Legújabb összeállításunkban az őszre és a gyerekbarát ösvényekre fókuszálunk. Természetesen rengeteg jó hely van a főváros közelében, amit ilyenkor is érdemes felkeresni, de ismét a gyerekeket hívtuk segítségül, hogy melyek az ő kedvenceik. Az ösvények, a Bozótmíves kivételével, sportosabb babakocsival sem járhatók, a legkisebbekkel inkább a háti hordozót ajánljuk.

1/5

Bozótmíves tanösvény – túlélési tippek nem csak gyerekeknek!

Kevésbé ismert célpont a Kerepes és Gödöllő között fekvő Bozótmíves („Bushcraft”) tanösvény. Először fogalmunk sem volt, hogy vajon mit takarhat ez az elnevezés, de kisebb kutakodás után nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy itt bizony túlélési technikákról, bivaképítésről és tűzgyújtásról is szó lesz. Sőt, az egyik táblán még recepteket is találunk olyan alapanyagokkal, amelyek az erdőben is fellelhetők. A 8 állomásos ösvényt a Magyar Bozótmíves Egyesület a Pilisi Parkerdővel és a helyi önkormányzattal közreműködve hozta létre.

A „túlélőtanösvénytől” azonban nem kell megijedni, az útvonal alig 3 km hosszú, könnyű séta, és túl nagy szintemelkedéssel sem kell számolnunk a Gödöllői-dombság lankáin. A parkolótól a Szár-hegyre felgyalogolva elérjük a pihenőpadokat és Makrai „Ales” Tibor emlékművét (ő a hazai bozótmívesség „alapítója”), tulajdonképpen innen indul a tanösvény, csak a picike, fára szerelt fatáblákat kell követni. Ugyan nem körútvonal, de az utolsó táblához érve, ugyanezen az úton vagy a párhuzamosan haladó kék kereszt jelzésen, újra visszajuthatunk a parkolóba.
 
 
Kiindulópont: Kerepest elhagyva, Gödöllő felé az első parkoló balra

2/5

Gyadai tanösvény – óriások rétje, kerti vasút és függőhíd

A Gyadai tanösvény egy igazi favorit, akár totyogó vagy óvodás, akár nagyobb gyerekekkel indulunk útnak. Budapestről kb. 50 perc alatt (az M2-es autóúton még gyorsabban) megközelíthető. Nógrád megyének a fővároshoz legközelebbi részén található Katalinpuszta-Szendehely település, amelynek külső területén található parkolójából érjük el a kirándulóközpontot és a tanösvényeket. Található itt kifejezetten kicsiknek és ovisoknak szánt kisebb sétakör minitóval, pallós ösvénnyel, madármegfigyelő helyekkel, útközben erdei játékokkal, de a nagyobbak sem fognak unatkozni, nekik a 6 km hosszú, változatos tájakon haladó Gyadai ösvényt ajánljuk, amelyen Hangya Dani kalauzolja végig a látogatókat. Az út tölgyerdőben, védett mezőkön és mocsáros területeken egyaránt áthalad.

Ebben az időszakban csodásak a lila virágú őszi kikericcsel tarkított rétek, de nagy kedvencünk a függőhíd is. Akinek esetleg tériszonya van, a híd alatt található szurdokon gyalogosan is átkelhet. Ha még hosszabb túrára vállalkoznánk, akkor a függőhídnál a kék jelzést követve fel lehet jutni egészen a Naszály csúcsáig. A program akár egynapos kirándulásra is bővíthető. A parkolóból kerti vasút viszi a látogatókat a kirándulóközpont bejáratáig, ahol egy erdei bolt, illetve egy játszótér is található. A játszótér jelenleg felújítás alatt van, de néhány héten belül újra megnyitják.

A parkolás 1 napra személyautóval 900 Ft.
 
 
Kiindulópont: Katalinpusztai Kirándulóközpont (megközelíthető a parkolóból 5 perces gyaloglással vagy kerti vasúttal)

3/5

Jági tanösvény – kis tó és egy régi város romjai

A körútvonal kiindulási és végpontja a pilisszentiváni sportpálya, illetve az ott található Villa Negra büfé. A kislevelű hárs zöld levelét kell végig követni, amely a kőbányától kezdve a Jági-tavon át Szent György szobráig változatos útvonalon halad. Közben megismerkedhetünk a hárshegyi homokkő történetével, megnézhetjük a békákat és az egyéb vízi élőlényeket a tónál, a kilátópontnál gyönyörködhetünk a Hármashatár-hegy és egy különleges képződmény, az Ördög-torony látványában, sőt még a környék ehető gyümölcseivel is megismerkedhetünk. A tavalyi évben kissé módosították a tanösvény útvonalát, a körbe bekerült egy régi kelta város romja, amely még izgalmasabbá teszi a 2 óra alatt könnyen teljesíthető sétát.

Túra előtt vagy után érdemes betérni a 2020-ban megnyílt, a Bányász utcában található Pilisi Len Látogatóközpontba, amely a világon egyedül ezen a területen élő, kis sárga virágról kapta a nevét. Itt egy izgalmas nyomozós játékban is részt vehetnek a gyerekek. Aki megéhezett, a közelben található Jókenyér mintaüzemében (hétvégén csak délelőtt vannak nyitva) biztos talál majd harapnivalót.
 
A vezetőfüzetet itt éritek el (az útvonal 2020-ban ehhez képest egy kicsit módosult). 


Kiindulópont:
Pilisszentiván, sportpálya

4/5

Fóti-Somlyó tanösvény – kövesd a kék lepkét!

A tanösvény kiindulási pontja a már magában is izgalmas múlttal rendelkező Fáy Présház, ahova Fáy András szívesen vonult el a főváros zajától. A reformkor jeles képviselői is sokszor megfordultak itt, köztük Deák Ferenc és Vörösmarty Mihály, aki a Fóti dal című versben emlékezett meg a környéken szerzett fröccsözős élményeiről. A most is étteremként működő présháztól a kék lepke jelzést követve a Somlyó lankás dombján kapaszkodhatnak fel a kirándulók, innen jól látható a környék, valamint a jellegzetes fóti templom tornyai is.

Nem véletlen a lepke jelzés, hiszen a környék gazdag lepkefajokban. Az út során azt is megtudhatjuk, hogyan kerültek ide tengeri kagylók. Az ösvény sajnos arra is „jó” példa a gyerekek számára, hogy az ember milyen pusztítást képes végezni a védett területeken, hiszen a terepmotorosok és a hegyi kerékpárosok nem kímélték a domboldalakat. Lefelé egy kissé sziklásabb út vezet, majd 3,5 km után ismét elérjük a Fáy Présháznál található parkolót.

A tanösvény vezetőfüzete elérhető a Fáy Présházban vagy letölthető a Duna–Ipoly Nemzeti Park mobilapplikációjában is.
 
 
Kiindulópont: Fót, Fáy Présház

Címkék