Keresés EN

Kultúra

7 színházi premier, amit várunk az ősszel

Nemrég írtunk cikket arról, hogy több független társulatnak és magánszínháznak nem könnyű az évadkezdés a TAO-rendszer megszüntetése miatt. Ez a budapesti színházi kínálatban is meglátszik, kevesebb premierre számíthatunk idén. Mi mégis bizakodóak vagyunk, az alábbi előadásokat például nagyon várjuk.

1/7

Rózsavölgyi Szalon – Székely Csaba: Semmit se bánok

Ha új Székely Csaba-darabot mutatnak be valahol, arra érdemes figyelni. A legtehetségesebb fiatal magyar drámaíró – aki Bánya-trilógiájával szerzett hírnevet előbb Erdélyben, majd Magyarországon – ezúttal az egykori román titkosrendőrség ma már nyugdíjas tagját választotta történetének főhőséül. „De a mű nem az ügynökkérdést tárja fel, hanem – egyebek mellett – azt: a diktatúra szolgálattevőjének régi bűnei hogyan hatnak rá a mában. Ha egyszer képes volt beengedni a sötétséget, az benne marad-e örökre? S vajon ha valakit képes megmenteni a borzalmas jövőjétől, megmenti-e saját magát a rémes múltjától?” – teszik fel a kérdéseket a mű ajánlója. A darab másik főszereplője az ügynök lánya, aki hozzászokva apja bűneihez, a világ kegyetlenségét már csak természetesnek találja.

A magányos és mogorva öreg, illetve a fiatal lány története összeér: mindketten ragaszkodnak a világukhoz, nincs bennük vágy a szabadságra, mert nem ismerik annak lehetőségét. Illetve mégiscsak lehet kiút – ez is benne van Székely Csaba izgalmasan groteszk drámájában.”

 • Szereplők: Schneider Zoltán, Elek Ferenc, Sztarenki Dóra
 • Rendező: Sztarenki Pál
 • Bemutató: 2019. szeptember 12.
 • Részletek

2/7

Örkény Színház – Bodó Viktor: Kertész utcai Shaxpeare-mosó

Meg kell becsülni, ha Bodó Viktor idehaza rendez, hiszen a Szputnyik megszűnése óta már főleg csak külföldön dolgozik. Az Örkény Színház az ő rendezésével kezdi az évadot, bár a Kertész utcai Shaxpeare-mosó pontos cselekményéről nem tudtunk meg többet se az évadtervekből, se a színháztól, csupán annyit, hogy egy Rómeó és Júlia-átirat lesz. Ezt egyébként a szereplőkből (Tybalt, Mercutio, Kapulekné és Kapulek, Montág és Montágné, Júlia, Rómeó) is ki lehet következtetni.

 • Szereplők: Máthé Zsolt (narrátor/Csupi/W. Shakespeare), Novkov Máté (Péter), Jéger Zsombor (Geri), Dóra Béla (Ábrahám), Nagy Zsolt (Tybalt), Polgár Csaba (Mercutio), Hámori Gabriella (Kapulekné), Csuja Imre (Kapulek), Gálffi László (Herczeg), Felhőfi-Kiss László mv. (Montág), Takács Nóra Diána (Montágné/Büfés), Vajda Milán (Benvolio), Ficza István (Párisz), Novkov Máté (Péter), Csákányi Eszter (Dajka), Mácsai Pál (Lőrinc), Kákonyi Árpás (Patikus), Kókai Tünde (Júlia), Patkós Márton (Rómeó)
 • Rendező: Bodó Viktor
  Bemutató: szeptember 28.
 • Részletek

3/7

Thália Színház – Bernd Róza

Új kamaraszínpada nyílik a Thália Színháznak, ami az elképzelések szerint bátrabb, kísérletezőbb lesz. A Télikert elnevezésű új játszóhelyen Gerhart Hauptmann Magyarországon régen nem játszott, szinte ismeretlen darabját, a Bernd Rózát állítja színpadra Tarnóczi Jakab, aki idén végzett a Színművészeti Egyetem rendező szakán. A Színikritikusok Díjának egyik várományosa a legígéretesebb pályakezdők között, és nemrég volt szerencsénk látni salgótarjáni rendezését, Az eltört korsót a Vidéki Színházak Fesztiválján – amivel bizonyította is rátermettségét és tehetségét.

„Bernd Róza fiatal és gyönyörű: lehetne rendes feleség, két titkos szeretővel, képzelhetné, hogy boldog. De ő viharos lélek, vágyai vannak, őszinte, öntudatos – mint akinek joga van a saját életéhez. Hauptmann megrázó darabjában Bernd Róza lázad mindenki ellen, aki meg akarja fosztani a szabadságától. Míg eljut odáig, hogy mindent feláldozzon érte.”

 • Szereplők: Bán Bálint, Mentes Júlia Virginia, Molnár Piroska, Mózes András, Schell Judit, Tamási Zoltán, Zayzon Zsolt
 • Rendező: Tarnóczi Jakab
 • Bemutató: szeptember 29. 
 • Részletek

4/7

BÁBU Fesztivál – Bábszínház

Bár nem konkrét darabról van szó, a BÁBU fesztivál az őszi évad egyik leginkább várt eseménye lesz. A báb a kortárs színház legizgalmasabb műfaja, ahogy azt a tavalyi év egyik legjobb darabjában, A viharban is megtapasztalhattuk. Idehaza is innovatív módon nyúlnak hozzá, külföldön pedig talán még nagyobb reneszánszát éli, a fesztiválon pedig több külföldi előadást is megtekinthetünk.

