Hamar átállt újra online üzemmódra a kulturális szektor – bár sokan igazából nyáron sem függesztették fel a virtuális lehetőségeket. Egyvalami látszik: egyre kevésbé dívik az ingyenes műsorszolgáltatás, a közvetítésekért – teljesen jogosan – pénzt kérnek az intézmények, bár még így is akad bőven olyan, amelyik ingyen elérhetővé teszi produkcióit.

1/10

Virtuális kiállítások – MNG és Szépművészeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum egyes kiállításai virtuálisan továbbra is bejárhatóak ingyen, akárcsak tavasszal. Az MNG Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című tárlatának virtuális kiállítóterében a fehér kis karikákra lépve egy felugró ablakban láthatjuk a kiállított műveket és a hozzájuk tartozó leírásokat. Ahogy írják: „A virtuális kiállítótermünk folyamatosan bővülni fog, hiszen kiemelt cél, hogy a nemzeti közgyűjteményünk digitalizáltan is közvagyon legyen, minél többen ismerhessék meg itt is műtárgyainkat.”

A Szépművészeti Múzeumba 2018-ban több évtizedes távollét után, a felújítást követően tért „haza” a régi magyar gyűjtemény a Magyar Nemzeti Galériából, így az egyetemes és a magyar művészet története a 18. század végéig együtt látható a Szépművészetiben. Az 1600 és 1800 közötti barokk művek közt találjuk Rákóczi Ferenc portréját és más Mányoki Ádám-műveket is, a digitális túrán megnézhetjük őket ide kattintva.

2/10

Müpa Home

A Müpa az elmaradt előadások jegyárát visszatéríti, ugyanakkor közönség nélkül is megtart néhány koncertet, melyeket online, ingyenesen lehet követni. A jól ismert időpontokban – műfajtól függően 19:00-kor, 19:30-kor vagy 20:00-kor – megnyitják a Müpa virtuális hangversenytermét, és számos, a házban élőben zajló előadást közvetítenek honlapjukon, Facebook-oldalukon és YouTube-csatornájukon, valamint korábbi felvételeket is közzétesznek. November 17-én este élőben közvetített koncerten a világhírű belga karmester, Philippe Herreweghe vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart. 


3/10

Zeneakadémia

A Zeneakadémia digitális koncerttermébe egységesen 1500 forint a belépő, ezért cserébe bizonyos koncerteket jó hangminőséggel, 6-10 HD minőségű kamerával rögzített közvetítéseken lehet nézni. Novemberben 6 koncert szerepel a műsoron, és továbbra is lesznek elvileg olyan produkciók, amelyeket ingyen meg lehet majd nézni. A közvetítések november 20-án a Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetésével megvalósuló kamarazenei fesztivállal indulnak, melynek idei „témája” Antoine de Saint-Exupéry világhírű könyve, A kis herceg lesz. Akinek nagyon hiányzik a patinás Liszt Ferenc téri épület, egy virtuális túrán is gyönyörködhet benne. A tervek szerint 2021-től komplex szolgáltatáscsomaggá bővül majd a streamelés, és idővel zenetörténész szakkommentátor megjegyzéseivel lehet majd követni a hangversenyeket. 


4/10

Távmozi

Tavasszal indult a Budapest Film kezdeményezése, aminek köszönhetően a művészmozik az internetre költöznek, és a nézők otthonról követhetik nyomon a vetítéseket. Nyáron is sikerrel üzemelt, annak ellenére, hogy a filmszínházak nyitva voltak. A film.artmozi.hu portálon több filmfesztivál termését nézhetjük meg 990 és 1300 Ft közötti összegekért, de lesznek ingyenes vetítések is: november 17-én a Forum Kino sorozatban A fal című filmet láthatjuk, december 15-én, az Osztrák Kulturális Fórum jóvoltából pedig egy igazi karácsonyi filmet, a Ló az erkélyen című gyerekmozit.

5/10

Filmio

November 19-én indul a Filmio, a régi és új magyar filmek online videótára a Nemzeti Filmintézet jóvoltából. A felületen az elmúlt 120 év magyar filmalkotásainak jelentős része megtalálható–  reklámok nélkül.

6/10

Színházi közvetítések – SzínházTV és eSzínház

Két platform is megalakult a közelmúltban, melyek több budapesti színházat összefogva közvetítenek előadásokat 3800–4200 Ft közötti összegekért. Az eSzínház már szeptember óta játssza olyan színházak előadásait, mint a Katona József Színház, a Vígszínház vagy a Radnóti Színház, és október óta az Örkény Színház „Örkény Stream”-jének kizárólagos szolgáltatója – az élő közvetítések mellett már rögzített felvételeket is elérhetővé tesz. A SzínházTV múlt héten indult, és a Játékszín, a Centrál Színház, a Katona, a Radnóti előadásai, valamint több Orlai Produkció-s darab is a repertoáron szerepel. Az elmúlt héten mindkét platformon akadtak nehézségek a streamelés során (az eSzínháznál A padlás közvetítésével, a SzínházTV-nél az Egy őrült naplójával akadtak gondok), de remélhetőleg ezeket a következő előadásoknál ki tudják küszöbölni.

