Nyár estéken talán mindannyian gyakrabban ábrándozunk ropogó tűzifáról, tűz fölött rotyogó paprikás krumpliról, nyársra húzott szalonnákról. És nincs annál jobb, amikor egy csapat barátunkkal együtt próbáljuk a kialvóban lévő tüzet feléleszteni szapora fújdogálások közepette vagy arról egyezkedünk, mekkorára vágjuk a hagymát. Az ilyen közösségi események jó eséllyel szerepelnek a nyári programtervek között, de mi van akkor, ha nincs kertünk hozzá? És ha bográcsunk sincs? Ennek jártunk utána, és örömmel tudatjuk, hogy pánikra semmi ok, van pár tuti tippünk.

A nyár estéken főszezonját élő bogrács-grill-nyárs triumvirátus egy-egy jó hangulatú baráti összejövetel jól bevált receptje, hiszen minden van, ami örömre adhat okot: DIY életérzés, langyos idő, csillagos ég, közös kihívások, illatozó étel, hűs ital. Már csak az az apró részletkérdés jelenthet problémát, ha semelyik résztvevőnek nincs kertje és/vagy megfelelő eszköze a tényleges cselekvéshez. Na de ezt nem lehet itt ennyiben hagyni, éppen ezért jártunk utána, hova mehetünk Budapesten, ha mégis sütögetésre adjuk a fejünket. Természetesen teszteltünk is, így egy füstben és kalóriában hiányt nem szenvedő szerkesztőségi próbaest után íme a listánk.

1/5

A jó öreg Római

A Római-parton rögtön két helyet is ajánlunk, ez első Két Rombusz, amit szerkesztőségileg ki is próbáltuk. A terep tágas, és az elmúlt években igencsak elszaporodtak a tűzrakóhelyek, most 10 kövekkel körberakott placcon gyújthatjuk be a tűzifát (amit a helyszínen adnak), és mellé ingyen kapjuk a bográcsot, nyársot vagy épp grillkocsit. Az alapanyagokról természetesen nekünk kell gondoskodnunk, a füstös falatokat kísérő italokat pedig illik a helyszínen megvenni. A két emeletes buszról könnyen beazonosítható vendéglátóhelynek – akárcsak az egész Római-partnak – van egy különleges varázsa, egy végtelenül kellemes vidéki hangulata, és ez még jobban érződik a hátsó kertrészen, amit rendezvényekre is ki lehet bérelni. Ha hétvégén mennénk, érdemes előre foglalni.

A másik ígéretes, környékbeli közösségi húspogácsasütő és gulyáslevesfőző hely a Golyós. A Római-partra abszolút odaillő, családias hangulatú, szabadtéri helyet kell elképzelni, ahol a névválasztásnak is megvan a maga szerepe, de kezdjük az evéssel! Használhatjuk tehát a grillezőt, de saját vagy kölcsönkapott bográcsban is főzőcskézhetünk, mindezt ingyenesen. Az alapanyagról pedig ugyanúgy nekünk kell gondoskodni, és miután már a grillezési tehetségünk eredményét is leteszteltük, elkezdhetjük keresni a Golyós név eredetét. Ezt a pentaque pályánál fogjuk megtalálni, ugyanis a helyi szenzáció ez a francia eredetű golyójáték, amiből versenyeket is rendeznek. Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy szombatonként retró diszkó az esti menü.

2/5

Margitutcakilenc

Egy korábbi cikkünkben már kifejeztük lelkesedésünket a Margitutcakilenc „vidék a belvárosban” életérzése és az abba tökéletesen beleillő kedves személyzettel kapcsolatban. Ez a lelkesedés pedig még nagyobb lett, amikor megtudtuk, hogy még bográcsozni is lehet a takaros udvaron. A bogrács bérlése 6000 Ft/alkalom és még 400 Ft/fő, és ehhez kapunk gázzsámolyt, meg persze vizet, villanyt. Alapanyagokat vihetünk bátran, a kísérő fröccsöket pedig örömmel elkészítik nekünk a pultnál.

3/5

Dürer Kert

A Városliget szomszédságában található Dürer Kert már jó ideje népszerű koncerthelyszín, és mostanában egyre népszerűbb bográcsozó és grillező célállomás is. Ugyanis a belső udvaron van két tűzrakóhely, amiket le lehet foglalni (és ezt érdemes jó előre megtenni), hogy aztán a kölcsönkapott bográcsban finom vacsorát rittyentsen magának egy-egy társaság. Ehhez tűzifát is kapunk, de ha a faszénnel jobban bánunk, választhatjuk a grillezést is. Mindkét esetben 10.000 Ft-os letéttel és 2500 Ft-os bérleti díjjal számolhatunk. Na meg színes székekkel, árnyas tereppel és egy nagyon kellemes hangulattal.

4/5

VaLyo – Gerilla Grill

Tudtátok, hogy közvetlenül a Duna-parton (tényleg közvetlenül, a víz gyakran el is lepi) van egy grillező? Ráadásul bárki szabadon használhatja. Ez a versenyző azért kerül be a válogatásba, mert egy nagyon jópofa kezdeményezés áll mögötte. A történetet a VaLyo projeknél kell kezdeni, ami a Város és Folyó Egyesületet rövidíti. A csapat célja, hogy az emberek kezdjék el használni a Dunát, ennek érdekében különböző izgalmas aktivitásokkal rukkolnak elő. Pontosan ilyen a budai rakpartra (a Gellért fürdő vízkifolyója után) telepített grill, ami a BETON workshop Gerillakonyha csapata jóvoltából valósult meg idén májusban. Egy igazi közösségi grillezőről beszélünk, aminek a szabad használatát egyedül a Duna befolyásolja. Szóval, ha ide szeretnénk jönni, érdemes előbb ellenőrizni a vízállást, és persze szintén nem árt alaposan bevásárolni.

5/5

Dombokon, hegyeken

A város belsőbb részein is kényelmesen tudunk tehát sütögetni, viszont a hagyományos, nagy kirándulásokkal egybekötött opciók mellett sem mehetünk el szó nélkül. Hiszen vannak azok a 'klasszikus helyek', ahova egy budapestinek életében egyszer azért el kell látogatnia, bográccsal, szalonnával, hagymával megpakolva. Az efféle sütögetéshez bátran célba vehetjük a népszerű Normafát, a gyönyörű panorámás Hármashatár-hegyet, a romantikusként fémjelezhető Róka-hegyet, a kissé leharcolt, de szerethető Népszigetet vagy a kellemes Duna-parti szakaszos Hajógyári-szigetet. Azonban ha szabadban gyújtunk tüzet, tartsuk észben az erre vonatkozó szabályokat!