Nem győzzük összegyűjteni a tavaszi/nyári témákat, hiszen a betondzsungelt végre a természetre cserélhetjük. Sportolni, kikapcsolódni, pihenni is kellemesebb szabadtéren, s bár London vagy Berlin is előrébb jár nálunk városi parkok mennyiségét tekintve, itt van nekünk a Városliget és a Margit-sziget is, melyeket nem cserélnénk le egy Hyde Parkra sem. Most az utóbbit jártuk be keresztbe-kasul, hogy egy egész napot lefedő programajánlót készítsünk.

1/5

-

Aktuálisan a The Guardian is közölt egy cikket kedvenc szigetünkről, egy olyan válogatásba került be a Arany János kedvenc pesti helye, mely Európa 10 legizgalmasabb, kevésbé ismert szigetét méltatja. Egy előző anyagunkban már összegyűjtöttünk minden fontos történelmi, földrajzi adatot a szigetről, elsőképp következzen 10 érdekesség:

  • Több kolostor és templom is magasodott egykor a szigeten: a premontreiek, a ferences rendi minoriták, a Szent-János-lovagrend és a Domonkos-rendi apácák is a Margit-szigetet választották bázisnak a 17. században
  • 1838-ban egy nagy árvíz sújtotta az egész szigetet, melynek emlékét egy tábla is őrzi a göcsörtös narancseperfa törzsén
  • Az 1800-as évek végétől kezdve villaépületek, vendéglők, gyógyfürdők, szállodák, korabeli szórakozóhelyek és egy kaszinó is épültek itt
  • 1900-ig csak csónakkal lehetett megközelíteni, 1919-ig belépődíjat is szedtek
  • Legmagasabb pontja az 1913-ban épített Víztorony
  • Egykor a városi szigeten élt és alkotott például Arany János, Krúdy Gyula, Bródy Sándor és Szerb Antal is
  • A szigeten hivatalosan ma már csak egyetlen ember él
  • 1928-ig lóvasút is működött itt
  • “A keskeny parkban, hol jobbra is, balra is láthatja felcsillanni olykor a Dunát, a mulandóság folyamát, a szinte már túlságosan szép virágágyak között, az alsó és a felső vendéglők között, itt szoktunk gyermekek lenni és itt szoktunk megöregedni” – így írt Szerb Antal a Margitszigetről a Budapesti kalauz - Marslakók számára című kötetében
  • 2013 júliusáig a XIII. kerülethez tartozott, mára a főváros közvetlen igazgatása alá helyezték

2/5

Közlekedés

Alapvetően a 4-6-os villamos a jó választás, hiszen, ha éppen nem végeznek felújításokat, a belvárosból egészen a bejáratig visz. Az Árpád híd irányából az 1-es villamos a legjobb megoldás, de a Margit-szigetet átszeli a 26-os autóbusz is, mely a Nyugati és az Árpád híd között közlekedik. Mi mégis azt ajánljuk, hogy a budai, vagy pesti hídfőktől gyalogosan közelítsük meg a parkot. A Margit hídon gyalogolva a Parlamentre elég pazar a kilátás, az Árpád hídról pedig szinte egyből a Japánkertbe érkezünk.

Ha egy egész napos programra készülünk, érdemes a séta mellé 1-2 órára valamilyen alternatív járművet bérelni. Klasszikusnak számítanak a mesehősökről elnevezett bringóhintók, melyekkel megannyi pesti vagány és duhaj turista borult már egy-egy élesebb kanyarban. Mirr-murr, Dr. Bubó és Rumcájsz inkább bringók, mint hintók, de egy szuperragacsos vattacukorral átlagos keddből is intézhetünk retrospektív kirándulást. A bérlés 2000 forinttól kezdődik. Biciklibérlés is megoldott (1000 forint/órától), ha nem sajáttal érkezünk, de például “multi gran tour” névre hallgató kényelmes járgányokkal, tandemmel, elektromos kisautóval, sőt, kétkerekű mini velocipéddel (1400 forinttól) is bűvészkedhetünk, ha szeretjük a vintage vonalat és nagystílűen érkeznénk egy baráti piknikre.

3/5

Sport

Sokaknak egyet jelent a Margitsziget a sporttal. Szerencsére egyre fejlettebb az infrastruktúra: megújul a futókör burkolata, folyamatosan javítják hibáit és sokat tesznek azért is, hogy tompítsanak a gyalogosok és a futók között feszülő ellentéteken a bővítésekkel. A munkálatok közben zavartalanul működik a Nike Futóklub, érdemes figyelni programjaikat. A nyári lubickolás margitszigeti helyszíne a Palatinus (felnőtt belépő hétköznap 2800 forint, hétvégén 3500 forint), az 1930 óta működő Hajós Alfréd Uszodát pedig éppen 2014-ben újították fel a vízilabda Európa-bajnokság apropóján (felnőtt jegy 1800 forint, futó-úszó jegy 2100 forint, kétszeri beléptetéssel). Fontos megemlíteni a Margitszigeti Atlétikai Központot is, ahol saját ritmusban edzhetnek a belépővel rendelkezők nyitvatartási időn belül (minden nap 06:00-22:00). A sportszerekkel az intézményen belül kell maradni, de például hulahopp karikát, labdákat, pingpong és tollaslabdaszettet is ingyen bérelhetünk. Az alkalmi belépő 1000 forint, focipályát például maximum 14 főre napközben 11 000 forintért, 16:00 órától 13 000 forintért (plusz világítás 2400 forint/óra) intézhetünk. A nagy népszerűségnek örvendő street workout kedvelői is megtalálhatják számításaikat, és a fitneszparkban is lehet erősíteni egy kicsit futás előtt/után, ha éppen nem gyerekek, vagy titkos Jersey Shore szereplők gyúrnak a szereken. Fontos megemlíteni a kajak-kenus aktivitást is, a Építők Margitszigeti Diák Kajak Clubja üzemel itt. A nagy zöldterületeken pedig minden szórakoztató játék mehet, kutyával, vagy kutyus nélkül: frizbi, tollas, labdázás, jóga, de gyakran láthatunk capoeira edzéseket is, sőt, flair mixerek is szoktak kint gyakorolni.

