Szerencsére a városban egyre több helyen találkozhatunk friss termelői élelmiszereket áruló szabadtéri piacokkal. Mivel nyáron sokunk céljai között szerepel, hogy minél több ízletes, friss hazai zöldséget és gyümölcsöt együnk meg és tegyünk el télire, most összeszedtük kedvenceinket, ahol különleges finomságokkal várnak minket.

1/3

Heti piacok a városban

A városi piacok közül kerületről kerületre haladva gyűjtöttük össze kedvenceinket. Az I. kerületben, a Tabán szőlőinek történetét őrző dézsmaházban, a jelenlegi Czakó Kertnél találjuk a Czakó Piaczot, ahol a zöldségek és a gyümölcsök mellett különleges fogásokat is kóstolhatunk, és hamisítatlan tabáni hangulatban nosztalgiázhatunk. Ezen a szuper lehetőségen kívül szombatonként a Krisztina téren is találkozhatunk néhány őstermelővel, és kipróbálhatjuk finomságaikat. Sajnos ez a kispiac éppen háromhetes technikai szünetét tölti, reméljük, hogy augusztusban újult erővel vágnak majd bele a finomságok árusításába.

Régi motorosnak számít termelői vonalon a Római parti Piac, aminek a kiváló termékek és az egymást ismerő közösség mellett még az az előnye is megvan, hogy megidézi a vízparti nyaralások lassúságát, romantikáját. Vegyünk itt egy kiló barackot, aztán sétáljunk le a Duna-partra, láblógatás közben együk meg, és már nyaraltunk is egy órát.

Egyik legrégibb és legmegbízhatóbb lehetőség, ha friss termelői ételekre vágyunk, a Trafó melletti Pancs – gasztroplacc, ahol nemcsak kiváló zöldségeket, gyümölcsöket kóstolhatunk, de a tudatos táplálkozás és a finom ízek iránt érdeklődő közösséget is találunk, a nyári időszakban pedig még az eddiginél is izgalmasabb programokkal várnak bennünket. Ezen a hétvégén például friss, helyben készült török fogásokkal kedveskednek a látogatóknak. A Szimpla Háztáji Piac a Pancshoz hasonlóan a finom ételek mellett szuper közösséget is kínál, különböző programokkal. Ha ebédünket itt vesszük meg, sokszor különböző jótékony célokat is támogathatunk. A pesti oldal egyébként kevésbé kényeztet el bennünket a piacozás klasszikus élményével, üdítő kivételt jelent a Gazda-Sziget Termelői Piac Kőbányán, ami már hosszú évek óta megbízható termelőkkel és finomságokkal várja a környéken élőket.

A XI. kerületben található az egyik kedvencünk, a Vahot utcai Piac. A Bikás park közvetlen közelében található placcon ízletes termékekkel, húsokkal, sajtokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel várnak bennünket. Hasonlóan kellemes a kerület másik részén, az Infoparkban található piac, ahol szintén minőségi kézműves, háztáji termékek kaphatók.

A hegyvidékiek titka volt eddig az önkormányzat előtt található, villamossal vagy akár negyedórás sétával a Délitől is jól megközelíthető piac, ahol szuper áruval várnak minket kedvenc őstermelőink. Most már nemcsak a szokott helyen találkozhatunk velük, hanem a kerület más pontjain, a Pagony úton, a János Kórháznál és a Diana úton is. A XII. kerületben amúgy nem ez az egyetlen lehetőség, ha finom termelői árut szeretnénk vásárolni, hiszen ellátogathatunk a Szövetség az Élő Tiszáért Városmajori Termelői Piacra is, ahol a Tisza folyó vízgyűjtőjénél élő termelők portékái közül válogathatunk. A piac nem nagy, általában 6-8 termelőtől vásárolhatunk, a cél az, hogy a legfinomabb termékekkel reprezentálják a régió legjavát. Ha pedig kiváló, bió minősítésű élelmiszerekre vadászunk a kerületben, akkor biztos pontot jelenthet számunkra a Csörsz utcában lévő Biokultúra Ökopiac, ahol csak minősített bioélelmiszereket áruló kereskedőkkel és kistermelőkkel találkozhatunk, és összesen mintegy nyolcvan árus termékei közül válogathatunk.


Mivel a budai oldal erősen felülreprezentált a termelői piacok terén, végezetül megemlítjük, hogy Pesten, a Havannán is van piac, ahol az árusok között elég sok őstermelővel, saját füstölésű hús- és hentesárut kínáló pulttal találkozhatunk.

