Április 5. és 22. között idén is megrendezik a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amelynek tizennyolc napja alatt ismét széles programkínálatból válogathatnak az érdeklődők. Lesznek többek közt kiállítások, színházi bemutatók, különleges koncertek, és balettelőadások is. A színes összművészeti programból mi most tizenkettőt választottunk ki, melyen a megjelenés, ha nem is kötelező, de erősen ajánlott.

1/12

Akvárium Tavasz Terasz

Idén is megrendezik a főváros egyik legnépszerűbb kültéri programsorozatát, az Akvárium Tavasz Teraszt! A klub előtti pezsgő teraszon kialakított színpadon április 5-22. között az ország elismert zenészei és friss tehetségei adnak majd ingyenes akusztikus koncerteket, vasárnap délelőttönként pedig a gyerekeket szórakoztatják kedvenc előadóik. Többek közt a Middlemist Red-frontember Nóvé Soma, a hiperkarmás Bérczesi Robi Én meg az Ének-projektje, Anne Shirley Supersad, és Duke Bluebeard is fellép majd. Idén ráadásul két nemzetközi sztárfellépő is érkezik majd a teraszra: a hamburgi techno-rezesbanda, a MEUTE, valamint az amerikai énekes-dalszerző, Laura Gibson.

2/12

David Lynch útvesztőjében

A Budapest Fotófesztivál keretében megrendezett, David Lynch: Kis történetek című kiállításhoz kapcsolódóan az Uránia Nemzeti Filmszínház vetítéssorozata négy ritkán, illetve rég nem vetített, a közelmúltban digitálisan felújított fijmjén keresztül idézi meg a rendező-zenész-fotógráfus-festő világát. Az első nagyjátékfilmje, az 1977-es Radírfejszürreális álomképeivel, erős vizualitásával, sötét tónusaival és sajátos humorával – már felvillantja az életmű alapjegyeit. Ezt követi az 1990-es Cannes-i Filmfesztivál fődíját kiérdemlő – a hagyományos műfajok között lavírozó, kulturális utalásokban gazdag – Veszett a világ. A Tűz jöjj velem! a televíziós sorozatok történetében mérföldkőnek számító Twin Peaks sorozatból nőtt ki, amely a 90-es évek elején egy csapásra tömegek előtt nyitotta meg David Lynch szürreális világának kapuit. A vetítéssorozat a Lost Highway-jel zárul majd, aminek kapcsán arról lehet majd beszélgetni, hogy meddig fokozható a Lynch-rejtély: eltévedünk-e a titokzatos motívumok és utalások, tükröződések és halmozások erdejében? A vetítések előtt filmtörténészek, filmesztéták mondanak bevezetőt.

3/12

United In Sound: Cosmic Forces of Oneness

A modern afrikai zene hazai képviseletének meghatározó formációja, a The Mabon Dawud Republic, valamint az Àbáse néven szólóprojektet indító Bognár Szabolcs napjaink legizgalmasabb afrikai muzsikusaival lép egy színpadra. Például Stevo Atambirével, az ősi tradicionális afrikai hangszer, a kologo mesterével, vagy a kortárs nigériai jazz egyik legnagyobb ígéretével, Etuk Ubong trombitással. Ha kíváncsi vagy, hogyan kötik össze a zenészek a kortárs elektronikus zene, az afrobeat, a neosoul, a hiphop és a jazz közötti pontokat, és hogyan épít országhatárokon átívelő hidakat a közös játék, április 6-án legyél az A38-on!

4/12

Budapest Art Week

A Budapest Art Week az ország egyetlen olyan képzőművészeti eseménysorozata, amely galériákat, múzeumokat és kiállítótereket fog össze. Április 9-14. között több mint 90 kiállítással és azokhoz kötődő programokkal (tárlatvezetésekkel, workshopokkal, beszélgetésekkel, filmvetítésekkel és kiállításmegnyitókkal, valamint az alkotókkal való találkozókkal), közel 70 helyszínen várja a képzőművészetek kedvelőit. Emellett az idei felvonás fókuszában az orosz kortárs képzőművészet áll majd, így olyan elismert orosz alkotók munkáival is találkozhatsz, akiket Magyarországon még nem láthattál.

5/12

GoGo Penguin

A manchesteri trió zenéje egyszerre szól a szívhez, a fejhez és a lábhoz – megindító és elgondolkodtató egyben, s ha úgy adódik, még táncolni is lehet rá. Stílusukra a rock, a jazz, a minimalizmus is hatott, sőt, még a videojátékok zenei világa is. Az egyszerű, rövid, ismétlődő motívumok a zongorán, az elektronikával megtámogatott basszus és a masszív ritmusalapok jellegzetes, elsőre felismerhető hangzásképet eredményeznek. A közelmúltban Godfrey Reggio kultikus dokumentumfilmjéhez (Koyaanisqatsi – Kizökkent világ) komponált saját zenéjükkel koncerteztek, egújabb lemezüket pedig 2018 elején, A Humdrum Star címmel készítették el. Az első magyarországi fellépésükkel kapcsolatban csak annyit mondanánk, hogy ha eddig úgy gondoltad, hogy a jazz nem neked való, április 10-én alaposan meg fogsz lepődni!

