Élmény
7 nyilvános találkahely, ha nem akarod, hogy az egész város tudjon róla
Fotó : Füvészkert
7 nyilvános találkahely, ha nem akarod, hogy az egész város tudjon róla

Az ember nyilvános helyen alapvetően kétféle emberrel szokott találkozni: olyannal, akit ismer, és olyannal, akit nem. Most az első esetre adunk néhány helyszín-tanácsot. Feltesszük, hogy senki sem akar a város távolabbi pontjaira kutyagolni. (Ha ez is belefér, akkor a pestszentlőrinci Zila vagy az újpesti Külvárosi kávéházat ajánljuk.)

Füvészkert Burger King gyorsétterem az Oktogonon Árpád-kilátó Halétkezde a Hold utcai csarnok földszintjén Az Uránia mozi emeleti kávéházában Egy romkocsmában, közvetlenül nyitás után, vagy ebéd után A Szépművészeti németalföldi kiállításán, egy Cuyp kép előtt

Füvészkert

Fotó: fuveszkert.org
Évtizedekig csak a Pál utcai fiúk legendája tartotta életben a mára harmadára zsugorodott, kertet. 2011-re a kert teljesen újjászületett. Sajnos az egyik irányban oda látszanak a Tömő utcai ormótlan tömbházak. A partnerünk kábítására érdemes betanulni Térey János Protokoll című verses regényének néhány itt játszódó sorát. Pl: Sötétvörösbe öltözött varázsfák, / S okkerben tobzódó juharözön: / Letűnt, kimúlt, megdőlt a zöld uralma.
VIII. Illés utca 25.
ELTE Füvészkert

Burger King gyorsétterem az Oktogonon

Fotó: Burger King
Itt persze a második emeleten érdemes találkozni, a Nagykörút felé fordulva, hogy éppen lássuk a firenzei Palazzo Strozzi másolatát (ma házasságkötő terem). És ha már a műveltségünk fitogtatásánál tartunk, azt is megemlíthetjük, hogy a Nyugati felé eső falon, a mai órás diakép alatt ott lapul Lakner László hatvanas években festett freskója, amely egy világvárosi vízió.
VI. Oktogon tér 3.
Oktogon

Árpád-kilátó

Fotó: Indafoto.hu
Ha valaki kémfilmbe illő módon szereti túljátszani a titkolózást, akkor ez a kevéssé ismert kilátó ajánlható első helyen. A Látó-hegy 377 méteres, fenyőerdős csúcsán népies stílusban épült az Árpád-kilátó 1929-ben. Sajnos mára nagyon körülépítették, a kilátás nem minden irányban zavartalan. És a B-kategóriás graffitisek is gyakran itt gyakorolnak. (Megközelíthető a II. Csatárka úttól.)

Halétkezde a Hold utcai csarnok földszintjén

Fotó: BudapestCity.org
A mulatságosan urizáló kőasztaloknál együtt majszolják a magyar sült halat a környékbeli építkezéseken dolgozó munkások és a tengeri halat késsel-villával eszegető yuppie-k. Ha hosszabban akarunk találkozni, akkor valamelyik emeleti étkezde javallható, oda alig valaki téved fel.
V. Hold utca 13., a Vadász utcai bejárat közelében
Belvárosi Piac (Hold utcai piac)

Az Uránia mozi emeleti kávéházában

Fotó: Uránia Kávéház
Európa egyi legszebb mozija 1894-ben készült el, neo-mór stílusban. Eredetileg mulató volt, aztán tudománynépszerűsítő előadások színhelye, végül kalandos sorsú mozi. A szabad piacon nem tudott megélni, végül az állam renováltatta, csak ő tudja eltartani. Ebben nem sokat segít a kávéház, amelynek kihaltsága nagyszerűen alkalmas bujkáló szerelmeseknek. 
VIII. Rákóczi út 21.
Uránia Nemzeti Filmszínház

Egy romkocsmában, közvetlenül nyitás után, vagy ebéd után

Fotó: Indafoto.hu
Ha a kapcsolatunk szupertitkos, akkor valamelyik új romkocsma ajánlható, amiről még az emberek többsége nem is tud. És persze nappal nem is jutna eszébe oda menni. Esetleg a Farm, a vagy a … Ahol ebédet is felszolgálnak, mint például a tüneményes iSKOLA! nevű kombinátban, az délután a legkihaltabb.

A Szépművészeti németalföldi kiállításán, egy Cuyp kép előtt

Fotó: Simplicissimus
A kezdő bujkálók azt hiszik, hogy céljaikra a kis múzeumok a legjobbak. Pedig a nagy múzeumokat se kell kihagyni a számításból. Például e nagy múzeum második emeletén ezt a nehezen megközelíthető két teremsort. Aelbert Cuyp (kb. „köűp”) Család című képén egy kiterjedt família összesen tizennégy tagja látható, köztük egy folyón (tengeröblön?) túl egy dombokra épült, távoli városka látszik, amely nem lehet a teljesen lapos Hollandiában. Rengeteg titok van a képen, a teremőrök azt fogják gondolni, hogy ez a középkorú pár a képről sugdolózik.
Szépművészeti Múzeum