Sokan úgy vélik többek között azért jó nagyvárosban élni, mert mindenféle konyhát kipróbálhatsz, sőt meg is főzheted magadnak otthon! Aki nem hiszi, hogy az indiai konyha csak currys csirkéből, az olasz pedig csak bolognai spagettiből áll, aki nyitott az új ízekre, rajong a minőségi ételekért, és aki ezen felül vásárlás közben az eladóval még beszélgetni is szeret, az élvezettel tér be delikátesz boltokba. Mi is utánajártunk hat, különböző gasztro-élményt kínáló budapesti boltnak.

1/6

Egy csipetnyi India

Aki kedveli az egzotikus ízeket, vagy csak egyszerűen szeretne valami újat kipróbálni, az a Szép Kis Indiában a legjobb helyen jár! A hetedik kerületi üzlet egyszerre ajándékbolt, masszázscentrum és a hagyományos indiai, afrikai és dél-amerikai gasztronómia tárháza. Az élelmiszer részlegen számos különféle rizs, fűszer, szósz és félkész termék várja a kísérletezni vágyókat. A boltba sok külföldi jár, de szép számmal akadnak magyar vásárlók is. Az indiai tulajdonos, Dr. Sharma Santosh szerint a magyarok kíváncsi természetűek, ugyanakkor félnek is az újdonságoktól. „Sokszor előfordul, hogy többször is visszajönnek a boltba, mire végre vásárolni is mernek. Először csak nézelődnek, majd ha már megszerezték a szükséges információt, visszatérnek egy konkrét elképzeléssel, és ahhoz szerzik be az alapanyagokat”. Annak azonban, aki már elsőre is mer kérdezni, a készséges tulajdonosok szívesen elmagyarázzák az indiai különlegességek csínját-bínját.

2/6

Keksz, tea, gyömbérsör

British Store

Cím: 1136 Budapest, Tátra utca 26.
Facebook

Aki az angol humor mellett az ország gasztronómiájára is vevő, ne hagyja ki a British Store-t, amiről már korábban is írtunk. A tulajdonos, Kozma László szerint a csapnivaló brit konyha csupán sztereotípia, az angol kekszek, teák és sörök például világhírűek. A polcokon mindegyik termékből akad bőven, a kirakatból pedig egy díszdobozos kekszről Erzsébet királynő mosolyog vissza ránk. A belvárosi üzletben sok a magyar törzsvásárló, akik „rákattantak” egy-egy brit ízre, de gyakoriak az angol vendégek is. László szerint a magyarok kíváncsiak, de azért időnként a média útmutatására is szükségük van. „Budapesten cider-t, (szénsavas almabort) nálunk lehetett először kapni, de mivel nem ismerték az emberek, nem nagyon vitték, most azonban, hogy egy reklámnak köszönhetően sláger lett belőle, érezhetően megnőtt iránta az érdeklődés”. A British Store nemcsak hamisítatlan angol csemegéivel, hanem folyamatos akcióival is igyekszik csábítani vendégeit.

3/6

Kóser Piac

Régóta fennálló űrt tölt be Budapesten a három évvel ezelőtt megnyílt Oblath Kóser bolt. A hetedik kerületi üzletet elsősorban a tradicionális étkezési szokásokat követő zsidó közösség üdvözölte, a boltot azonban nem csak ők keresik fel rendszeresen. Az eladó hölgy, Csordás Dvora szerint vásárlóik zöme kíváncsi és nyitott a zsidó gasztronómia iránt, ugyanakkor azt tapasztalja, hogy kevés ismeretük van róla, és az is általában téves. „Sokan úgy tartják, hogy a kóser konyha egészségesebb, az ily módon készült ételeknek azonban inkább a spiritualitáshoz van köze. Az, hogy a kóser termékek egészségesebbek is, csak egy kellemes mellékhatás”.

A kóser konyha a Tóra szigorú szabályai szerint működik, az állatok vágásától kezdve az ételek elkészítéséig. A leglényegesebb eleme, hogy nem keverik a húsos ételeket a tejesekkel, a sertést, a rákot, a csigát és egyéb nem kóser állatot pedig nem fogyasztanak. A boltban főleg félkész hűtött áru kapható, de fellelhető itt Izrael kedvelt fűszere, a zatar, számos kóser bor és pálinka, mesterséges adalékokat nem tartalmazó tejtermék, és a tipikus sábeszi ételek - maceszgombóc, sólet - valamennyi összetevője is. Az egyre növekvő érdeklődés miatt az üzlet termékei a nemrég nyílt, kóser webshopban is megvásárolhatóak. A tulajdonosok remélik, hogy gasztronómiájuk bemutatásán keresztül a kultúrájukhoz is közelebb hozhatják majd az embereket.

