A régió vezető kortárs művészeti vására október 9-ig 30 ország 116 kiállítójával és az általuk bemutatott mintegy 500 művésszel vár bennünket a Bálnában. Az eseményhez több kísérőprogram kapcsolódik, ugyancsak a Bálnában nézhetjük meg (Art Photo Budapest néven) Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárát, művészeti konferencián vehetünk részt, illetve a 360 Design Budapest tárlatra is ellátogathatunk. Az Art Market Budapest díszvendége 2022-ben Szerbia, a Bálna mellett külső helyszíneken városszerte számíthatunk a vásárhoz kapcsolódó eseményekre, tárlatokra. A számunkra legérdekesebb kiállítókat, kapcsolódó kezdeményezéseket válogattuk össze, szigorúan szubjektív alapon.

1/9

Közel és távol

Idén 30 országból láthatunk kiállítókat a vásáron, talán még sosem volt annyira széles körű a nemzetközi jelenlét, mint most. Az egyik legmesszebbről érkező intézmény az Adrián Ibáñez Galería Kolumbiából, náluk megtekinthetjük például Gloria Herazo nagyon szép, csipkével lefedett, nőt ábrázoló festményét, amiről a titokzatosság, a szerepek sokrétűsége is eszünkbe juthat. Ezt a galériát egyébként virtuálisan körbe is járhatjuk. Persze nem ez az intézmény az egyetlen, ahol a művek szép távolságokat utaztak az Art Marketen való megjelenésért, japán, finn vagy éppen dél-afrikai galériák, projektek is vannak. Ukrajnából három galéria jelenik meg a vásáron, jó látni az általuk bemutatott energikus alkotásokat. 

2/9

Képzőművészeti Egyetem

Érdemes a látogatást a Magyar Képzőművészeti Egyetem standja felől indítani, hiszen ez nemcsak az egyik legnagyobb a vásárban, de jó összefoglalását is nyújtja a legfontosabb kortárs hazai és nemzetközi tendenciáknak is. A nemzetközi kitekintésnek egyébként fontos eleme az EU4ART-projekt, amelynek keretében négy képzőművészeti egyetem, a drezdai, a rigai, a római és a budapesti programjait igyekeznek összehangolni, ezzel átjárhatóvá téve az oktatást. A Bálnában nemcsak végzősök munkáit láthatjuk, a válogatás inkább kurátori szempontok alapján zajlott, így alakult ki a bemutató négy nagyobb egysége, a festészet, a grafika, a szobrászat és a videómunkák. A Képzőnél nem érnek véget az Art Marketre szánt programok a vásáron, az egyetem épületében ugyanis szerb kortárs művészeti kiállítás is látható a rendezvény ideje alatt. 

Az Art Marketen ezen kívül is nagy súlyt fektetnek a legifjabb generáció támogatására, a vásáron megjelenik a MOME Fotográfia Tanszéke, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Derkovits Gyula-ösztöndíjasok is külön egységben mutatkoznak be.

3/9

Díszvendég: Szerbia

Izgalmas kiállítókkal, programokkal vár minket a vásár idei díszvendége, Szerbia. A Bálnában megjelenő mintegy tucatnyi kiállító között olyan galériákat találunk, mint Galerija Sanjaj (képünkön éppen ők állítják össze installációjukat), a Rima Galerija, az X Vitamin vagy a Galerija ŠTAB. A választék annyira széles körű, hogy MOST.SERBIA néven önálló művészeti fesztivált alkot a vásáron belül. A díszvendégek külső helyszíneken is megjelennek, a nemrég nyílt Q Contemporary magánmúzeumban a nemzetközi színtér egyik legismertebb szerb alkotója, Mira Brtka mutatkozik be, a Képzőművészeti Egyetem épületében egy izgalmas, a Belgrádi Szépművészeti Egyetemmel együttműködésben létrehozott kiállítás látható, Collecting Serbia – Public Hobby címmel szerb magángyűjtemények anyagát nézhetjük meg a Szőke Gábor Stúdióban, míg a Magyar Műhely Galéria kiállítása elsősorban a magyarszerb határ két oldalán élő kisebbségek alkotóinak munkásságára koncentrál. 

