A jó hentes bizalmi kérdés, ezt az örök igazságot az ember nagyon hamar megtanulja. Olyasmi, mint a hűséges társ: ha egyszer rátalálunk, azontúl mindig hozzá térünk vissza, ha valamire szükségünk van. Igen ám, de a legnagyobb kérdés mindig az, merre induljunk a keresésére? Hogy megkönnyítsük a nyomozást azoknak, akik még keresik a húsiparban az igazit, összegyűjtöttük Budapest néhány kiemelkedő hentesüzletét.

1/7

Gál Józsi és a MészárSTEAK

Gál Józsi a hazai hentestársadalom élő legendája, aki annak idején az egyebek mellett húsfelhozataláról is méltán híres Fővám téri Vásárcsarnokban kezdte működését, nemrégiben pedig Buda legújabb plázájába, a Hegyvidék Központ alagsorába költözött, ahol egy stílusos, trendi, de a minőség tekintetében kegyelmet nem ismerő húsbutikot nyitott. Gál Józsi elsősorban a legkiválóbb érlelt marhája okán került be a városi gasztro-legendáriumba, a MészárSTEAK-be azonban akkor is érdemes ellátogatnunk, ha bárányra, malacra, esetleg egy egészen új megközelítésű hamburgerre vágyunk. Ez az üzlet kategóriájában ma alighanem a város non plus ultrája, itt egészen biztosan új dimenziók nyílnak meg minden húsimádó számára.

Cím: Apor Vilmos tér 11-12, Hegyvidék Bevásárlóközpont

2/7

Sezgin, a török hentes

Noha a Ferenc körúti üzletben kizárólag a szigorú szabályok szerint történő iszlám vágásból származó húsáru kapható, korántsem csak a muzulmán vallást követőknek ajánlatos betérnie ide. Sertést természetesen még tréfából se keressünk Sezginnél, szárnyast és marhát már annál inkább. Ha pedig valami igazán kiemelkedően jóra vágyunk, akkor bárány után érdeklődjünk, itt vitathatatlanul ebben a legprofibbak. Ha kiváló minőségű, friss bárányhúst keresünk az év bármely szakában, Sezginnél egészen biztosan nem érhet bennünket csalódás.

Cím: IX. Ferenc körút 39.

3/7

Kotkoda

A török hentestől egy ugrásra találjuk a szárnyasokra specializálódott hentesüzletet a Semmelweis utcában. Jó minőségű, többnyire tanyasi tartásból származó csirkét, pulykát, libát és kacsát tartanak, ebédidőben pedig a környék nyugdíjasainak és egyetemistáinak végtelen megelégedésére a kicsinyke üzlethelyiségben helyben, azon frissében rántanak szárnyat, combot és májat is. A vasárnapi tyúkhúsleveshez pedig egyúttal a házi jellegű cérnametéltet is beszerezhetjük itt.

Cím: V. Semmelweis utca 19.

4/7

Hajós utca 21.

Az Opera mellett található Hajós utcai hentes a környék lakói számára hosszú évtizedek óta a biztos pont, ha húsról van szó. A folyamatosan magas színvonalú áruval és szakszerű, ám kedélyes kiszolgálással közel s távolból odaszoknak az emberek. Az ebédhez-vacsorához sietve bevásárló háziasszonyok mellett előszeretettel járnak ide a környékbeliek déltájt egy helyben elköltött, klasszikus hentesebédre. Az itt kapható hurka és a kolbász ennek megfelelően párját ritkítóan finom, szaftos és köszönhetően a stabil érdeklődésnek, mindig friss.

Cím: VI. Hajós utca 21.

5/7

Kóser hentes a VII. kerületben

A zsidó élet budapesti központjában, a VII. kerület szívében, a Dob utcában található ez a minden vallási előírásnak megfelelő, kiváló kóser – azaz megfelelően vértelenített és gondosan előkészített – húsokat áruló hentes. Az áraik kimondottan borsosak, a rendkívüli gondosság, a kiemelkedő szakértelem és a gyakran felbukkanó, különleges húsok azonban kárpótolják azt, aki hajlandó egy kicsit mélyebben a pénztárcájába nyúlni. Ma a nem zsidó vallásúak körében is egyre keresettebbek a kóser élelmiszerek, hiszen ezek emészthetőek a legkönnyebben az ember számára, ennélfogva jóval egészségesebbnek számítanak a hagyományos vágásból származó húsoknál. Ha pedig erre járunk, a hentesáru mellett érdemes a kóser tejtermékeket is kipróbálni.

Cím: VII. Dob utca 35.

6/7

Mangalica & Társai Húspatika

Egy kellemes napsütötte délutánon a Bartók Béla úton sétálva, ha nem figyelünk kellőképpen, egyik pillanatról a másikra egy hatalmas mangalicának ütközhetünk, mely jelentős helyet foglal el a járdán. Az állat természetesen csak bábu, annak viszont meglehetősen termetes, invitálásnak pedig frappánsabb bármiféle rikkancsnál. Ha a jószág felkeltette az érdeklődésünket, érdemes betérni a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött Húspatikába, ahol a várakozásainkkal ellentétben nem kizárólag a hazai tenyésztőktől származó, prémium minőségű mangalica-kolbásszal, szalámikkal és sonkákkal várnak bennünket, hanem egy valamire való kulináris bolt komplett választékával sajtoktól fűszereken át a csokoládéig és a borig. Érdemes alaposan körülnézni és bevásárolni otthonra, de legegyszerűbb ott helyben lecsapni a tartalmas szendvicsekre és a remek frissen sültekre.

Cím: XI. Bartók Béla út 50.

7/7

A Budafoki úti egyetemista álom

A Budafoki út és a Karinthy Frigyes út sarkánál található, nagybetűs Hentes tetemes rajongó táborában az átlagéletkor bőven harminc alatt van. Ez ugyanis a XI. kerületi egyetemi ifjúság törzshelye, amennyiben szilárd táplálékról van szó. A műszaki egyetemisták és a környékbeli koleszok lakói mind erre esküsznek. A papírtálcán szervírozott, a kirakatban állva elfogyasztott disznótoros valóban emberes adag, vetekszik bármilyen menzával és simán kenterbe veri egy kilométer sugarú körben az összes gyorskajáldát. Nem csoda, hogy ebédidőben és olykor késő délután alig lehet mozdulni az embertömegtől. Itt minden annyira hagyományos és magyaros, és mindenki olyan jóízűen falatozik, hogy az arra járónak már egy pillantástól is elindul a nyálelválasztása.

Cím: XI. Budafoki út 28.

Ha inkább igazi éttermi élményt szeretnél a jól megszokott húsmennyiséggel, ülj be a !