Kevesen tudják, hogy február 22. a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napja, ekkortájt csatlakozhatunk azokhoz a közösségekhez, gazdaságokhoz, amelyek segítségével fogyasztóként egész évben friss zöldséggel tankolhatunk föl hetente. Szuper kezdeményezés, és nagyon jól hangzik, hogy egy termelővel egyezséget kötve meghatározott napon és helyszínen csomagot vehetünk át, benne 6-8-féle szezonális zöldséggel. A gazdaságok azonban arra kérnek mindenkit, hogy jól gondolja át, való-e neki ez a lehetőség.

A közösségi mezőgazdálkodás lényege, hogy a termelő és a vásárló egy évre vagy egy szezonra szóló szerződést köt, melyben előbbi vállalja, hogy bizonyos időközönként (általában hetente) átad egy, az általa megtermelt élelmiszerekből álló csomagot, a vásárló pedig az adott időszak alatt minden előre megbeszélt időpontban átveszi ezt. A modell lényege, hogy a kistermelők jóval nagyobb biztonsággal tudják értékesíteni termékeiket, mint például a piacon, a vásárlók pedig jó minőségű, ellenőrizhető, bio- vagy vegyszermentes gazdálkodásból származó élelmiszert kapnak. A zöldséges (vagy gyümölcsös, esetleg húsos) szatyrokat általában több méretben vásárolhatjuk meg, bennük 6-8 fajta szezonális zöldséggel (gyümölccsel). A kisebb, 1-2 fős háztartások, vegetáriánusok számára összeállított szatyrok ára heti 6000 forint körül mozog (ezt többnyire egyben vagy pár részletben lehet fizetni).

Magyarországon az elmúlt évtizedben mintegy 15 ilyen közösségi gazdaság alakult, a tagok véleménye szerint jól működik a kezdeményezés. Jóllehet a zöldségek árban biztosan nem fognak a nagy élelmiszeráruház-láncok termékeivel versenyezni, itt azonban biztosak lehetünk például abban, hogy ízes, leves, húsos paradicsomot kapunk, nem pedig egy, az ehetőség határát alulról súroló piros golyót. Arról nem is beszélve, hogy szuper közösséghez csatlakozhatunk, cserélgethetünk recepteket, kérhetünk főzési tanácsokat, és sok időt spórolhatunk meg azzal, hogy összekészítve kapjuk meg a szezonális termékeinket.

Mégsem való mindenkinek a lehetőség, hiszen a hetente előre beérkező, nagyobb mennyiségű élelmiszer mellett fel kell készülni arra, hogy bizony főzni, tartósítani kell, és nem vagyunk mindannyian olyan rendszeresek, hogy minden héten ugyanakkor át tudjuk venni a termékeket. Az sem árt, ha a megbeszélt átvételi pont a közelünkben van. Ha azonban minden egybevág, és szeretnénk megtapasztalni városi környezetben is a magtól az asztalig romantikát, itt egy újabb lehetőség, csatlakozzunk egy közösségi gazdasághoz. A Tudatos Vásárlók Egyesületének segítségével gyűjtöttünk össze öt gazdaságot, ahova szívesen várnak újabb jelentkezőket. De ha ezek a lakhelyünk miatt vagy más okból nem megfelelőek számunkra, friss listát találunk a gazdaságokról ITT.  

1/5

Tápiódoboz

A Tápiódoboz gazdaság Jászberény külterületén helyezkedik el, és vállalja, hogy szezonban hetente egyszer, csütörtökönként friss zöldséggel látja el a családot. Jelenleg még lehet hozzá csatlakozni, egészen a hatvan fős létszám eléréséig. A csomagokat a Nyugati tér környékén lehet majd átvenni, de vállalnak házhoz szállítást is. A családi keretben működő vállalkozás különlegessége, hogy a zöldségek mellett sokféle gyümölcs is van.
 

  • Csatlakozás és több infó: Trencsényi-Vörös Gabriella, tapiodoboz@gmail.com
  • Szezon: április közepe – december közepe

2/5

SzandaSzögi Ökokertészet

2015 óta 100 családot lát el friss zöldséggel a SzandaSzögi Ökokertészet. Széles válogatásukban összesen mintegy 40-45-féle zöldségtípus és 70-80-féle zöldségfajta szerepel. A novemberdecemberi időszakban a friss áru mellé nyáron eltett savanyúságot és paradicsomlevet is kaphatunk a dobozunkba. 3000 négyzetméteres szabadföldi és 1800 négyzetméteres fóliasátor biztosítja számunkra, hogy minden évszakban ízletes zöldséghez jussunk. Dobozunkat a Kertvárosi Kamrában vehetjük át, hetente.
 

  • Csatlakozás és több infó: Drevenka Orsolya, szandaszogi@gmail.com
  • Szezon: április közepe – karácsony

3/5

Táncoskert

Akkor is érdemes legalább a Facebookon követni őket, ha egyáltalán nem szeretnénk húst vagy tojást rendelni, mert szórakoztatóan mutatják be egy gazdaság életét. Ha viszont szeretnénk magunknak időközönként friss, kiváló minőségű húst, tejterméket, tojást rendelni, akkor erre idén hála az olyan arcoknak, mint Tökös Boti és Rigó szarvasmarhák van lehetőségünk. A hús minőségén érezni, hogy az állatokat szabadon tartják, a malackák például egy jó kis mocsaras helyen turkálhatnak kedvükre, de a képek alapján minden állat megkapja, ami a legjobb neki, mi pedig a finom ételeken kívül annak is örülhetünk, hogy az állatok húsa egy boldog élet után érkezik hozzánk.

4/5

BIRS Közösség

Egy baráti társaság és egy lelkes biogazda hívta életre még 2013-ban a BIRS Közösséget, ahonnan kéthetente érkezik a friss zöldség a szezonban. Télen többek közt a répák, a sütőtökök, a savanyúságok, a hagyma és a káposzta várják, hogy megegyék őket, de ahogy a Facebook-oldalukon is látszik, a fóliasátrak horizontján már zöldebb legények masíroznak. A termékek Kunszállásról érkeznek kéthetente csütörtökönként, a dobozokból rendelve pedig igazi közösséghez is csatlakozunk, ahol szívesen adnak tanácsot például arra nézve is, hogyan csináljunk szendvicskrémet és levest édesköményből, ha ezt is találtunk az ellátmányunkban.
 

  • Csatlakozás és több infó: Héjjas Szilvia, hejjasszilvia@gmail.com
  • Szezon: áprilistól karácsonyig hetente, januártól áprilisig kéthetente

5/5

Ezerjó Farm és Vendégház

Ha az időjárás is úgy akarja, szép válogatást kaphatunk tőlük sok egyéb mellett mangoldból, pak choiból, színes paradicsomból, színes répából és chiliből. Területükhöz vendégház és csodás birsalmafák is tartoznak. A csomagban ugyan nem fog szerepelni, de azért érdemes megemlíteni, hogy a birspálinkájuk is mennyeire sikerült. A gazdaság Csehiben, a Balatontól északnyugatra található, Budapest vonzáskörzetében elsősorban Budakeszi környékéről várják a jelentkezőket.

  • Csatlakozás és több infó: Dudás Zsolt, ezerjofarm@gmail.com
  • Szezon: április közepétől december közepéig

Címkék