Egyre többen varratnak magukra, és egyre népszerűbbek a kissé naiv, a kézi rajzok spontaneitását hozó minták, feliratok. A klasszik géppel készülő motívumok mellé néhány éve felzárkóztak az egyetlen tűvel vagy a kézzel készülő handpoke tetoválások. A kisebb méretű, minimál minták legtöbbször személyesebbek, természetesebb hatást keltenek, és ami talán a legfontosabb, lényegesen kevesebb fájdalommal jár az elkészítésük. A géppel, kézzel és vegyes technikával egyaránt dolgozó kreatív alkotókat most személyes miniinterjúkban mutatjuk be!

1/5

Dezső Marianna – Manna (Fatum Tatto)

Mióta tetoválsz és miért szereted ezt a szakmát?  

Kicsit több mint három éve tetoválok, de nagyon régóta vagyok a szakmában, mint a @fatumtattoobudapest tulajdonosa. Mindig szerettem ebben a közegben lenni. Kreatív, változatos, sok emberrel találkozhatok, és szerintem nagyon felelősségteljes szakma. Előttem nem igazán írtak bőrre magyar szöveget, főleg nem kézzel írt betűvel. Az első időszakban ez motivált, most már inkább azt szeretném, hogy minél több emberen legyen naiv tetkó.

Hogyan jellemeznéd röviden stílusod?
 
Buta, kedves, egyszerű.

Melyek az aktuálisan kedvenc mintáid?
 
Az összes mintámat nagyon szeretem, mert csodavendégeim vannak, és klassz, ahogy a minta elkezd élni az emberen, és mindenki boldogan távozik. Ha egyet ki kell emelni az összes feliraton kívül, az egy mellkason lévő Mária. Vegyes technikával készítettem, handpoke és gép is van benne.
 
Mit üzennél, ha lehetne?
 
Merjetek boldogon, önfeledten létezni, és mindennap legyen tánc!

Facebook
Instagram

2/5

Rédai Dániel (daniel.de.redai)

Hogyan találkoztál a handpoke-kal és miért szereted?
 
Három éve készítettem géppel egy kedves ismerősömnek egy mintát, és rajta láttam először handpoke alkotásokat. A tetoválás vonalain rögtön láttam, hogy más technika, és azonnal bele is szerettem. Hajnalig erről kutattam a neten, másnap pedig ki is próbáltam gyakorló bőrön, majd magamra is készítettem pár mintát, azóta pedig szépen gyűlnek a vendégek.

Mielőtt elkezdtem tetoválni, rengeteget rajzoltam, főként minimál grafikákat, amire a handpoke tökéletes, szerintem. A minta elkészítése során szinte alig sérül a bőr. Vérezni egyáltalán nem szokott, így az aprólékos kis minták szépen megmaradnak a bőrben. A hangulatát is nagyon szeretem. Nem egy ismerősöm, vendégem mondta már, hogy olyan volt, mintha egy vezetett meditáción vett volna részt. Nekem szinte mindig ilyen élményt nyújt. A műfaj szabadsága az, ami a legjobban magával ragad. Az összes kellék elfér egy hátizsákban, így kellő előkészület után akár egy tengerparton vagy hegytetőn is elkészíthető a tetoválás, ami biztosan egy örök emlék. :)

Hogyan jellemeznéd metaadatokkal a stílusod?
 
#staywild #minimal #positivsoul

Melyek az aktuális kedvenc mintáid?
 
Mivel elég sokat utaztam az utóbbi időben, így azok a minták, amelyek közel állnak a kempingezéshez, a természethez, a tengerparti hangulathoz...

Instagram

Instagram shop

WEB

3/5

Csörgő Anna Tattanna

Hogyan találkoztál a tetoválással, miért kezdtél bele és miért szereted éppen ezt a műfajt?
 

Legelőször még gimiben, közel tíz éve támadt az az ötletem, hogy ez lenne nekem az ideális szakma. Képzőművész családból származom, mindig is sokat rajzoltunk otthon, és extrovertáltként olyasmit szerettem volna csinálni, amiben nagy szerepe van a kommunikációnak, az emberi kapcsolatoknak. Több szalonba is bevittem a portfóliómat és mindenhol azt kaptam, hogy ilyen fiatalon még korai belevágni ebbe, illetve nem elég edzett a rajztudásom. Ma már ezen a téren szabadabb a terep, de akkoriban ez elég máshogy ment.

