Keresés EN

Szabadidő

10 hely a városban, ha már nagyon vágysz a karácsonyi hangulatra

Ebben a rendhagyó adventi időszakban minden apróság felértékelődik, ami segít megnyugodni és lélekben készülni az ünnepre. Sosem örültünk még ennyire az elviteles forralt bornak, az égősorral díszített kirakatoknak, a nyitva tartó üzleteknek, ahol karácsonyi hangulattal találjuk magunkat szembe. Ezekből szemezgettünk, továbbra is a szabadidő magányos eltöltését és a szociális érintkezések minimalizálását tartva szem előtt. Hangsúlyoznánk, hogy nem kiskapuként tekintünk ezekre a lehetőségekre, hanem kis gesztusokként, amik jobb kedvre deríthetnek ezekben a nehéz időkben.

1/10

Zsebi

A Bartók Béla út mindig is látványosan tudta összefogni és képviselni a szolgáltatókat, valamint kényeztetni az itt élőket. Önmagában egy séta is jólesik most a Bartók Boulevard-nak is nevezett környéken, ahol több bolt és kis galéria nyitva van, és megnyitott nemrég a Zsebi is a Kő fagyi? helyén, amelynek kirakata kollégánk szerint is olyan, mintha „egy gazdagon illusztrált karácsonyi mesekönyv alapján rendezték volna be”. Bent pedig a kovászos pékáruk mellett karácsonyi finomságokat, bécsi diós és mákos bejglit, csokis és diós babkát, csokis, pisztáciás és diós csigát találunk, elvitelre olasz pörkölésű kávétZhao Zhou teákatforró csokit, de fűszeres forralt bort is adnak. Leülni nem lehet, és előfordulhat, hogy a vásárlói létszámkorlát miatt várni is kell kint, de megéri.

Részletek 

2/10

Grumpy

Ispán Szilvi egyszemélyes vállalkozása a Klauzál utcában novemberben nyílt kis bisztró, ahol a házias ízek és a francia konyha comfort foodjai dominálnak az étlapon. A kijárási korlátozások bevezetésével elviteles üzemmódra rendezkedett be, és egy kis karácsonyi pop-up boltot is kialakított a sarokban a magyar tervezők munkáival, printekkel, plakátokkal, füzetekkel, pólókkal, táskákkal. Egy szépen berendezett karácsonyi asztal, ínycsiklandozó illatok fogadnak, ha belépünk akár ételelvitel céljából, de egy forralt borral, kávéval is útnak indulhatunk innen.

Részletek 

3/10

Apacuka ceramics

Az Apacuka workshopjaiért és kerámiatermékeiért hosszú ideje lelkesedünk. Az amúgy külvárosi székhelyű vállalkozás az adventi időszakra pop-up jelleggel beköltözött a belvárosba, a VI. kerületi Bajnok utca 30. szám alá. A boltban mindenféle színnel, mintával és formával készülnek, sütitartókkal, kínálókkal, tányérokkal és további szemet gyönyörködtető portékával, szombat–vasárnap 14–18 óráig.

Részletek 

4/10

Projekt Showroom

Ez már a 8. alkalom, hogy karácsonyi pop-up boltot nyit a Projekt Showroom. Az Andrássy út 46. szám alatt, a Jókai utcánál nyílt boltban közel 100 hazai és külföldi márkát képviselnek, többek között konyhai ajándékokat, gasztronómiai válogatást, pihe-puha takarókat, párnákat, kisebb-nagyobb divat- és otthonkiegészítőket, dekorációs tárgyakat, printeket, gyertyákat, adventi koszorúkat, díszeket.

