Piacra járni jó! Érdekes és izgalmas program, emberek, ízek, illatok kavalkádja, és mindig történik valami! Ha jól figyelünk, gyakran tanulságos párbeszédek fültanúi lehetünk, remek karaktereket láthatunk, arról nem is beszélve, hogyha a hierpmarketek helyett a kistermelőktől vásárolunk friss zöldséget, gyümölcsöt, húst,halat, akkor máris tettünk valamit az egészségünkért, és legalább tudjuk, hogy mi kerül a tányérunkra. Szóval, piacra járni menő, menjetek Ti is! Összeszedtük nektek, hogy szerintünk hova érdemes mindenképpen ellátogatni.

1/8

Fény utcai piac - a budai

A Fény utca Buda egyik legnépszerűbb piaca, nyüzsgő, pörgő találkozóhely, szerepelt már is. Ha csak egy kis friss petrezselyem hiányzik a leveshez, akkor is érdemes ide elugrani, már pusztán a hangulat miatt is. A főbejárat felől érkezve rögtön rálátunk a kistermelők asztalaira, zöldséget, gyümölcsöt mindenképp innen válasszunk! Nekünk az egyik kedvencünk a bejárat mellett jobbra egy kis stand, ahol szezontól függetlenül több fajta érdekes burgonyát lehet beszerezni, de van sárga és gömb cukkini, pak choi és csupa rendhagyó finomság. Az emeleten nem érdemes kihagyni A Sonkást; szombaton, ha szerencsénk van, elcsípjük a tulajdonost, aki a folyosóra kitolt sonkaszeletelőn kínálgatja jobbnál jobb sonkáit. Az elsőn, a bejárat feletti szinten keressük a virágos néniket, olcsón vehetünk gyönyörű csokrokat, ha megéheztünk, akkor a bejárat melletti lángosozót ne hagyjuk ki!

Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 12
Nyitva tartás:
Hétfő- Péntek: 06:00- 18:00
Szombat: 06:00-14:00
Vasárnap: egyedi nyitva tartás

2/8

Fehérvári úti piac – a legvirágosabb

A Fehérvári úti vásárcsarnok legnagyobb erőssége a virágsor: gyönyörű, friss, vágott virágokat lehet kapni elég kedvező áron, és nincs külön belépő, mint a többi virágpiacon. Tulipánok, rózsák, hortenziák, krizantém csokrok, gerberák, szegfűk, pünkösdi rózsák, különféle palánták, cserepes növények és fűszernövények tengerében találjuk magunkat, nehéz is választani, hogy mit vigyünk haza, csak kapkodtuk a fejünket és beletelt vagy fél órába mire megszületett a döntés. Egy csokor rózsaszín tulipánnal a hónunk alatt átsétáltunk a piac másik részébe. A csarnok méretéhez képest nincs olyan sok árus, a legszebb gyümölcsök és zöldségek az emeleten vannak, ahogy a legjobb kifőzdék és egy halas is, ahol a halászlérajongók nem fognak csalódni. A piac teljesen fedett, ami rossz idő esetén nagyon kedvező, de valahogy nem éreztük azt az átütő piaci hangulatot, ami más félig szabadtéri vagy szabadtéri piacokon megvan. Egyértelműen a virágok miatt ajánljuk.

Cím: 1117 Budapest, Kőrösi J. u. 7-9.
Nyitva tartás:
Hétfő: 06:30 – 17:00
Kedd- Péntek: 06:30 – 18:00
Szombat: 06:30 – 15:00
Virágsor:
Hétfő- Péntek: 06:30 – 18:00
Szombat: 06:30 – 16:00
Vasárnap, ünnepnap: 07:00 – 14:00

3/8

Belvárosi Piac (Hold utcai piac)

Nemrég felújították, és belvárosi piac néven működik tovább a Hold utcai vásárcsarnok. Hétköznap kora délután jártunk ott, és sajnos alig voltak árusok. Így picit steril hangulatot találunk, a bejáratnál pékség és háztáji baromfiárus fogad, a tejes standon találtunk finom, friss házi túrót és tejfölt, a lángosos bódé sajnos zárva volt, pedig a 290 forintos lángos ígéretesen hangzott. Kedvencünk, a stand is zárva, a kínai büfé viszont kevésbé volt hívogató, ezért inkább a földszinti kifőzdére szavaztunk, ahol 630 forintért elég emberes adag rakott káposztát kaptunk. A piac lenti haléttereméről már olvashattatok a legjobb nyilvános találkahelyekről szóló cikkünkben. Mint magukról írják, a felújítás során két, egyenként 100 négyzetméteres termelői piacot alakítottak ki, ahol összesen 50 termelő tudja egyszerre bemutatni termékeit, céljuk, hogy közelebb hozzák egymáshoz a belvárosi lakosokat és a tanyasi termékeket előállító termelőket. Biztosan visszajövünk máskor, hogy újra lecsekkoljuk!

