Különös kapocs köt minket a Klauzál utcához, gyakran sétáltunk és sétálunk át rajta. Valahogy minden péntek és szombat esténk is érinti ezt a terepet, de nem csak kései órákban érdemes a környéken kóricálni. Már tapasztalatból mondhatjuk, hogy minden megvan itt, amire egy jó nap folyamán szükségünk lehet: fodrászat, piac, park, éttermek és bárok. Azt is pontosan tudjuk, hogy az EXTRA-nak remek konyhája van, az Ollónak a város egyik legmenőbb logója, a Dobozban pedig egy hatalmas gorilla felügyeli a bulizókat. Utcabemutató következik.

Amit biztosan tudunk a VII. kerületről: van egy zsidó negyedebulinegyedeszínes tűzfalairomkocsmái, na és rengeteg újhullámos és klassz vendéglátóhelye és bárja. Itt a Juicy, a Szimpla, a Vintage Garden, és a Gozsdu-udvart még nem is említettük. Azzal is tisztában vagyunk, hogy helyenként kutyagumis és pinceszagú a terep, de ezzel együtt is szerethető és kikerülhetetlen. Éppen ezért már sokszor és sokat foglalkoztunk a kerülettel, de most a nagy halmazból a Klauzál utcát emeljük és elemezzük ki. A Blaha Lujza tértől két perc sétára kezdődik, és egészen a Klauzál térig tart, és kapásból oda is ítélhetjük ennek a 400 méternek a legtöbb parkot felvonultató erzsébetvárosi utca címet. A Kéthly Anna tér egy kis zöld árnyalaton túl ráadásul kutyafuttatóval, a Klauzál tér pedig még játszótérrel és focipályával is hozzájárul a környék mindennapjaihoz.

1/4

EXTRA

Indulunk a Blaha Lujza tér felőli oldalról, ahol nemsokára az EXTRA bejáratába és ezzel együtt sok olyan emberbe botlunk, akik az igényesen romos falak között szeretnék indítani az estét. A bulira való bemelegítéshez akár egy vodka-szódában, akár a hétféle csapolt sör valamelyikében jó partnerre találhatunk. Az italokat a nemrég mixerversenyt nyert Geri keveri, mindig jó minőségű alapanyagokból, ennek ellenére az árak nem járnak az egekben. Egy tuti tippként azért hadd ajánljuk a hely konyháját is, ahonnan még akkor is tudunk palacsintát vagy Extra Grill-Dogot rendelni, ha csak későn sikerül befutnunk. Vacsora mellé olykor élő zene szól, pénteken és szombaton pedig DJ játszik, vagyis egy romantikázás és egy bulisabb hangulatú szülinapozás kapcsán ugyanúgy számíthatunk a helyre. Akárcsak akkor, ha sporteseményeket néznénk vagy egy utolsó görbe estével ajándékoznánk meg házasodni készülő barátunkat. Minden hónapban egy retro- és egy funky bulit csapnak, június 10-12. között pedig jön az első szülinap.

Ha az Extrában már jóllaktunk és jót ittunk, átsétálhatunk a szemközti Dobozba egy igazán jólesőt bulizni, az aktuálisan kedvenc R&B és club house zenékre a jól ismert rezidensekkel – gondolnánk, és igazunk is van. De azt azért hozzá kell tenni, hogy amellett, hogy a Doboz, mint prémium rombár egy fontos éjszakai zarándokhely, a stáb új nappali programokkal is készül a nyárra. Ezek közül egyet már jövő szombaton tesztelhetünk, ezen a napon ugyanis rögtönzött kertté változik az épület belső udvara: a földre gyeptégla kerül, babzsákfotelekkel és nyugágyakkal. Ezekbe pedig bárki behuppanhat egy jeges Aperol Sritz-cel vagy egy limonádéval, és élvezheti a hűvös falakon túlról érkező napsütést, na meg a háttérben szóló 'lépegetős' deep house zenét. A Day party a délutáni órákban indul, és persze aztán maradni ér.