2/3

Alkalmi piacok

Nem mindenhol van lehetőség arra, hogy hetente rendezzenek piacot, ugyanakkor éppen ezért szuper tematikus vásárokat, ritkaságszámba menő termékeket értékesítő árusokat ismerhetünk meg a pár hetente, havonta megrendezett alkalmakon is. Érdemes figyelni például az Anker közben lévő kiskertpiacot, amivel legközelebb éppen most vasárnap, július 10-én találkozhatunk. Ezt elsősorban városi kertészek számára ajánljuk, hiszen középpontjában a virágok, a növények és a velük kapcsolatos dizájntermékek állnak.

Július 13-án rendezik meg a Bartók Béla úton, a DiVino szervezésében a PiacKát, ahol az ország különböző pontjairól érkező termelőkkel találkozhatunk, és időről időre a Westendnél, illetve korábban a Dob utcában is rendeztek piacot, a Vegan Sunday Market a húsmentes étkezés köré szerveződik. Az utolsó alkalmuk májusban volt, reméljük, hamarosan újra találkozhatunk az itt megjelenő kb. 30 termelővel is.

3/3

Külkerületi piacok

Technikailag ugyan a II. kerülethez tartozik, de elhelyezkedését, jellegét tekintve inkább külterületen található a máriaremetei kegytemplom kertjében kéthetente, szombatonként megrendezett piac, ahol a vásárlást érdemes lehet akár egy rövid kirándulással is összekötni. Szintén inkább sajátos hangulata és megközelíthetősége miatt tartozik a fenti kategóriába a Wekerlei Kispiac, ahol a hét több napján is tartanak hagyományos, illetve kifejezetten őstermelői biopiacot is. A helyszín a kisebb vásárok közé tartozik, de az áru szép és friss.

Sok agglomerációba költöző a nyugodtabb, lassabb élet, a friss levegő és a természet közelsége miatt választja, hogy a városközponttól távolabb keres magának otthont. Ebbe a gondolatmenetbe pedig a piacozás, az őstermelőktől való vásárlás tökéletesen illeszkedik, így nem is meglepő, hogy egyre több Budapest környéki településen van ilyesmire lehetőség. Nagyon kellemes a pilisvörösvári Platz, a Budaörsi Gazdapiac és a biatorbágyi termelői piac is.

A piacok címe és nyitvatartása:


Heti piacok a városban


Czakó Termelői Piacz
szombat–vasárnap: 8.00–14.00
1016 Budapest, Tigris utca 62.

Krisztina téri Termelői Piac
szombat: 7.00–12.00 (3 hétig technikai okok miatt zárva)
1013 Budapest, Krisztina tér

Római parti Piac
szombat: 8.00–13.00
1031 Budapest, Nánási út 47–49.
 
Szimpla Háztáji Piac
vasárnap: 9.00–15.00
1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Pancs 
vasárnap 9:00–14:00
1094 Budapest, Tompa utca 26.

Gazda-Sziget Termelői Piac
péntek: 13.00–17.30
1108 Budapest, Újhegyi sétány 16.

Infopark Termelői Piac
kéthetente csütörtökön: 8.00–15.00
1117 Budapest, Infopark, E épület

Vahot utcai Termelői Piac
szombat–vasárnap: 6.00–13.00
1119 Budapest, Vahot utca

Szövetség az Élő Tiszáért Városmajori Termelői Piac
hétfő, szerda, péntek: 9.00–17.00
1122 Budapest, Csaba utca 5.

Hegyvidéki Termelői Piac
kedd–szombat: 8.00–13.00
1126 Budapest, Királyhágó utca 18.

Biokultúra Ökopiac
szombat: 6.30–13.00
1123 Budapest, Csörsz utca 18.

Havanna Piac
szerda és szombat: 5.00–13.30
1181 Budapest, Baross utca (a parkolónál)


Alkalmi piacok:

kiskertpiac
július 10. 10.00–16.00
1061 Budapest, Anker köz

Vegan Sunday Market
1062 Budapest, Váci út 1–3.

PiacKa
július 13. 16.00–19.00
1114 Budapest, Bartók Béla út 32. (DiVino)


Külkerületi piacok:

Máriaremetei Piac
kéthetente szombaton (július 9. és 23.): 7.00–11.30
1029 Budapest, Hímes utca 3.

Platz Piac
havonta (július 10. és augusztus 7.): 9:00–14.00
2085 Pilisvörösvár, bányatavak

Termelői Piac Biatorbágy

szombat: 7.00–12.00
2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 1.

Budaörsi Gazdapiac

szombat: 6.00–14.00
2040 Budaörs, Patkó utca, parkoló

A Wekerlei Kispiac Barátai
kedd, péntek: 7.00–12.00 – hagyományos piac
csütörtök: 16.00–19.00, szombat: 7.00–12.00 – őstermelői biopiac
1192 Budapest, Gutenberg körút 24.

Piaclátogatás előtt érdemes az adott helyek Facebook-oldalán is ellenőrizni, hogy változott-e a nyitvatartás. 

Címkék