4/9

Várfok Galéria

A rendszerváltás évei óta működő Várfok Galéria az egyik legrégebbi Budapesten, művészkörének egy részével már évtizedek óta kapcsolatban van, ugyanakkor fiatalokkal is foglalkozik. Az egyik legnagyobb standot állították össze, ahol Nemes Anna vagy Orr Máté az Art Marketen bemutatkozó alkotásai mellett feltűnik Mulasics László egy művészettörténeti jelentőségű, nagyméretű képe is, illetve a 101 éves Françoise Gilot-nak, Picasso egykori feleségének alkotása is.

5/9

Carl Kostyál Galéria

A jelentős műgyűjtő, akinek londoni galériája mellett Stockholmban és Milánóban is van telephelye, az Art Marketen ide készült Bozó Szabolcs-képekkel jelenik meg. Nagyon szeretjük Bozó különleges karaktereit, energikus, mégis játékos formáit. A képek ottjártunkkor még csak érkezőben voltak, ezért számunkra ez a vásár egyik legizgalmasabb része. 

6/9

Más hazai galériák kínálata

Az acb Galéria jókora, világos standján Bak Imre és Nemes Márton alkotásai mellett néhány eddig még ismeretlenebb fiatal alkotóval is találkozhattunk. Az Einspach Fine Art & Photographynál egy Tombor Zoltán-alkotás ragadta meg a figyelmünket, Drozdik Orshi egyik munkája mellett. A Deák Erika Galéria nagyobb méretű standjánál Fajó János és Barabás Zsófi műveit is megcsodálhatjuk, a Knoll Galériában pedig Birkás Ákos egy különleges alkotása látható. 

7/9

Német kiállítók

Ugyan nem kiemelt díszvendégként, de meg kell említeni, hogy kifejezetten sok, összesen hat német kiállító érkezett az eseményre. A kölni Galerie Koppelmann-nal, például a fotó- és a galériaszekcióban is találkozhatunk, de érdekes anyagot láthatunk a berlini Hazegallerynél is. A vásár egyik kiemelt partnere a BMW, a bajor luxusmárka jelenlétének egyik legizgalmasabb eleme a hazánkban először bemutatkozó művészeti program, amelynek keretében egy Jeff Koons által tervezett Gran Coupé, a BMW 8 X JEFF KOONS mutatkozik be, ebből összesen 99 készült a világon. Az autómárka fél évszázados művészeti szerepvállalását kiválóan példázza a szintén megtekinthető BMW i7 elektromos luxuslimuzin, kampányának vizuális világáért a legendás brit képzőművész és fotós, Nick Knight a felelős.

8/9

Art Photo Budapest

A régió egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására 2014 óta kedvelt találkozóhely, idén pedig már három kontinensről érkezett ide közel 30 kiállító. A fotós rész a Bálna egy teljes emeletét elfoglalja. A német Galerie Koppelmann standján Miron Zownir súlyos témákat boncolgató fotóival indulunk, de van itt kifejezetten polgárpukkasztó meztelenség az argentin Wunschtól és egy nagyon izgalmas közös divatfotós kollaboráció a Magyar Divat és Dizájn Ügynökséggel is. 

9/9

+1 Kiegészítő programok

Az Art Market során nemcsak a kapcsolódó városi kiállítások vagy a fotószekció által nyerünk kitekintést a társművészetek irányába, az Inside Art konferencia keretében, illetve a Magyar Divat & Design Ügynökséggel közös együttműködés keretében létrejövő kapcsolódó kiállítás, a 360 Design segítségével is kalandozhatunk a formatervezés és a dizájn irányába. 

Címkék