Keresés EN

Kultúra

Közeleg a legrövidebb éjszaka – 8 program a 2016-os Múzeumok Éjszakájára

1/9

A leghosszabb nappalhoz tartozó legrövidebb éjszakának, Szent Iván éjjelének mindig is volt valami különleges, misztikus és romantikus bája és hangulata. Nyár, reggelig tartó holdfény és egy egész estét múzeumlátogatás egy tökéletes kombináció. Már 13 éve, hogy elindult az országos múzeumi programsorozat, a Múzeumok Éjszakája, melyet az év leghosszabb éjszakához legközelebb eső szombaton tartanak meg, és amely ugyanannyira szórakoztató, mint tanulságos.

2/9

Sétarepülés Budapest felett

Repülhetünk a világ egyetlen Liszunov Li-2 repülőgépével a Múzeumok Éjszakáján. Az indulást Ferihegyről, a műemlék 1-es terminálról tervezik! A HA-LIX lajstromjelű, 1949-ben gyártott utasszállító repülőgéppel Budapest felett repülhetünk majd át ezen az estén. És hogy a múltidézésből ne legyen elég: az 1-es terminálról induló nosztalgiajáratokhoz a BKV Zrt által felújított, Malév színeket viselő történelmi Ikarus 55 „Faros” autóbusza szállítja az utasokat speciális repülőtér-látogatás keretében az Aeroparkból.


Hol: Aeropark - Légiközlekedési Kulturális Központ, 1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Mikor: A repülőgép tervezett indulási időpontjai: 18.40, 20.10, 21.40

3/9

Houdini lebilincselő eszközei

Egy misztikum és egy rejtélyes, magyar származású legenda a híres szabadulóművész előtt tisztelegve nyílt meg pár napja a House of Houdini, amely Európa első és egyetlen múzeuma, ami Harry Houdininek állít emléket.
 A kiállításon láthatjuk Houdini eredeti tárgyait és kellékeit, és beleélhetjük magukat a rejtélyes múlt hangulatába. A múzeum miniszínpadán pedig az ország legtehetségesebb, fiatal bűvészei izgalmas műsorral szórakoztatják a közönséget.


Hol: House of Houdini, 1014 Budapest, Dísz tér 11.
Mikor: 18:00 - 23:45

4/9

Bélyegek rejtett jelei a Titokszobában

Ha ellátogatunk a Bélyegmúzeumba, az úgynevezett „Titokszobában” nézhetjük meg azokat a szabad szemmel nem is látható apró csodákat, amelyek csak UV-fényben vagy sokszoros nagyító alatt tárulnak fel a nyomdatechnika csúcsteljesítményeivel készült magyar bélyegeken.


Hol: Bélyegmúzeum, 1074 Budapest, Hársfa u. 47.
Mikor: 16:00-02:00

5/9

Jupitert és a csillagos ég távcsövön át

Ha szeretnénk közelebb kerülni a csillagos éghez, vagy esetleg randevúzunk a Múzeumok Éjszakáján, jó program lehet ellátogatni a Polaris Csillagvizsgálóba. Itt este 8-tól éjfélig távcsöves bemutató tartanak, amely keretében megnézhetjük, hogyan is fest a Jupiter, a Mars, a Szaturnusz és a nyári égbolt további érdekességei. A csillagvizsgáló egyébként más napokon is várja azokat, akiket érdekel, milyen is a kozmosz közelebbről.


Hol: Polaris Csillagvizsgáló, 1037 Budapest, Laborc u. 2/c.
Mikor: 20:00-24:00

6/9

Semmelweis Ignác koponyája

Izgalmas programon vehetnek részt azok, akik szeretik használni a fejüket, és szeretnek gondolkodni. A Semmelweis Ignác koponyája alapján most elkészült fej- és arcrekonstrukció leleplezése történik meg a Múzeumok Éjszakáján. Semmelweis csontjait halálának századik évfordulóján, 1965-ben a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba, szülőháza kertjébe helyezték, miután maradványait megvizsgálták és koponyájáról gipszmásolat készült. Ez a gipsz koponyamásolat volt az alapja annak a rekonstrukciónak, amelyet Kustár Ágnes, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa készített el.

