Szecessziós, art decós és klasszicista épületekkel tele van Budapest, ezeket könnyen felismerjük és a színes cserepekkel fedett tetők, a virágmotívumok vagy az oszlopok hamar elnyerik tetszésünket. Szeretjük ezeket az épületeket. De mi a helyzet azokkal, amik csak pár éve nőttek ki a földből? Szeretjük vagy utáljuk, értjük vagy nem értjük és régen különben is minden jobb volt? Rengeteg menő kortárs épület és fejlesztés van a városban, amelyre érdemes több pillantást vetni és megismerni a részleteket.

Míg a sorozat első részében karakteres, high-tech elemekkel és környezetbarát megoldásokkal operáló, mégis emberközeli középületeket mutattuk be, most körbenéztünk picit Budapest kortárs irodaházainak világában. Tisztában vagyunk vele, hogy ezeket az épületeket túlzó méreteik és sematikus jellegtelenségük miatt kevésbé kedveljük, és ezen az sem segít, hogy elborítják a várost. Az egyhangúság tengerében azonban van néhány olyan épület, melyek nemcsak a dolgozóknak adnak motiváló és jól eső munkateret, hanem megjelenésükkel a város szövetének is markáns elemei. Mutatjuk azt az 5 kedvencünket, ahol a játékosság, a zöld gondolkodás, a komfortérzet növelése és a barátságos terek vannak fókuszban.

1/5

Nokia Skypark

Sokáig a szürke faldobozokra, az alacsony belmagasságra vagy az irritáló fényviszonyokat adó neonokra asszociáltunk irodák kapcsán, ezt váltotta a 2010-es években még menő csócsó- és babzsák mánia, ami a munkakörnyezet újraértelmezésének fontos fázisa volt, de ma már nem emiatt tartunk valamit innovatívnak vagy érdekesnek. A hangsúly ma már azon van, hogy milyen hatással van ránk az épület, és a munkakörnyezetünk igenis legyen ember központú – de a jó dizájn és ugyanolyan fontos.

A Corvin negyedet lezáró, ZDA-Zoboki Építésziroda tervezte Nokia Skypark hullámzó homlokzatával vizuális elemként is megállja a helyét. Az egyszerű skandináv dizájn és a high-tech részletek mögött családbarát megoldásokkal operáló kutatás-fejlesztést szolgáló irodaház, reprezentatív székház és a testi-lelki egészséget szolgáló terek kaptak helyet.

2/5

Graphisoft Park Fogadóépület

A város egyik legizgalmasabb vállalkozása az Óbudai Gázgyár területén, a 90-es évek végén megindult fejlesztés, a Graphisoft Park. A Duna-parti, ligetes negyed tech cégek főhadiszállása, egyben kortárs építészetünk skanzenje is: az épületek által jól lekövethető képet kapunk arról, milyen irányok, stílusok, trendek és gondolatok formálták a hazai építészetet az elmúlt 20 évben. A téglaarchitektúrától az üvegen át a merész formákig izgalmasan vegyes ez a terület, de park csúcsa egyértelműen a Radius B+S által tervezett Fogadóépület.

Filigrán szerkezet, a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően mindig világos és nyitott, a homlokzaton található grafikus mintázat pedig minden napszakban más-más filmet vetít a falakra. Ez az épület egyszerre játékos és ikonikus, sőt, utalva a terület egykori pannóniai központi létére, tereiben a szomszédos Aquincum területéről származó latin feliratos leletek is megcsodálhatjuk.

3/5

Telekom Székház

A Könyves Kálmán körút és az Üllői út sarkán álló monumentális épületet már akkor is meghökkenve néztük, amikor még csak csontvázként emelkedett ki a földből. A „Jó ég, ez tényleg hatalmas!” élmény fokozódott, amikor a 22 méteres oszlopok között áthaladva bejártuk a szerkezetkész, majd később a megépült irodaházat. Ha belegondolunk, hogy a 14 focipályányi üvegburkolat mögött 5000 ember dolgozik, rájövünk, hogy ez a hatalmasság indokolt, hiszen ennyi dolgozót kis terekben összezsúfolni nem lehet.

Azért is szeretjük ezt az épületet, mert a tervező TIBA Stúdió mindent a praktikumnak, funkcionalitásnak és környezettudatosságnak rendelt alá, itt nincsen öncélú építészet. Van viszont játékosság, izgalmas színvilág, tükröződések és még arra is figyeltek, hogy az épület lehetőséget adjon a dolgozók közötti szociális háló átalakulására. És mielőtt még elfelejtenénk: a tetőn futópálya és fitneszközpont van, de ami még ennél is fontosabb, hogy van egy gyerekkuckó, ami jelentősen megkönnyíti a családosok életét.

4/5

Mill Park

Az egykori királyi malom területén álló épület az üveg és a sávozás miatt kívülről talán ridegnek tűnik, de ami igazán felejthetetlenné teszi, az az 5500 négyzetméteres kert, ami az irodaházak világában egyedülálló koncepció. A betontenger kellős közepén úgy kell az üdítő és megnyugtató zöld, akár egy falat kenyér. A Soroksári út zajából kiszakadva ez egy csendes oázis, ahol a dolgozók a zöldellő fű közepén ülve, a ragyogó napsütésben vagy épp a pavilonok alatti nyugalomban dolgozhatnak. 

Beltereiben a skandináv egyszerűség és funkcionalitás dominál: sok fa, natúr beton és fény, mindez persze megspékelve olyan high-tech megoldásokkal, mint a saját épületapplikáció. A Teampannon által tervezett épületben az ember a lényeg, itt minden a jóllétet szolgálja: a lokáció, a térszervezés, a fények és az a rengeteg zöld, ami körülveszi a dolgozókat, mert legjobban mégiscsak a természet inspirál.

5/5

Nordic Light

Elsőre nem biztos, hogy evidens, hogy miért is szerepel ez az épület a listánkon. Szürkés tömeg, üveg, méretével valamennyire elnyomja a mellette álló klinkertéglás épületet... de mégis, ha estefelé járunk a Váci úton, egészen más arcát mutatja, kiragyog a sűrű irodafolyósó zárt sorából. Homlokzatán csipkés lamellák fénylenek, megizédve a sarki fényt – nevét is innen kapta –, eljuttatva minket Skandinávia messzi tájaira, lélekben. 

Ez tipikusan az az épület, ahol nem a külső, hanem a belső számít, ugyanis a technológiai jellemzőkben megmutatkozó környezettudatos szemlélet a lényeg. A Paulinyi and Partners tervezte épületben a zöld nem merül ki a tetőkertben és az irodaterekben elhelyezett növényekben: a szerkezeti acél pl. teljesen újrahasznosított anyagból készült, a tetőn napelemek vannak és még az esővizet is gyűjtik. Az már csak hab a tortán, hogy minden zugot átjár a természetes fény.

Címkék