Május első hétvégéjén immár kilencedik alkalommal nyitják meg kapuikat a pesti és budai bérházak, villák, társasházak, titkos kertek és tetőteraszok a Budapest100 keretében. Idén a 100 éve alapított Bauhaus iskola előtt tisztelegve a főváros modern építészetét ünneplik ötvennél is több helyszínen, közösségi, kulturális, szakmai és családi programokkal. Most ezek közül választottuk ki a kedvenceinket. Következzenek a kihagyhatatlan sztárépületek, a rejtett csodák és az izgalmas programok.

1/11

Margit körút 15-17., a „Dugattyús ház”

A „Dugattyús ház” néven ismert, Margit körút 15-17. alatti luxusbérház nevét ikonikus lépcsőházi üvegliftjéről kapta. 

A 30-as évek végén épült ház a Pozsonyi úti híres Dunapark házat is tervező páros, Hofstätter Béla és Domány Ferenc másik közös remekműve. Eredetileg a Weiss Manfréd Művek Elismert Nyugdíjpénztára bérházának épült a Rózsadomb aljában, és a kor minden modern luxusával fel volt szerelve. Nemcsak a lépcsőháza különleges az üveghengerekben ingázó liftekkel, de az építése mögött álló, haladó szellemű filozófia is. 

A programok között találunk a tervezők, Hofstätter Béla és Domány Ferenc életét és az épület történetét bemutató kiállítást, és a nagyközönség előtt megnyitják az ipari műemléknek számító ruhaszárító helyiséget is. 

Nyitvatartás: SZOMBAT - VASÁRNAP 10:00–16:00 

2/11

Pozsonyi út 38-42., a Dunapark házak

A Dunapark házak néven ismertté vált épületek nemcsak az ikonikus kék lépcsőházakat rejtik, de formabontóak abban a tekintetben is, hogy tervezőinek – a már említett Hofstätter Bélának és Domány Ferencnek – hála a korszak modern építészetének és az akkor problémát jelentő bérlakás-építészetnek is forradalmi megújítói. A minőségi és luxusanyagokból épült házakban nem egy eredeti részletet találunk, kezdve a folyosók kék borításától a lakások gardróbjáig.

Aki még nem járt itt, a Budapest100 hétvégéje alatt Baczoni Márk és Hőrich Ádám Richárd vezette háztörténeti séta keretében az adott időpontokban megismerheti a házat. Emellett a látogatókat háztörténeti kiállítás, kvíz, mini-játék és a Dunapark kávéház kiállítása várja. 

Nyitvatartás: SZOMBAT - VASÁRNAP 11:00–16:00

3/11

Belgrád rakpart 2.

Két évvel ezelőtt, amikor a rakparton álló házak nyitottak ki a Budapest 100-ra, ez az épület (Lukács György egykori lakóháza) az egyik legtöbbet fotózott helyszín volt gyönyörű ovális alaprajzú lépcsőházával. Aki akkor lemaradt volna róla, most ne hagyja ki!

A programok között koncerteket  is találunk, miközben a lakók fotókkal, dokumentumokkal emlékeznek a ház híres lakóira, az építészre és az építtetőkre. 

Nyitvatartás: SZOMBAT - VASÁRNAP 13:00–16:00 

4/11

Bartók Béla út 62-64., Simplon-ház

Gyárfás Gyula először 1910-ben nyitotta itt meg a moziját, majd ennek sikerén felbuzdulva másfél évtizeddel később hatalmas építkezésbe kezdett. 1934-ben épült fel a Preisich Gábor és Vadász Mihály tervezte hatemeletes modern épület a Weiss Manfréd Vállalatok Nyugdíjintézetének bérháza, ami az első mozi-bérház is volt egyben, hiszen az alagsorba süllyesztve kapott helyet Gyárfás legendás Simplon mozija.

A programok között háztörténeti és mozitörténeti kiállítás, vetítés, a mostani lakókkal való beszélgetés is lesz, amik során rengeteg izgalmas dolgot megtudhatunk a ház múltjáról, egykori neves lakóiról. 

Nyitvatartás: SZOMBAT  - VASÁRNAP 10:00–18:00 

5/11

Csalogány utca 26.

Árkay Bertalan 1942-ben tervezett, árkádos, az olasz novecento hatását is mutató bérháza  Vízivárosban az egyik idei nagy kedvencünk. A cinóberpiros eredeti csempék vibrálása, az egyedülálló mintázatú padló lépcsőházi geometriája és a bejáratnál a belépőt köszöntő Almát szedő nő hímeskő alkotása kihagyhatatlan látnivaló.

A programok között sok a gyerekbarát, mint a Hímeskő-inspirálta papírmozaik képeslap készítés anyák napjára, a különböző színezők, ahol a kőmozaik lány párját lehet majd elkészíteni, vagy a közösségi krétarajz a ház előtti téren Pál Rebeka médiaművész vezetésével. 