Cím: 1054, Budapest Hold utca 13.
Nyitva tartás:
Hétfő: 6:30-17:00
Kedd - Péntek: 6:30-18:00
Szombat: 6:30-14:00
Vasárnap: zárva

4/8

Hunyadi téri piac – a legcsaládiasabb

A Hunyadi téri piacot tulajdonképpen két részre bonthatjuk: az egyik maga a vásárcsarnok, ami pici, családias méretű, a másik pedig szabadtéri, őstermelői része a piacnak. Haladjunk bentről kifelé. Két bejáraton közelíthetjük meg a csarnokot, mi a tér felől érkeztünk, rögtön rengeteg zöldség-gyümölcs, baromfi üzlet, pékség, füstölt áru tárul elénk. A boci tejbolt lett a kedvencünk, a friss házi tej minden nap a Gödöllő melletti Dányról érkezik. Megkóstoltuk a házi körözöttjüket és a medvehagymás vajat is, mindkettő isteni, bár nem valami csókbarát. A halas mellett balra kanyarodva a hátsó soron találjuk a legjobb pecsenyesütőt, sorban állnak az emberek, hurka-kolbász, sültek és rántott húsok, 140 forintért adnak 10 deka főtt sertésfejet is. Csak haladóknak. Mi nem voltunk ennyire bevállalósak, inkább ettünk egy jó kis sajtos-tejfölös lángost bár győzködtek, hogy válasszuk a „fullos” verziót, amin van sajt, sonka és lilahagyma is. A szabadtérre kiérve, az őstermelői részen zöldség és gyümölcs kánaán fogad, vettünk is egy dabasi termelőtől zsenge zöldborsót, gyönyörű sárga cukkinit, fürtös paradicsomot. De ne hagyjátok ki a házi sajtokat és a füstölt kolbászt sem!

Cím: 1067 Budapest, Hunyadi tér 4-5.
Nyitva tartás:
Hétfő: 07-17:00
Kedd - Péntek: 07:00-18:00
Szombat: 07:00-14:00
Vasárnap: zárva

5/8

Lehel piac - a legnyüzsgőbb

Megoszlanak a vélemények a Lehet téri piacról, sokak szerint amióta felújították, túl steril lett és elvesztette a régi hangulatát, míg másoknak máig a kedvence maradt a nagy választék miatt. Belépve a Lehel íze gyorsétterem fogad, ahol többen sorban állnak a kissé kétes kinézetű grillcsirkéért. Rögtön mellette „házi jellegű” termékekkel találkoztunk, sajnos nem volt valami szimpatikus. A nagy ijedségre lehúzhattunk volna egy deci félédes bort 80 forintért a szemközti talponállóban, de inkább továbbhaladunk, hátha a piac belsejében érdekesebb dolgokra lelünk. És milyen jól tettük, a hozzáértőknek igaza van, tudni kell, hogy hova menjünk a Lehelen, különben simán belefuthatunk a középszerű nagybani termékekbe és a hipermarketek színvonalát idéző húsokba. A középső lenti részen vannak az őstermelők, náluk érdemes válogatni, remek a friss fűszernövényes stand, van friss tormalevél, citromfű, tárkony, menta, zsálya, koriander és még sorolhatnánk. A mézes pulton is érdemes elidőzni, a virág és akácmézen túl sok különleges mézük is van. A legjobb lángost, lent középtájon a „lángos centrum” kínálja, itt sorba is kell állni, sőt van, aki csak ezért ugrik be ebédidőben. Az emeleten az állateledeltől kezdve a háztartási cikkeken át a gagyi kínaiig mindent megtalálni.