4/6

Dolce vita Budapesten

Culinaria Italia

Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.
Facebook

Az olasz konyha talán az egyik legismertebb és legkedveltebb hazánkban, s bár a világhírű gasztronómia számos meglepetést tartogat, sokan mégis megrekednek a pizza, makaróni és spagetti jól ismert triászánál. Aki azonban veszi a bátorságot, hogy felfedező körútra induljon, nem fog csalódni! Turi Kornél és felesége családi vállalkozásként üzemeltetik a Budán található Culinaria Italia-t. Az üzletben több mint ezer termék sorakozik, köztük különleges, kézzel készített, különböző ízesítésű toszkán tészták, illatos kávék és remek borok. Kornél azt mondja, minden vevői igényt igyekeznek kielégíteni, a szicíliai cannelloni receptjét például hetente megosztják vásárlóikkal. „Az egyik legnépszerűbb termék a balzsamecetkrém, de sokan érdeklődnek a Campari Soda iránt is, ami szinte csak nálunk kapható”. Ha valaki kedvet kapott volna egy hamisítatlan olasz fogás elkészítésére, az ne habozzon, mert itt a hozzávalók kiválasztásától az étel elkészítéséig minden segítséget megkap.

5/6

Követségek boltja

Szír Center

Cím: 1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 27.
Honlap

Budán, a 6-os villamos vonalán megbújó Szír Centert Nagy Beáta és szír származású férje alapította. A vállalkozás kezdetben a fővárosban élő arab közösség kiszolgálására jött létre, ma már azonban sok helyi is itt vásárol. Az üzlet egyik különlegessége a halal vágással készült hús. Az eljárást maga a tulajdonos végzi, amelynek lényege, hogy az állatot ima közben, kelet felé fordulva kell levágni és kivéreztetni. „Mivel a vallásos muszlimok csak ilyen húst fogyasztanak, az összes arab nagykövetség nálunk vásárol, de sok a megbízható, jó minőségű árut kereső magyar vevő is.” – mondta Beáta. Aki az arab konyha könnyű, zöldséges fogásaira, vagy a tömény mézédes süteményeire kapott kedvet, itt mindent megtalál, hiszen a bolt sajtok, fűszerek, különböző magvak, olajbogyók és teák széles választékával várja. Beáta azt mondja, szívesen segít vevőinek a fogások elkészítésében, többen jelezték már igényüket egy szír szakácskönyvre is. Aki kipróbálná a jellegzetesen szír, fahéj tartalmú hétfűszert, kortyolna egyet a mentolos aromájú, kardamomos kávéból, esetleg megkóstolná a freekeht, csupán a 11. kerületig kell mennie.

6/6

Egy falat Ázsia

Kínai élelmiszerbolt

Cím: 1084 Budapest, Rákóczi tér 8.
Foursquare

A Rákóczi téri piac mellett található kínai élelmiszerboltban kedvére válogathat, aki szereti a kínai, thai, vietnámi, vagy japán ízeket, és szívesen próbálkozik egy-egy fogás elkészítésével. A nagy alapterületű, világos üzlet polcai roskadásig vannak a különféle szószokkal, fűszerekkel, félkész tésztákkal és levesporokkal. A kínai gasztronómiában kevésbé járatosak számára az ételek felismerhetőségét magyar címkék segítik, de még így is nehéz kiigazodni a számtalan tea, a - számunkra meglepő módon - több kilós kiszerelésben is kapható rizsféle, rákszirom és a számos mélyhűtött tengeri herkentyű között. Az üzlet egyik tulajdonosa, Horányi Ágnes azt mondja, a bolt több mint tíz éves fennállása alatt sokat változott vásárlóik összetétele. „Kezdetben nagyrészt ázsiai vevőink voltak, a magyarok akkoriban inkább csak nézelődni jártak be az üzletbe. Tíz évvel ezelőtt még a jázminrizs is kuriózumnak számított itthon. Ma már sokkal nyitottabbak az emberek, és szívesen kísérleteznek az ételek otthoni elkészítésével. Vevőink nagy részét manapság az egészséges életmód iránt érdeklődő, és a különleges ízeket kedvelő, tudatosan vásárló helyiek teszik ki.” A legkedveltebb termékek a szójaszósz, a tofu, a szárított fafülgomba, a különböző tea- és rizsfajták, de sokan keresik a friss ázsiai zöldségeket, például a bambuszrügyet. Aki szívesen adna egy autentikus kínai vacsorát, az nemcsak az eredeti hozzávalókat találja meg itt, hanem az elkészítéshez és tálaláshoz nélkülözhetetlen tradicionális kínai étkészletet, evőpálcikát és speciális wokokat is.