyomában loholó gazdasági válság miatt inkább bezárnak és megszűnnek a helyek, de azért nyílnak újak is, például a XVII. kerületi Pesti úton található Kegyes Vegyes. Van ennek az üzletnek egy fontos jellemzője – ha nem a legfontosabb: a városszerte egyre szaporodó csomagolásmentes boltok legújabb képviselője. Természetesen hazai kistermelőktől szerzik be az árucikkeket, a választék pedig meglepően nagy.

Ha csak elolvassuk a Kegyes Vegyes nemrég indult Facebook-oldalán a fogyasztói véleményeket, már abból is az jön le elsőre, hogy az áruválaszték tekintélyes. Szinte mindenki ezt emeli ki az első helyen. A zavarba ejtő – vagy talán inkább meglepő – bőség mellett a másik dolog, amit dicsérnek a vásárlók, a hozzáértő, kedves és hálás kiszolgálás, a harmadik helyen pedig a megfizethető árak vannak, amit azért is fontos megjegyezni, mert a csomagolásmentes boltokkal szembeni kritikák egyik leggyakoribbja az, hogy túl drágák. A Kegyes Vegyes viszont ezek szerint nem az.

A XVII. kerületi Pesti út 41/C alatti üzletet elsősorban a környéken élők keresik fel, de volt olyan vásárló is, aki máshonnan érkezett ide, és megjegyezte, hogy milyen gyorsan és könnyen megközelíthető a bolt. Vagyis bárki tehet vele egy próbát, ráfaragni úgysem fog, hisz a választék, ahogy már írtuk is, bőséges. Olyan nem fordulhat elő, hogy valami éppen nincs. Sőt, inkább legyen nálunk elég vászontáska vagy bármilyen saját  tároló, amiben hazavisszük a megvásárolt termékeket. De ezt egy rutinos csomagolásmentes boltba járónak már mondani sem kell. 

A Kegyes Vegyes játékos neve nem egyszerűen csak azért ilyen, hogy az ember könnyen megjegyezze, nem öncélú szójátékról van szó, hanem üzenetet is hordoz magában. Azt jelenti, hogy a Kegyes Vegyes a környezethez kegyes, csomagolásmentes vegyesbolt. A márciusi nyitást követően előbb a már említett Facebook-oldal indult el, majd a weboldal is követte. Előbbin inkább az újdonságokról, az akciókról és a hírekről lehet olvasni – például azt is itt írták meg, hogy a szigorított lezárás ellenére ők továbbra is nyitva tartanak –, de felbukkannak időnként kedves stílusban elővezetett, szórakoztatva nevelő posztok is a környezettudatosságról. A weboldalon pedig a teljes árukészletet bemutatják, illetve szemléletes ábrákon azt is, hogyan működik egy csomagolásmentes bolt, mi a lényege.

Az árufelhozatal tényleg széles, és a bolt mérete is kimondottan nagy. De miket is lehet itt kimérve kapni? Alapanyagokat, aszalványokat, fűszereket, gabonaféléket, magvas és hüvelyes termékeket, tisztálkodó-, mosó- és tisztítószereket, nasikat, tésztákat, olajokat és eceteket, és mindből rengetegfélét. De van tojás, szörp, méz (például a Minka méhészetből), és több különleges édesség, melyek közül kiemelnénk az aszalt gyümölcsökből és zabpehelyből álló Attila dorongját. De van még áfonyaszelet aszalt vörös áfonyával és kesudióval, régi hagyományok szerint készülő omlós karamell és különféle mogyorós termékek. Azok sem érkeznek hiába, akik nem élelmiszert, hanem valami hétköznapi használati tárgyat vennének, mert itt még ilyenek is kaphatók. 

Címkék

Elérhetőségek

Kegyes Vegyes 1173 Budapest, Pesti út 41/C Facebook-oldal Weboldal