Nyitvatartás: SZOMBAT - VASÁRNAP  14:00–18:00 

6/11

Kék Golyó utca 4.

Az elképesztő színekben pompázó – Ferkai András szerint pasztellzöld – Vitrax üvegburkolatú lépcsőház az 1935-ben épült bérház dísze. A Budapest100 alatt helytörténeti kiállításon ismerkedhetünk a környék történetével, és a Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar szimfonikus előadását élvezhetjük könnyed darabokkal.

Nyitvatartás: VASÁRNAP 14:00–18:00

7/11

Ménesi út 75.

Az ifj. Lechner Jenő terve szerint kissé romantikus, mo­dern stílusban 1941-42-ben készült épület pár éven belül, a II. világháború alatt elpusztult, de 1948-ban az eredeti tervek alapján újra felépítették, ekkor már kissé megváltoztatott belső beosztással.

A Budapest100 alatt több izgalmas programnak is helyet ad, mint például a Térélmény-kísérletnek, ahol a Bauhaus-villa közös megfejtéséhez várja az érdeklődőket egy építészekből, pszichológusokból és szociológusokból álló kutatócsoport. Bár a regisztrációs időpontok már beteltek, találunk olyan alkalmat is, amin regisztráció nélkül részt vehetünk (max. 15-20 fő/időpont, beengedés érkezési sorrendben). A kísérlet mellett szakmai előadásokat is tartanak: szombaton 16:30-17:30- tól a Bauhaus és (környezet)pszichológia – Beszélgetés Dúll Andrea környezetpszichológussal és Somogyi Krisztina vizuáliskörnyezet-kutatóval, míg vasárnap: 16:30-17:30 Modern villák a Gellért-hegyen – Beszélgetés Ferkai András építészettörténésszel.  

SZOMBAT - VASÁRNAP 13:00–17:30

8/11

Szép utca 3.

A Belváros jól rejtegetett modern szépsége ez a Szép utcai épület. 1937-ben készült el a Magyar Lovaregylet megbízásából, amely a székhelyét is ide tette át a Semmelweis utca 17-ből. A ház tervezői Lauber László (1902–1953) és Nyiri István (1902-1955) építészpáros, akik a Budapest100 alatt szintén látogatható Ménesi úti Kertészeti Egyetem "A" épületét is tervezték.

A programok közül csapjunk le a Rövid háztörténeti sétákra, ahol  a pincétől a tetőig bejárhatjuk az épületet, és ahol a látogatókat apró meglepetés várja. 

 Nyitvatartás: SZOMBAT 13:00-18:00; VASÁRNAP 9:00-13:00

9/11

Barát utca

A Hársfa és a Szövetség utca között húzódó árnyas közön alig pár perc alatt végig lehet(ne) sétálni, de sokat veszít az, aki csak úgy átrohan a Barát utcán. Ami elsőre feltűnik, az nemcsak a kellemesen széles utca és a már lombosodó fák, hanem az egységes, modern arculat, ami miatt „mini Újlipótvárosként” is emlegetik az eklektikus VII. kerületi bérházrengetegben.

A Budapest100 alatt nem csak az utcán lesznek programok, például vezetett utcatörténeti séták és A Bauhaus építész szemmel – szakmai vezetés Nagy Károly építésszel, hanem több ház is, például az 1., 11.,12., 3., 4., 8. számú ház készül különböző programmal.

10/11

Istvánmezei út 1-3., Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok

1941-ben adták át az épületet, ez volt Magyarország első fedett, sportcélokra épült csarnoka. A Budapest100 alatt szervezett, regisztrációköteles bejárásokon egy igazi időutazáson vehetünk részt, mivel a komplexum nem egy szeglete még hűen őrzi az eredeti hangulatot és részleteket.

11/11

+1 Goethe Intézet és a Budapest100 programjai a KÉK-ben

Idén először szakmai programok is kísérik a rendezvényt, mint a Goethe Intézet és a Budapest100 közös programjai  a Kortárs Építészeti Központban. 

A Bauhaus mozgalomhoz kapcsolódó dokumentumfilmek (A Tugendhat-ház,  Bauhaus nők) kerekasztal beszélgetések  (Nők a Bauhausban, A Bauhaus regionalizálódása) regisztrációkötelesek, de még nem teltek be, érdemes sietni, ha valaki szeretné árnyalni és mélyíteni a tudását a témában. 

Az összes program megtalálható itt, a programfüzet innen tölthető le.  

A programfüzetek lelőhelyei pedig az alábbiak:

  • KÉK közösségi irodája (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.)
  • OSA épülete (1051 Budapest, Arany János u. 32.)
  • központi Tourinform iroda (1052 Budapest, Sütő u. 2.)
  • FUGA, Budapesti Építészeti Központ(1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.)