7/10

A Szkéné Színház Zoom-projektje

A Műegyetem épületében található játszóhely a közvetítések helyett egy merőben más, interaktív megoldást vet be a második hullám idején. A Köztünk marad már korábban is elérhető volt: a projektben a Szkéné Színház és a Rakpart3 drámásai Zoomon keresztül veszik fel a kapcsolatot a nézővel, és élőben, közösen találnak ki és dolgoznak ki történeteket, karaktereket. A játékban minden hónapban más-más színészpáros improvizációja kelti életre a történetet, a következő hetekben Molnár Gusztávval és Horkay Barnabással, Eke Angélával és Király Attilával, Katona Lászlóval és Kovács Krisztiánnal (képünkön) lehet brainstormingolni. A virtuális belépők 2500 Ft-ba kerülnek.
 
A koncepciót sok titok övezi. „Adott két szereplő, akik minden kapcsolatot megszakítottak egymással, súlyos titkokat hagyva feldolgozatlanul közös múltjukban. Egyikük most megtöri a csendet” – írják az ajánlóban.
 
Köztünk maradot úgy alkottuk meg, hogy a színházból átmenthessük az online térbe mindazt, ami az élő műfaj élményét biztosítja: a színészi alakításokat, az egyszeri és megismételhetetlen esemény exkluzivitását, az itt és most létrejövő művészi hatást. A nézőkkel való együtt lélegzést a legnehezebb pótolni, ezért döntöttünk úgy, hogy a résztvevők közvetlenül alakíthassák is a történetet”   – mondta Szivák-Tóth Viktor a játékról.


8/10

A magánzók: Nemzeti Táncszínház, Madách és Opera

Vannak olyan játszóhelyek, amelyek nem társultak egyik platformhoz se, inkább saját maguk vágtak bele a közvetítések lebonyolításába. Online vetítések lesznek a Nemzeti Táncszínház oldalán, olyan előadásokkal, mint a Szegedi Kortárs Balett Vágy - Bernarda Alba háza, a PR-Evolution Dance Company Lúdanyó meséi, a Sivasakti Kalánanda Táncszínház Az óceán kincsei című produkciói. (A jegyárak egyelőre nem elérhetőek.)

Saját platformot indít a Madách Színház is, melyet SzínpadON-ra keresztelt el. Egyelőre kétszereplős darabok szerepelnek a műsoron: november 21-én indul a közvetítés az Örökké fogd a kezem című drámával, Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével, műsoron lesz még a Jövőre, veled, ugyanitt Szemenyei János és Kovács Lotti főszereplésével, és lesz musicalest Csengeri Attilával, Fonyó Barbarával, illetve Kováts Krisztával és Sasvári Sándorral is. A jegyek 2900 Ft-ba kerülnek, és korlátozott számban kaphatóak csak, az előadásokat valós időben sugározzák, nem visszanézhetőek.

Az Operaház Facebook-oldalát is érdemes követni, a dalszínház rendszeresen jelentkezik élő közvetítésekkel. Péntekenként 20 órától kamaraprodukciókat közvetítenek az Eiffel Műhelyházból, ahol énekkari művészek zongorával kísért előadásai, zenekari művészek kamarakoncertjei, illetve balettművészek szóló- és pas de deux-koreográfiái kapják a főszerepet. November 21-én az olasz vígopera mestereinek darabjaival örvendezteti meg hallgatóságát az Eiffel Műhelyház – Hevesi Sándor háziszínpadról, melyen közreműködik Kálmán Péter, a Magyar Állami Operaház és a nemzetközi operaszínpadok elismert magánénekese.


9/10

Vírus TV – Trip Hajó

A TRIP Hajó november 18-án indítja el Vírus TV című online sorozatát, ami a napjainkban mindenkit foglalkoztató járványügyekre fókuszál. A szórakoztató, rövid epizódok a társadalmi, demográfiai, kulturális és gazdasági hatások mellett olyan témákkal is foglalkoznak, mint a megváltozott ismerkedési, hobbi-, párkapcsolati és kulináris szokásaink. Az első epizódban dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író és Weiler Péter képzőművész, író, a Habostorta, a Randivonal és a Puncs társkeresők alapítója vesznek részt. A tematikus beszélgetés témája a Társkeresés a koronavírus ideje alatt.  A beszélgetést a WebSzínház TRIP Hajó-beli stúdiójából közvetítik élőben – az epizódok később visszanézhetőek lesznek –, az online tartalom a www.webszinhaz.com oldalon mindenki számára ingyenesen elérhető. A későbbiekben lesz szó a művészvilág áldozatairól, a hazaköltözni kényszerülő fiatalokról, az utazási szokások megváltozásáról, a családon belüli erőszakról, a koronavírus-járvány utáni reintegrációról is.

10/10

Líra Könyv

A Líra online beszélgetéseket, könyvbemutatókat is közvetít Facebook-oldalán, valamint az évtizedes hagyományra visszatekintő Lyukasóra klub is ide tette át székhelyét. Az 1991-ben indult interaktív irodalmi est során írók, költők és színészek olvasnak fel általuk előre kiválasztott részleteket egy-egy irodalmi műből, az idézet meghallgatása után a feladat nagyon egyszerű: a résztvevőknek és a közönségnek ki kell találnia, hogy az elhangzott részletnek ki a szerzője. Novemberben újraindulnak az online vetélkedők, november 17-én este fél nyolctól verses Lyukasóra lesz Nyáry Krisztián vezetésével, Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes, valamint Szegő János társaságában, a megfejtéseket kommentekben várják.


Címkék