Hét évvel később újra nekifutottam. Dezső Mannáéknál (Fatum Tattoo) kezdtem, és Debreczeni Gábor mellett voltam gyakornok. Nagyon szeretem, hogy ennyi klassz emberrel megismerkedem, izgalmas dolgokat csinálunk. Sok barátság is született így. Élvezem a saját kis brandem építgetését, és szerintem az életmódom elválaszthatatlan része a tetoválás.

Miről ismerhetők fel a tetkóid?
 
Apróbb, kedves mintákat készítek, letisztult stílusban. Főleg kontúrokkal és pontsatírral dolgozom. Próbálom ötvözni a klasszikus esztétikát és a modern hangulatot. 

Milyen egy jó tetoválás?
 
Ha a minta illik a viselőjéhez, a személyiségéhez, és szívesen hordja. Szeretem, hogy ma már nagyobb az alkotói szabadság a tetoválásban, két dologra azonban nagyon figyelek: fontos, hogy a minta kövesse a test vonalát, szépen mozogjon, ne ütközzön az izmok vonalával. Az is lényeges, hogy ha a minta nem absztrakt, messzebbről is kivehető legyen. 

Instagram

4/5

Papp Virág (Virágéknál)

Hogyan találkoztál a handpoke-kal? 
 
A barátaim sokat mondogatták az elmúlt években a rajzaim kapcsán, hogy nagyon szívesen hordanák őket. Több tetoválást is terveztem, amit más alkotók vittek bőrre. Kellett egy kis idő, mire leesett, hogy nagyon jó ötlet, ha megtanulok tetoválni. Pár hónapja kezdtem gyakorolni a handpoke-ot, és nagyon élvezem, hogy örök díszként marad az embereken, amit csinálok. Nagy megtiszteltetés, ha valaki a mintámat választja.

Mi jellemző a stílusodra?
 
Kicsit naiv. Őszinte. Gyermeki.

Szerinted mitől jó egy tetoválás? 
 
Ha szereti az, akinek készül. Én azokat szeretem saját magamon, amelyek évek elteltével is őrzik a jelentésüket, ma is adnak nekem valamit.

Van kedvenc mintád?

Szeretem a kígyókat és az alvó lányokat, ezek már régóta nagy favoritok.

Facebook
Instagram

5/5

Ozoróczy Dia (Trixi tattoo)

Miért kezdtél tetoválni és miért szereted ezt a műfajt?
 
Grafikusi pályára készültem, világ életemben rajzoltam, és mindig vonzottak a szép tetoválások. Érettségi után csináltattam is egyet @mimcza -val, egy kis leveles ágacskát. Akkor tapasztaltam saját bőrömön (szó szerint :D), hogy mi is az a handpoke. Megfogott az a nyugodtság, ami az alatt a session alatt körülvett minket. El is kezdtem kérdezgetni a bőr kezeléséről, a fertőtlenítésről, az eszközök beszerzéséről. Hazaküldtek pár banánnal, hogy gyakoroljak a héjukon, majd essek neki az első bátor önkéntesnek. Pár hét banánbökdösés után egy volt gimis évfolyamtársam szólt, hogy ő szeretne az első lenni. A nappalinkban a földön fekve csináltam, onnantól kezdve nem tudtam abbahagyni. A handpoke egy hangtalan, nagyon lassú, megnyugtató műfaj, egyfajta meditáció, aminek a végeredménye egy kapocs köztem és egy másik ember között örök életen át.
 
Három szóval a stílusod..?
 
Legfőképpen minimalista, trash, illetve a geometrikus irányok állnak közel hozzám. Szeretem, ha egy handpoke tetováláson látszik, hogy az handpoke.

Mire figyeljünk varratás előtt?
 
Egy jó tetoválás igényes, higiénikusan készült és karban tartott. Érdemes bőrgyógyásszal egyeztetni, ha bármilyen bőrbetegséged/érzékenységed van, mielőtt felkeresel egy tetoválót. Minden a biztonságnál és alaposságnál kezdődik. A tetoválás elkészülése után fontos, hogy kövessük az instrukciókat a gyógyulási folyamat alatt és után, hogy az a jó tetoválás jó is maradjon.

Mi az aktuális kedvenc?
 
Valamiért mindig is szerettem a növényi mintákat, tervezni, varrni (és varratni) egyaránt. Az egyik legkedvesebb minta egy fiúra került, ez egy páfrányszerű fiktív levélmintám. Ezt szoktam példaként mutogatni, amikor valaki azt mondja, hogy a növények nagyon nőiesek. Szerintem elég uniszex, ezért is szeretem őket.

Facebook

Instagram

Címkék