 • Mikor: október 8-17.
 • Hol: Budapest Bábszínház
 • Részletek

5/7

Radnóti Színház – MOLIÈRE – the passion

Molière örökzöld darabjait rendszeresen játsszák a budapesti színházak – és talán már nehéz is új megközelítést találni nekik –, a Radnóti Színház viszont egy merőben más módot talált megidézésére. Luk Perceval, Feridun Zaimoğlu és Günter Senkel Molière. Eine Passion című színdarabja a négy leghíresebb Molière-komédia (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) kortárs újragondolása és összefűzése egy grandiózus nagyságú művé. A darabot először mutatják be Magyarországon, világpremierje 2007-ben volt a Salzburgi Ünnepi Játékokon, és a négy említett színdarab archetípusait gyúrja össze.  

A négy figura egy férfi életének négy életszakaszát jeleníti meg, és a dráma azt meséli el, hogy hogyan válik a szerelmi kínok között vergődő Alceste cinikus Don Juan-ná, majd lesz belőle álszent Tartuffe, aki miután meggazdagodott, vagyonát féltő, öreg Harpagonként várja a halált. A szereplők átfedik egymást, új helyzetekben találkoznak egymással, átalakulásokon mennek keresztül.” 

Hegymegi Mátét a Peer Gynt és a Bádogdob óta szeretjük, ez pedig első Radnóti Színház-béli rendezése lesz.  A produkció zenéjét ráadásul Keresztes Tamás színész jegyzi, aki zenészi kreativitását már az Egy őrült naplójában is bizonyította a Jurányi színpadán. 

 • Szereplők: Pál András, Gazsó György, Kováts Adél, Lengyel Benjámin, Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán, Sodró Eliza, Tóth Zsófia, Vilmányi Benett
 • Rendező: Hegymegi Máté
 • Bemutató: október 18.
 • Részletek

6/7

Trafó – Gábor Sára: Kutyaportéka - kisvárosi kórkép

A szocioszínház hagyományaira épülő darab bemutatója az idei, 29. Thealter független színházi találkozón volt Szegeden, ősztől pedig a Trafóban játsszák. Az „etnodráma” elkészültét egy borsodi településen végzett kutatómunka alapján írta Gábor Sára.

„Egy kelet-magyarországi kisváros lakóival beszélgettünk. Nem botrányt kerestünk, hanem kíváncsiak voltunk, milyen az élet egy ilyen településen, mik a problémák, törésvonalak. Kutatásunk során egy szociológus segített eligazodni a terepen. A polgármestertől eljutottuk az uzsorásig, a református lelkésznél ült a csapat egyik fele, míg a másikat egy szabadkeresztény szekta pásztora térítette, a cigánysorról pedig a cukrászdába siettünk, hogy elcsípjük a település utolsó zsidó lakóját. Megtapasztaltuk ennek a világnak az anomáliáit, beleláttunk a szépségeibe és a keserveibe. Ebből a közös élményből - történetek, alakok, helyzetek együtteséből – formálódott a képzelet szülte Büdöskút és lakóinak története.” 

 • Szereplők: Bánfalvi Eszter, Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté, Szabó Zola
 • Rendező: Barcsai Bálint
 • Bemutató: október 3.
 • Részletek

7/7

Pintér Béla és Társulata: Anya Szeme Fénye

A független szcéna egyik legjobb társulatának új premierjére decemberig várni kell, de bízunk benne, hogy megéri. Pintér Béla A bajnok után újabb zenés produkciót rendez, egy operát, amelyben a társulat állandó közreműködői – Thuróczy Szabolcs, Roszik Hella, Fodor Annamária, Stefanovics Angéla, Kéménczy Antal – mellett vendégművészként színpadra lép a Katona két színésze, Nagy Ervin és Jordán Adél, valamint Jankovics Péter is. Többet egyelőre nem tudni róla, a december még elég messze van.

Hasonló tartalmak

Kultúra

Pulpbrother (US): Sorry I forgot the pizza I was supposed to deliver

November végén amerikai kultművész érkezik a budai minigalériába, a Start Galéria Budapestbe, amit érdemes megnézni a pop-art kedvelőinek. Ha Pulpbrother sikerének titkát boncolgatjuk, olyan címkék kerülnek elő, mint a humor, olykor a fekete humor is. Rendkívül profán, szarkasztikus, csípős és mindig flegma – mégis áthatja az életigenlés.

Shopping Kultúra

PANEL Contemporary: Karácsonyi képzőművészeti kiállítás és vásár

A Faur Zsófi Galéria karácsonyi képzőművészeti kiállítással és vásárral könnyíti meg az ünnepek előtti ajándékhajszát: december 22-ig minden hétköznap 12:00-től 18 óráig nézelődhetünk a galéria művészeinek alkotásai között.

Kultúra

CineKorda: Öngyilkos szüzek

A CineKorda december első napján Sofia Coppola debütáló filmjével tér vissza a Corvin Moziba, hogy ismét elhozza a rendező girly pop esztétikájának alapművét. A Bajos csajok arthouse előtanulmánya, a 2000-es évek függetlenfilmes forradalmának egyik nyitódarabja egy alkalommal lesz látható Budapesten.

Neked ajánlott

A