6/12

Góbi Rita Társulat: Freestyle

Góbi Rita munkáira egyként jellemző a bátor kísérletezés és a koreográfia precíz kidolgozottsága. Stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés. Legújabb, április 10-én bemutatkozó előadása a játékos ember világába vezet. A pályán két szereplő – Ruri és Rita – közös játékának testi elevensége jelenik meg. A játszótársak koncentrált mozgások – futás, ugrálás, úszás, hol víz feletti, hol víz alatti létezés – közepette reagálnak egymásra. Ez a verseny azonban nem a gyorsaságról vagy a győzelemről szól. A versenytárs (vagy éppen embertárs) titokzatos testjeleire adott hol harmonikus, hol diszharmonikus reakciók keltik a küzdelem érzetét, a testverseny igazi célját. A tánctéren látható küzdelem az eleven, mozgásban lévő testek versengése, ám ezúttal a résztvevők sokkal inkább magukkal, s nem a másikkal vívnak meg.

7/12

Ballett Theater Basel: Tevje

Tevje, a tejesember történetét a híres musical, a Hegedűs a háztetőn tette világhírűvé. Sólem Aléchem regényének motívumaira és az autentikus klezmert játszó svájci együttes, a Kolsimcha zenéjére készített balettet 2015 őszén mutatta be a Bázeli Színház Balettegyüttese. A kelet-európai zsidóság életét rendkívül intenzíven, magával ragadóan megjelenítő előadást mind a közönség, mind a kritika kitörő lelkesedéssel fogadta. Április 10-én pedig te is eldöntheted, hogy jogos volt-e a kritikai tömjénezés, ugyanis egy este erejéig a darabot itthon is bemutatják!

8/12

PONT Fesztivál

Az idén április 12-14. között megrendezett PONT Fesztivál fókuszában a balkáni térség áll. Napközben ingyenes interaktív családi programok, workshopok, gyerekkoncertek várják a látogatókat, este pedig különleges fellépések mutatják meg a régió gazdag hagyományát. De Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, és Nikola Parov is egy eddig nem hallott műsorral készül. A világhírű cimbalomművész, Balogh Kálmán és zenésztársai pedig román dallamokat játszanak majd, míg az Albanian Iso-Polyrithmic Orchestra az albán többszólamú hagyományt fogja bemutatni.

9/12

Emanuel Gat: SUNNY

Emanuel Gat, aki április 12-13.-án már az ötödik alkalommal érkezik a Trafóba, nem csupán koreográfusként, hanem teoretikusként is kiválóan megállja a helyét: ahogy írásaiban ki is fejtette: zeneként tekint a táncra. A zene nem kezdőpont, de nem is megoldás a számára, mert – mint írja – a táncot zene nélkül is hallanunk kell. Hang(szer)ként kezeli táncosait is, fogalmazhatunk úgy is, mindegyik külön szólamot képez, hol egymás mellett futnak párhuzamosan, hol szervesen összekapcsolódnak, egyetlen önálló organizmust alkotva. Ennek megfelelően a zenész Awir Leonnal együtt megálmodott SUNNY egyszerre élőzenei koncert és vibráló koreográfiai felfedezőút.

10/12

POKET – Kortárs orosz. Lélek?

A Sztalker Csoport olvasás-népszerűsítési projektje a költészet napján indult. Egy éve zsebkönyv-automatákat helyeztek el Budapest csomópontjain, a vállalkozás sikeréhez az egyes könyvek „nagykövetei” (például Törőcsik Mari, Zacher Gábor vagy Geszti Péter) is tevékenyen járultak hozzá. A közelmúltban további öt kötettel gazdagodott a kínálat, s hamarosan újabb könyvek kerülnek az automatákba. Az április 15-ei kerekasztal-beszélgetés egyik apropóját Viktor Pelevin Kristályvilág című kötete szolgáltatja. Ennek kapcsán beszélget majd egymással Kozma András, M. Nagy Miklós, Vecsei H. Miklós és ifjabb Vidnyánszky Attila.

11/12

Koreai Nemzeti Táncszínház: Scent of Ink (A tinta illata)

A több évszázados hagyományokra visszatekintő koreai festészet vissza-visszatérő témája a négy évszakot jelképező négy nemes növény. A szilvavirág (tavasz), az orchidea (nyár), a krizantém (ősz) és a bambusz (tél) képeit a növények nemes tulajdonságainál fogva a „négy előkelő úr” vagy a „négy bölcs” elnevezéssel is illették. A prológussal és epilógussal keretezett táncszínházi előadás hat jelenete a négy évszakot reprezentáló növények szimbolikája köré épül. Az egyszerű, hófehér színpadon különböző képek tárulnak fel, nemes és tiszta szellemiségük a nézőket egyfajta meditatív, szemlélődő állapothoz segíti hozzá. A táncosok mozgása révén mintha festmények elevenednének meg, a hétköznapok megszokásai alól pedig a tradicionális koreai sanjo és jeonga világát idéző zene révén szabadulhatunk ki április 18-án.

12/12

MŌRK: The Death and Resurrection of Mōrk

A soul- és funkalapokra épülő zenéjét elgondolkodtató társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témákban íródott dalszövegekkel ötvöző együttes koncertjeire jellemző az improvizáció, valamint a más stíluselemek beemelése is. Így nem meglepő, hogy már külföldön is egyre többen figyeltek fel rájuk. Legutoljára tavaly októberben jelentkeztek egy EP-vel: a The Death of Mōrk egy komorabb hangvételű zenei gyűjtemény, melyben szó van halálról, elmúlásról és a bennünk rejlő félelmekről. Az anyagot az idén áprilisban megjelenő kislemez, a The Resurrection of Mōrk ellensúlyozza, mely inkább egy fesztelen érzelmi állapotot közvetít majd a hallgatóság felé. Ez a két ellenpólus áll össze egy nagylemezzé húsvétra, és ezt hallhatja majd a közönség április 21-én a Duna fölött.