Részletek

5/10

Pancs, Czakó, Mom park, Római part

Egy szabadtéri piac még mindig a legbiztonságosabb módja annak, hogy megtöltsük a hűtőnket minden földi jóval, és ezzel még hazai termelőket is tudunk támogatni. A budapesti kistermelői vásárok közül többen ráerősítenek az ünnepi hangulatra, a Pancs Gasztroplaccon december 6-án Mikulás-napi burgershow lesz, a Czakó Piacon az adventi vasárnapokon karácsonyi hangulatú minipiacokkal készülnek kézműveskiállítókkal kiegészülve, elviteles frissen sült ételekkel, forralt borral, házi rétessel és bejglivel, adventi koszorúkkal, a MOM Park melletti biopiachoz idén a Kiskertpiac társul be, XMAS POP-UP üzletükben iparművészekkel, kézművesárusokkal. A római-parti kistermelői piac is kiegészül karácsonyi felhozatallal, kézműves ajándékokkal, díszekkel, ínycsiklandozó harapnivalókkal.

Részletek

6/10

Deák Ferenc utca, ÉS Karácsonyi Terasz

Akinek kilométerhiánya van, vagy egészségügyi megfontolásból is beiktatja a kötelező napi sétákat, egészen szokatlan arcát ismerheti meg most a városnak. Az utcák jóval kihaltabbak a megszokottnál, de az ünnepi fények már felkerültek a közterekre. A Fashion Streetként is ismert Deák Ferenc utcában a Vörösmarty térrel együtt ilyenkor egy gombostűt se lehet elejteni, idén viszont nyugiban lehet gyönyörködni a házfalakról csorgó, szemkápráztató fényekben. Itt kinyitott az ÉS bisztró karácsonyi terasza, ahol elviteles burgerekkel, aprósüteményekkel, bejglivel és forralt borral várják a járókelőket hétfőtől csütörtökig 15:00-től 19:30-ig, péntektől vasárnapig 12:00-től 19:30-ig, egészen január 2-ig.

Részletek 

7/10

Bazilika, Divino borbár

A tavaly Európa legjobb karácsonyi vásárának választott rendezvény is elmarad idén, illetve online programokkal próbálják pótolni, jelképesen azonban kikerült a Bazilika elé egy szép jászol, egy tündöklő karácsonyfa és egy gigantikus adventi koszorú. A Szent István téri DiVino borbár egy kültéri standdal készült a sétálóknak, itt felkaphatunk egy forralt bort a nézelődéshez. (A bár a Normafán is nyitott egy pop-up egységet, a Síház udvarában.)

Részletek

8/10

Gozsdu udvar, Tasting

A máskor turistáktól nyüzsgő környék üresen kong jelenleg, és már csak azért is érdemes erre venni az irányt, mert ilyen látvány a történelemben a Covid lecsengése után soha többé nem lesz (remélhetőleg). Pár étterem nyitva van még elviteles ételekkel, egy helyen láttunk lehetőséget elviteles meleg italokat, forralt bort venni, a Tasting Room nevű borbár és bisztróban.

9/10

Pozsonyi út, Briós és Édesmindegy

A pesti oldal egyik legkedveltebb utcája a Pozsonyi út, ahol az árnyas fák alatt télen-nyáron jólesik a séta. Az itteni gasztroszcéna régi, közkedvelt szereplője, a Briós továbbra is az elviteles rendszerre épít ebédmenüjével és más harapnivalóival, és útravalónak forralt bort is kínál, a mellette található Édesmindegy szintén, a karácsonyi desszertek és forró alkoholos italok, forró csokik, teák mellett.

10/10

Óbuda, Fő tér – Esernyős és Vasmacska

A macskaköves utcák és a bájos Fő tér karácsonykor a legszebb, így van ez idén is, mikor az adventi vásár ugyan nem nyitott ki, de a szemkápráztató ünnepi fények a helyükre kerültek. Az Esernyős Galéria elvitelre továbbra is kínál kávét, süteményt, ebédet, szendvicset, a közeli Vasmacska Kávézoo – az állatos kávézó, ahol épp adománygyűjtés zajlik a gazdátlan állatok javára – pedig még karácsonyfát is állított, és elviteles karácsonyi finomságokkal, churrosszal, forralt borral és forró csokival, valamint déli menüvel várja a vendégeket. Ők hétköznap csak 3-ig vannak nyitva, hétvégén pedig este 6-ig; ha arra járunk, nézzük meg, hogy érzik magukat a csincsillák.


Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Kultúra Szabadidő

Essentia Artis 2024

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Neked ajánlott

A