Már több mint 10 ezer nézője van a szeptember óta üzemelő eSzínháznak, amelynek jelentősége a következő egy hónapban még jobban felértékelődhet.

 Az eSzínházat az Alapítvány a Magyar Színházakért szervezet fejlesztette és hozta létre a színházi szakma aktív bevonása és elköteleződése mellett. Már szeptember óta üzemel az online platform, mely olyan színházak előadásait „játssza”, mint a Katona József Színház, a Vígszínház vagy a Radnóti Színház, és október óta az Örkény Színház „Örkény Stream”-jének kizárólagos szolgáltatója.

Novemberben és decemberben a Szépművészeti Múzeum Textúra című előadásai mellett zenei koncertek is felkerülnek a kínálatba, többek között a Djabe és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeit is nézheti és hallhatja a közönség. Az online tér iránti nyitottságot az mutatja leginkább, hogy a látogatók 30%-a már külhoni magyar néző. Ez azért is fontos az alapítvány számára, mert számos megkeresést kapott vidéki és határon túli színházaktól, amelyekkel előrehaladott tárgyalásban áll előadásaik közvetítéséről.

Az eSzínház egyszerre törekszik előadások élő közvetítésére, illetve már rögzített felvételek elérhetővé tételére. Közvetítenek premiert is, egyelőre a Szépművészeti Múzeum egyik Textúra-előadásáét. A kezdeményezés kifejezett célja, hogy színházi „videótárat”, enciklopédiát hozzon létre a már felvett előadásokból, hogy így biztosítson lehetőséget arra, hogy a kiemelkedő színvonalú (sokszor színháztörténeti jelentőségű) előadásokat akkor is meg lehessen nézni, amikor már nem játsszák azokat.

A jegyek 38003900 Ft-ba kerülnek, de van lehetőség magasabb összegű (támogatói) jegyet is venni. A műsoron olyan előadások is megtalálhatók, mint A padlás 1000. előadása a Vígszínházból, a 2020-as POSZT versenyprogramjába bejutott Bánk bán a Katona József Színházból vagy a Molière – the Passion a Radnóti Miklós Színházból.

Múlt héten írtunk egyébként a SzínházTV elindulásáról, amely november 12-én az Egy őrült naplója című előadással debütál. 

Címkék