Minden olyan aktivitás adott, amit jó a szabadban csinálni: piknik pokrócokon a Nagyréten, olvasás egy platánfa tövében, csókolózás egy kedvenc padon, egymás fotózgatása a természet lágy ölén, a dolmányos varjak randalírozásának figyelése, napozgatás, keresztrejtvény fejtés, hosszú séták egy kis növényhatározóval felvértezve. Két zenélő szökőkútja is van a Margit-szigetnek, s, bár mindenki az óriási, déli csücsökhöz közeli kutat mondja zenélőnek, valójában a Japánkertben található Bodor-kút másolatot hívják annak. Ott egy külön 12 részes zenei anyag dallamait hallgathatjuk, míg a nyáron előszeretettel medencének használt szökőkútnál épp George Ezra Budapestje csendült fel.
Naphosszat lehet héderelni a csinos padokon, figyelve a ritmikusan feltörő vízcsóvákat. Gyerekeknek és felnőtteknek is kedves a Margitszigeti Kisállatkert (Vadaskert), ahol épp úgy találunk rétisasokat, mint mentett gólyákat, vagy időnként szégyellősen elforduló pávákat. A belépés ingyenes, áprilistól októberig 10:00-18:00 óráig látogatható. A már említett Japánkert is kihagyhatatlan program, pláne, hogy 2014 második felében újult meg és még impozánsabb, mint azelőtt. A 104 éves Víztorony a Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt júniustól szeptember végégig látogatható majd (felnőtt jegy 600 forint). A körpanoráma adott, ritkán látni a várost ebből a szemszögből. Mielőtt megmásznánk az 57 méteres tornyot, mindenképp nézzünk utána, hogy éppen látogatható-e. Gyerekeseknek két játszótér is kedvez, mi az elsősorban 5-12 éves kicsiknek tervezett Öko-játszótér mellett tennénk le voksunk.

A sziget történetében mindig is jelentős szerepet kapott a szórakozás: Ybl Miklós tervei alapján épült kaszinó messze földön híres volt, számos művész járt a Tabán mellett ide is inspirálódni, mulatni. Később a Margitszigeti Parkszínpad koncertektől, színielőadásoktól, önálló estektől és Fenyő Miklóstól volt hangos. Az új generáció még azokra a nem is olyan régi időkre emlékszik, mikor a ChaChaCha-ból jártunk csalamádés hamburgert enni. A klasszikus hot-dog-sültkrumpli-strandos hambi trilógia ma is megtalálható a kinti büfékben, de, ha kifinomultabb gasztronómiára vágynánk, a régi kaszinót és Holdudvarát kell megcéloznunk.
A szórakozóhely 2015-re teljesen megújult, stílusában és szellemiségében inkább a múltat idézi: Teraszétteremmel, Táncklubbal és Piknikplaccal erősített a különleges nyáresték kedvelőinek. A Teraszétterem minden nap 11:00-kor nyit, így már egy rövidebb séta után beülhetünk limonádézni, bekapni néhány falatot. Hamarosan nyit a Piknikplacc is, mely a street foodra szakosodik: szendvics és fröccs biztosan lesznek a kínálatban, de akár egy komplett piknikkosár tartalmát is összeválogathatjuk majd. Este jó és rossz idő esetére is van alternatíva: mivel a bálterem fedett, rossz időben is van megoldás. Tematikus estekkel is készülnek, a zenei kínálat viszont állandó: nem kell félni, hogy szeletelős elektrót, vagy hörgős metált játszanak majd a Holdudvar rezidensei. Aktuális slágerek, jól táncolható ritmusok miatt érdemes a VII. kerületet időnként a margitszigeti klubra cserélni. Együttműködnek a Freak Fusion Cabaret kortárs cirkusztársulattal is, ami vizuálban elég sokat hozzátehet egy itt eltöltött délutánhoz/estéhez.

Csak pár lépés innen a WNDRLND, ami idén Fressh toldalékkal indul be május 15-től. Ez egy kreatív, befogadó, összművészeti olvasztótégely, ahová ugyanúgy szívesen biciklizik ki egy végzős képzőművész, mint ahogyan szívesen söröznek a WDRLND-ben holland turisták, vagy a bulinegyedet soknak tartó zenészek. Jellemző a közös alkotás, az idényben sok interaktív workshopot, kerekasztal-beszélgetést, filmvetítést terveznek az Orosz Ricsi és csapata által kicsit letisztultabbá vált udvarban. Nem kell megijedni, a bohémság maradt, a biciklikaput sem tüntették el, és egy komolyabb hangrendszert kapott az elvarázsolt mulató. Együttműködnek a kArton galériával, lesznek gasztronómiai események és a családosokra is gondoltak: kéthetente szombatonként wndrKID néven családi délutánt rendeznek, havonta lesz “babadiszkó” is. Este persze a mainstream vonal helyett az elektronikára kerül a hangsúly, érdemes figyelni a Facebookot, az opening party után.

Fontos infók továbbá egy margitszigeti naphoz/éjszakához, fűben heverős borozáshoz: gondolkodjunk előre, vigyünk magunkkal minden fontos felszerelést (pl: dugóhúzó, műanyag pohár...), mert közért és dohánybolt nincsen, csak a hidakon túl. A rakpart és a sziget is