A program előtt, 14.30-kor pedig Reflex címmel egy színházi játékot szerveznek 14-18 év között diákoknak. Képzeljük el, hogy Semmelweis Ignác szülőházában, végső nyughelyén, a róla elnevezett múzeumban, személyes tárgyai közelében vagyunk, egy fiktív történetben, de valóságos elemekkel. Este fél 8kor pedig azt a kérdést járják körül a múzeumban, hogy volt-e Semmelweisnek pszichiátriai betegsége. Erről és legfrissebb kutatási eredményeiről ifj. Wernigg Róbert, pszichiáter és pszichoterapeuta beszél majd.


Hol?: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, 1013 Budapest I., Apród utca 1-3.
Mikor: 14:30, 20:45

7/9

Hátborzongató történetek a Sziklakórházból

A Sziklakórház mindig is egy különleges és sokszor hátborzongató helynek számított. Az Időutazás a Sziklakórházban című programon most megtudhatjuk, kik voltak a háború és kik a mai kor valódi hősei. Az idei év Múzeumok Éjszakája kiemelt tematikája kapcsán a Sziklakórház hősei mutatkoznak ugyanis be. Az egész napos élő tárlatvezetések során megismerhetjük az egykor a Sziklakórházban dolgozó orvosok és nővérek hátborzongató történeteit. Megtudjuk, mit éltek át és hogyan tudtak emberek maradni a sokszor embertelen körülmények között is Egy valódi időutazás, eddig fel nem fedett titkokkal és történetekkel. Az 'Én lettem a halál, a világok pusztítója” tárlatot pedig új kiállítási elemekkel és helyszínekkel bővítették, melyeket elsőként a Múzeumok Éjszakáján nyitnak meg a nagyközönség számára. A kiállítás felidézi az atomfenyegetettség korszakát, az „atomparát”.

Hol: Sziklakórház Atombunker Múzeum, 1012 Budapest, Lovas út 4/C
Mikor: 10:00-24.00

8/9

Pinceséta a Törley pincészetben

A Törley egy évtizedek óta magas szintű pezsgőket készítő márka, szinte minden nagyobb ünnepléskor bekerül egy a kosarunkba. Mégis valószínűleg keveset tudunk a cég alapításáról és a pezsgőkészítési eljárásokról. Most egy vezetett pincesétán vehetünk részt a Törley ódon érlelőpincerendszerében. A séta során megismerhetjük a Törley Pezsgőpincészetben alkalmazott gyártási metódusokat: megtudhatjuk, hogy mit takar a méthode traditionnelle vagy a méthode transvasée elnevezés. A pince hőmérséklete 12-14 fok, így erre a programra melegebb öltözet javasolt.


Hol: Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont, 1221 Budapest, Anna utca 5-7.
Mikor: június 25., 14:30-tól félóránként

9/9

Az ugandai rózsabogár simogatása

Egy érdekes és egzotikus gyűjteményt ápol Újpest szívében a lepkemúzeum, amely Juhász György emberöltőt felölelő munkásságát, szenvedélyét tükrözi.
 A hely régiónként mutatja be a hazai lepkefajták példányait, emellett szakszerű
tárlatvezetés révén bepillantást kaphatunk távoli országok egzotikus világába.
 A lepkéken kívül más ízeltlábúakat is megfigyelhetünk, lesznek skorpiók, pókok, sáskák, kabócák és 
bogarak. Olyan érdekes információkhoz is juthatunk, mint hogy egyes lepkék szárnyának fesztávolsága elérheti a 26 centimétert, vagy hogy egyes pókok fonalából készítettek már ruhát is. De lesz bogársimogató is: az ugandai rózsabogár nevéből adódóan egy Ugandában honos bogárfaj, melynek az a különlegessége, hogy rengeteg színváltozatban fordul elő. A legnagyobb példányok hossza akár a 7-8 cm is meghaladhatja. A bátrabbak most ezeket a bogarakat vehetik kézbe ezen az estén.


Hol: Újpesti Lepke Múzeum, 1041 Budapest, Dessewffy u. 26.
Mikor: 17:00-23:00

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A