Cím: 1067 Budapest, Hunyadi tér 4-5.
Nyitva tartás:
Hétfő- Péntek: 06:00-18:00
Szombat:06:00-14:00
Vasárnap: 06:00-13:00

6/8

Szimpla piac – a legcukibb

A Szimpla piac nem klasszikus piac vagy vásárcsarnok, hiszen a Szimpla nevű szórakozóhely ad otthont neki, vasárnaponként. Itt tényleg csak őstermelők szerepelnek: zöldség-gyümölcs, házi sajtok, kolbászok, tejtermékek, mézek, friss pékáru, néha akad háztáji baromfi is. A hangulat bohém, egyre több a turista is, hiszen igaz, ami igaz, máshol ilyet nem látni, a romkocsma dizájn végett sem! Minket kissé emlékeztet az east-londoni piacok hangulatára, olykor van élő zene is, egy gitáros és/vagy énekes személyében. Kedvencünk a csirás stand, van friss rukkola, retek, lucerna, napraforgó. A savanyúságos szintén verhetetlen, a legjobb ecetes szilva és savanyított kisdinnye lelőhely! Házi sajt nélkül ne menjünk haza, a bejárat mellett rögtön jobbra csapjunk le a kakukkfüves, füstölt vagy épp fokhagymás juhsajtokra, isteniek. Ha körbejártunk és megéheztünk, akkor a hátsó nyitott részben keressük meg a közösségi lábost, minden héten más-más civil szervezet, alapítvány főz egy húsos és egy húsmentes egytálételt, az ár becsületkassza alapon megy, és természetesen valamilyen jó célra fordítják az így befolyt összeget. A vásárlás után nagyon jól esik egy kávé a szemközti névre hallgató létesítményben.

Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.
Nyitva tartás: minden vasárnap 9:00 – 14:00

7/8

Vásárcsarnok - a legszebb

A nagycsarnok fogalom, ha piac, akkor szinte mindenkinek ez az első gondolata. Méltán választották Európa egyik legszebb piacának a Fővám téri épületet és a ráadásul . Keverednek a turistacsoportok, a kiskocsijukat húzó idős nénik, a fiatal háziasszonyok, diákok, sőt sok profi séfnek is a kedvenc lelőhelye a „csari”. A kínálat egyszerűen óriási, bőséges, nehéz lenne olyan friss alapanyagot mondanunk, amit ne találnánk meg itt. Húsban és halban szinte verhetetlenek, az alagsori halast mindenképp érdemes felkeresni, némely hentesnél olyan húsokat is találunk, ami máshol nehezen elérhetőek, például friss birkát vagy kecskét. Vannak rémisztő dolgok is, találkoztunk olyan standdal, ahol illóolajokat lehetett kapni egyebek mellett Chanel illatban, de van bőven turistacsalogató paprikafüzér is, a fenti szint például nem a kedvencünk, töménytelen gagyárium, bár ha sült kolbászt akarunk, akkor át kell vágnunk ezen a dzsungelen, de megéri, mert a sütödéknél viszont nem fogunk csalódni. A közelgő Budapest Essentials fesztivál keretein belül , ne hagyjátok ki ezt a nem mindennapi bulit!

Cím: 1093 Budapest, Vámház körút 1-3
Nyitva tartás:
Hétfő: 06:00 – 17:00
Kedd- Péntek 06:00 – 18:00
Szombat 06:00 – 15:00
Vasárnap: Zárva

8/8

További piacok

Pesten:

Bosnyák téri piac: hatalmas választék, közel 13 ezer négyzetméteren, hétvégén őstermelő bódék. Cím: 1147 Budapest, Csömöri út 9-11.

Rákóczi téri vásárcsarnok: Budapest második legrégebben épült vásárcsarnoka. Cím: 1084 Budapest, Rákóczi tér 7-9.

Újpesti piac és vásárcsarnok
: széles választék, szombatonként a Duna sétányon Piac PLACC. Cím: 1042 Budapest Szent István tér 12.

Budán:

Békásmegyeri piac: vásárcsarnok és termelői piac, kiemelkedően jó húsválaszték Cím:1039 Budapest, Heltai Jenő tér 1. 

: A hét minden napján érkezik friss hal, melyből kiválaszthatod a kedvencedet. Ha kell megtisztítják, szeletelik, csomagolják, neked már csak megsütnöd kell! Cím:2040 Budapest, Törökbálinti utca 23.

Komjádi piac: Termelői piac a volt MDF-piac területén, a Komjádi uszoda előtti parkolóban. Minden szombaton 06:00-13:00. Cím: 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 8. 

: Minden ami öko és bio, rengeteg ökológiai termék közül válogathatunk. Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 18 (MOM kulturális Központ udvara). Minden szombaton 06:30-13:00