Élmény

A legújabb városi sportőrület: Street Workout

Fotó : Városépítési Főosztály
A legújabb városi sportőrület: Street Workout

Hamarosan valószínüleg az egyik új őrület a Street Workout, vagyis az utcai edzés lesz Budapesten is. Az Amerikából útnak indult sport lényege, hogy teljesen ingyenes, ás szinte semmilyen felszerelés nem kell hozzá, mivel a sportlók a saját testsúlyukkal dolgoznak. Május 24-én rendezték meg Budapesten a Street Workout világbajnoki selejtezőjét, ahol élőben is megnézhették az érdeklődők, hogy mi is ez az egész.

A Street Workout edzésforma az Egyesült Államokban alakult ki közel 10 évvel ezelőtt egyrészt azért, hogy a balhéból kirángassák a fiatalokat, másrészt meg persze az sem árt, ha az ember jó formában van, ha mégis balhéra kerülne sor. A dolog nagyon jó kezdeményezésnek bizonyult, hiszen nem kellett drága edzőterem és felszerelés, csak néhány rúd egy közeli játszótéren vagy egy parkban. További előny, hogy fix edzések sincsenek, az újdonságok gyakran a YouTube-on terjednek, és tulajdonképpen mindenki azt csinál, amit tud/akar. 

Fotó: Városépítési Főosztály

Ez a fajta utcai edzés tulajdonképpen egyfajta urbánus gimnasztika, amelynek komoly talaj része is van, és ahol a sportolók kizárólag saját testsúlyuk segítségével végzik a gyakorlatokat: a fekvőtámasz, a húzódzkodás, a tolódzkodás és a guggolás különböző kombinációiból állnak össze a gyakorlatok, amelyekhez segítségként korlátot, rudat és lovat használnak.

Fotó: Városépítési Főosztály

Néhány évvel ezelőtt az utcai edzés Kelet-Közép-Európában is elképesztően népszerű lett, a trendből pedig természetesen Magyarországon sem maradhatott ki. Az elmúlt időszakban ezen a fronton nagy fejlődés indult el Budapesten: van már pálya a Petőfi hídnál, a Margit-szigeten, az Országbíró Sétányon, Kispesten, Óbudán és az ELTE sporttelepen is. A legtöbb pálya egyébként még mindig az USA-ban és Oroszországban található, így a mai napig ők számítanak a sportág élharcosainak, de például az ukránok és a litvánok is elég jónak számítanak. 

Az egyre nagyobb népszerűségnek köszönhetően május 24-én, szombaton az Erzsébet téren került megrendezésre a Street Workout világbajnoki selejtező a Szabadtéri Testnevelési Egyesület és a HardBodyHang szervezésben, amelynek a tétje a moszkvai világbajnokságra való kijutás volt. A versenyt Kovács Tibor nyerte meg, a második helyezett Montvai Tamás, a harmadik helyezett pedig Szarka Ákos lett.

Fotó: Városépítési Főosztály
A versenyen a résztvevők a HBH által kifejlesztett KOCKÁ-n mutatták meg a a közönségnek és a zsűrinek, hogy mit tudnak. Ez az elem azért remek, mert akár egy autóba is bepakolható, értéke pedig mindössze egymillió Ft körül van, ami nagyjából egy hinta árának felel meg. Nem csoda, hogy a találmány bekerült a világ száz legjobb társadalmi jellegű projektje közé.
Fotó: Városépítési Főosztály

A sport népszerűségét egyébként semmi nem mutatja jobban, mint hogy versenyzők szinte mindig  minden korosztályból vannak: nem ritkák az egészen fiatal 8-10 éves srácok, de előfordult már 50 feletti férfi is.