Aki a közösségi oldalakon az ismerősei posztjából még nem tájékozódott volna róla, és amúgy egy barlangban lakik, annak most szeretnénk közölni, hogy itt a tavasz, meleg van. Ami pedig ennek a legjobb része, hogy nyílnak a szabadtéri helyek, ahol lampionok alatt, élő zenével, virágillattal, rozéfröccsel, városi romantikával, szuper ételekkel és hajnalig tartó, kötetlen estékkel nagy szeretettel várnak mindenkit. Összeírtuk azokat a helyeket, amelyek már nyitva vannak, vagy legalábbis hamarosan biztosan nyitva lesznek.

1/21

Kertem

A balkán burger és a biciklis közösség törzshelye az elsők között nyitotta meg szabadtéri helyét idén tavasszal. A városligeti szórakozóhely a jó időben az egyik legnépszerűbb kiülős hely a városban: napközben főként családosok, párok, illetve a Ligetben bóklászók látogatják, este viszont ereszd el a hajamat van, és minden, amit el lehet képzelni. Éppen ezért a hely hiába nagy, általában zsúfolásig megtelik. Az árak belvárosiak, viszont van élő zene.

2/21

Könyvtár Klub

Az ELTE BTK kávézója tanítási időben délután 4-ig konszolidáltan üzemel, utána viszont egy tipikus egyetemi kocsmává változik, ahol van olcsó alkohol, alkalmanként élő zene, italakciók és sok-sok ambiciózus fiatal. Idén április 27-től lesz igazán vonzó a hely, amikor is megnyílik a TrefOrt Kert, vagyis ismét lehet lampionok alatt italozgatni hajnalig.

Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4

3/21

Fröccsterasz

A Fröccsteraszt nem kell senkinek bemutatni. A város egyik legideálisabb lokációja már sok szeretettel várja a szabadban szórakozni vágyókat, akik valószínűleg idén is tömegekben fognak az Erzsébet térre vonulni. Az italok viszont talán idén sem lesznek olcsóbbak és jobbak, mint eddig, de ha valaki hajlandó áldozni a hangulat oltárán és némi kompromisszumot kötni, akkor keresve sem találhat szimpatikusabbat.

4/21

Csendes Társ

A Károlyi kert bejáratánál található Csendes társ - a Csendes kistesója - szintén tárt kapukkal várja a vendégeket egy kellemes kávézásra vagy rozéfröccsözésre. Amúgy ahhoz képest, hogy milyen pici a hely, a választék elképesztő, hiszen több száz borból válogathatsz, és az egyszerű, finom fogásokból sincs hiány. Este pedig bármi megtörténhet.

5/21

Kőleves Kert

Április 16-tól kezdve a Kazinczy utcai Kőleves kertbe is ki lehet már ülni. Az idén hetedik alkalommal megnyíló helyen 2015-ben is szuper lesz a konyha, és sok újdonság várja még a vendégeket: lesz például rumos hajó (ezt még mi sem tudjuk, pontosan mi, hamarosan ki fog derülni) a függőágyak alatt.

6/21

Pántlika

Piros faszékek és vasasztalok, kockás terítő, lampionok, belül a Kádár-korszak nonfiguratív egyen-csempéje, kívül pedig töredezett aszfalt. Ez jellemzi a Pántlikát, ahova már mehetünk is, ha éppen egy laza tavaszi estére vágyunk. De akkor is lehet jönni, ha éppen ennénk egy jót: a babgulyás, burger és pulled pork sok szeretettel vár mindenkit.

7/21

Budapest Park

Negyedik évadját kezdi április végén Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye, a Budapest Park, ahol nemzetközi sztárok sora lép fel öt hónapon át. De nem csak a vad bulikra alkalmas a helyszín, jó időben tökéletes egy kis lazulásra is. Az idei programokról, és változásokról itt olvashattok.

8/21

Barba Negra Track

A Barba Negra Track a város egyik legfiatalabb szabadtéri koncerthelyszíne április 30-án nyitja meg kapuit. A szórakozóhely főleg a magyar zenekarokat vonultat fel, viszont idén színpadra lép itt a Papa Roach, a Flogging Molly, a Sepultura, tehát lesz bőven oka annak, hogy ellátogassunk a Rákóczi-híd budai hídfőjéhez.

9/21

Holdudvar

A Holdudvar a város egyik legsokoldalúbb közösségi találkozóhelye. A tágas belső térnek és a még tágasabb terasznak köszönhetően sörözéshez, vacsorához és táncoláshoz is kiváló terep. A hely április 24-én nyílik, és onnantól kezdve nyár végéig nincs megállás.

UPDATE: Bezárt

10/21

Madách tér

A Gozsdu kijáratánál, a város közepén található Madách tér az elmúlt években Budapest egyik legnépszerűbb relaxációs központja lett, ami az olyan helyeknek köszönhető, mint a Központ, a Telep, a Konyha, a Castro, vagy a Hivatal. A jó időben a tér megtelik emberekkel és izgalommal, mert szabad téren a padokon ülve bulizni a legjobb.

11/21

Liebling

Nyitása óta várjuk, hogy a Liebling fa csigalépcsőjének végén megpillanthassuk a kész teraszt. Ez nem rooftop bár, hiszen csak egy emelettel magasodik az utca fölé, viszont épp ezért bennfentes érzés lesz lepillantani a pénteki-szombati Akácfa utca tömegére. A borválaszték elég pazar, egy jó rozé és a kék sajtos-körtés tatár mellett kellemes lesz a Liebling teraszán chillelni már április 30-tól.

12/21

Rombusz Terasz (Bezárt)

A Ráday utca murvával szórt udvarát és Balaton-felvidéki borait tavaly nyáron már sokan felfedezték maguknak és a téli szezonos korcsolyázás is megszokott volt a IX. kerületi kerthelyiségben. Minden nap 10:00-00:00-ig élvezhetjük a Rombuszos hangulatot. Magassarkúban óvatosan!

13/21

Bálna

A Bálna teraszáról pazar a kilátás: napsütésben tökéletes D-vitamin begyűjtő hely, este pedig a Dunán ragyogó fényektől lesz romantikus a hangulat. Az Esetleg és a Jónás Kézműves Sörház terasza két jó alternatíva lehet a Duna-parti lazításhoz.

14/21

Hadik Kávéház

Történelmi jelentőségű kávéház a Hadik, melynek teraszán anno szívesen kávézott, beszélgetett és dolgozott Babits, Kosztolányi, Ady, Karinthy is. Mai napig inkább a kultúrkocsma és kávézó definíció illik rá. A 100 éves házban található Hadik külső asztalainál ülve reggelizni, ebédelni, vacsorázni is tudunk, igazi klasszikusokból, 23:00 óráig.

15/21

Pagony kert (Bezárt)

Április 30-án nyit a Pagony is, ami a Gellért Fürdő egykori gyermekmedencéjében és körülötte üzemel. Jól megközelíthető, egyedi hangulatú hely, elég pöpec kilátással a Gellért-hegyre, zöld övezetben. Cseh sörökben erősek és számos kultúrprogrammal is jelentkeznek, úgymint ingyenes kertmozi, felolvasások, beszélgetős estek.

16/21

Stika

A Dob utca egyik speciality kávézója, reggelizője és esti lazító bisztrója egész tágas térrel gazdálkodhat. A Klauzál téri rigófüttyöket mostantól a teraszról is élvezhetjük egy jó pofa sör, vagy fröccs társaságában. A borválaszték szezontól függ , ezért kérdezzetek rá a Stikás srácoknál, mit ajánlanak egy mámoros tavaszi estéhez.

17/21

raqpart

Idén május 1-jén visszatér a raqpart a Lánchíd pesti lábához, ahol a szabadban élvezheti mindenki a Duna-parti hangulatot. Itt egész nap lazulhatsz, egy gyümölcsös smoothie, vagy egy rozéfröccs társaságában, de ehetsz egy klasszikus hekk&chips kombót is, miközben a kezedben egy vízipipával pózolsz. Az éjszaka folyamán pedig természetesen elszabadul a buli.

18/21

Fellini

Szintén május 1-jén nyit a Római-part nagy kedvence, a Fellini, ahol majdnem úgy érezheted magad, mintha egy homokos tengerparton lennél, miközben a városban maradsz. A Fellini ideális napozó-, pihenő-, szunyókáló- és sörözgető hely, ahol koncertek, kulturális programok, kényelmes napozóágyak és kerékpárszerviz is van, de a grillételekben és fagyiban sincs hiány.

19/21

Mikszáth tér

A város egyik leghangulatosabb nyári „kiülős' tere a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán tér. Télen sem csúnya, de tavasszal hirtelen feléled: a helyi bárok és kávézók ilyenkor kiteszik asztalaikat, hogy egész nyáron egy laza és izgalmas hangulatú szabadtéri étterem és bár legyen itt, ami inkább egy egész nyáron át tartó belvárosi fesztiválra hajaz.

Cím: 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér

20/21

Kobuci Kert

A Kobuci tulajdonképpen egy kolbászos buci, fokhagymás tejföllel, paradicsomkarikákkal és uborkakockákkal, aminek már saját szórakozóhelye is van a fővárosban az óbudai Zichy-kastély belső udvarán. A hely idén április 17-én, pénteken nyitja meg kapuit a Besh O Drom koncertjével.

21/21

Kopaszi gát

Újbuda egyik kedvenc zöldövezete kilátása miatt sem utolsó: pár lépés csak a Duna, napnyugta után jobbra tekintvén pedig millió pislákoló fény jelzi a belváros közelségét. Kedvelt családos piknikező hely, ha azonban saját kosaraink nélkül érkezünk, jó alternatíva lehet a Fruska, a Le Bistro és a Vak Varjú Beach Bistro is.

Nem klasszikus teraszos/kertes megoldás, de természetesen idén sem maradunk rooftopok nélkül: a 360 Bar május 1-jén, a Gozsdu Sky Terrace április 30-án indítja a tavaszi/nyári szezont. Ezekről egy majd külön is beszámolunk.