Nincsenek hosszú tengerpartjaink, magas hegyeink vagy mediterrán vidékeink, de itt van nekünk a Balaton, a számtalan nyári fesztivál, a Margitsziget árnyékos sétányokkal, a legtrendibb butikok és a bárok hűs teraszokkal. Budapesten minden adott a nyár élvezetéhez.

1/6

Szinte minden magyar kedvenc évszaka a nyár, úgyhogy bátran csatlakozzon az önfeledt mulatozáshoz. Válogasson a tengernyi szabadtéri program, népművészeti vásár vagy borfesztivál között, vagy kövesse a fél országot a Balaton partra. Az északi part elegánsabb, a déli inkább a buliknak kedvez, de az egész régió a legkülönfélébb igények kielégítésére spacializálódott. A fővárosban a nagy meleg megterhelő lehet, de a kellemes atmoszféra biztosan kárpótol ezért. Főleg ha egy pohár fröccs, Mojito vagy Daiquiri koktél mellett piheni ki a nap fáradalmait.

Nyaranta az , a , a Ráday utca, a és a környéke megtelik cseverésző, iszogató emberekkel. A kalandvágyóbbak kipróbálhatják a szebbnél szebb városi strandokat, a hűs medencéknél nincs is jobb frissítő. Ha többre vágyik, a napot teljessé teheti egy szabadtéri koncerttel, például a Zöld Pardonban, a Gödör Klubban vagy a margitszigeti Cha-Cha-Chá-ban. Itt a helyiekkel együtt szórakozhat a legkedveltebb magyar együttesek és DJ-k zenéjére. Sőt, talán alkalma lesz koccintani egyet az előadókkal is.

Ha egy kicsit elegánsabb szórakozásra vágyik, a Hajógyári-sziget felkapott klubjai között biztosan talál kedvére valót, de javasoljuk a Club Kreolt, a Choco-t, a Symbolt és az örök kedvenc Romkertet is. Lehet, hogy kevesebb pénzzel, de feledhetetlen élményekkel tér majd haza. Ha zártabb körű partik érdeklik, lépjen velünk kapcsolatba.

A fenti lista a szabadidő fővárosi eltöltésére vonatkozik, de ha egy kevésbé napsütéses időszakot választ, a városon kívül teljesen más világ tárulhat a szeme elé. A falusi turizmus keretében bepillantást nyerhet a hagyományos falubeli és tanyasi életbe, a minőségi éttermek és borászatok pedig gondoskodnak a kulináris élvezetekről is. Egy kupica pálinkát, egy pohár finom bort, egy nagy tál pörköltet nem lehet visszautasítani. Az érdeklődők figyelmébe főleg a július-augusztusi aratási szezont ajánljuk.

2/6

Nyári programok, zenei fesztiválok

Érezze a ritmust, kényeztesse érzékeit… Ha a három legnagyobb fesztivál valamelyikét választja, biztosan nem távozik elégedetlenül. Júliusban a soproni VOLT fesztivál, egy héttel utána a siófoki Balaton Sound, augusztusban pedig az igazi nagy durranás, a méltán híres Sziget fesztivál várja a szórakozni vágyókat. A fesztiválokról még többet megtudhat az alábbi linken.

3/6

Kulturális és gasztronómiai fesztiválok

Bor és hal, opera és balett, vadászat és vitorlázás, kézművesség és művészetek – mindent megtalál, ha a megfelelő helyen és időben keresi.

4/6

Augusztus 20.

Ez a nap a magyar államalapítás ünnepe. A legfontosabb programokat a fővárosban rendezik, de szinte minden városban parádéval, tűzijátékkal emlékeznek meg Magyarország „születésnapjáról”. Ha Budapesten tölti a napot, ne hagyja ki a légibemutatót, a városi ünnepségeket és az esti tűzijátékot. Ilyenkor óriási tömeg gyűlik össze a Duna partján, ezért ha a folyó közelében szeretne szállást foglalni, minél hamarabb intézkedjen.

5/6

Nyári ünnepek és szünnapok Augusztus 20.

Erre a napra sokan hazatérnek nyaralásukból, reménykedve, hogy a jó idő kitart az ünnepség végéig. Ez a különleges esemény teszi színessé, változatossá és vidámmá a forró magyarországi nyár utolsó napjait.

Ezen a napon az ország első keresztény királyára, Szent Istvánra emlékezünk. Uralkodása előtt Magyarország pogány állam volt, ő ismerte fel elsőként, hogy a Kárpát-medencében való megmaradáshoz fel kell venni a keresztény vallást. Erre kemény és nehéz harcok árán került sor, meg kellett küzdenie a saját rokonaival és a pogány törzsekkel. Miután három évig volt a magyarok fejedelme, Kr. u. 1000-ben, karácsony napján vagy 1001. január elsején koronázták királlyá, majd 1083. augusztus 20-án szentté avatták. Őt tartják a Magyar Királyság megalapítójának.

Szent Gellértet két okból is meg kell említeni: először is, mert ő volt az újonnan alapított királyság első püspöke, másrészt, mert róla nevezték el a budai oldalon található . Gellért éppen a Szentföldre tartott, amikor hajótörést szenvedett, Pannonhalma apátja pedig meggyőzte, hogy jöjjön Magyarországra. Később minden idejét István udvarában töltötte, és püspökké nevezték ki. Az élete, nem sokkal a király halála után tragikus véget ért: lázadó pogányok a később róla elnevezett hegy tetejéről a Dunába lökték.

Augusztus 20. az 1900-as évek óta több ünnep dátuma, az új kenyér, az Alkotmány és a Szent Korona ünnepe is egyben. Az ’50-es években a kormány több kísérlettel próbálta megszabadítani ezt a dátumot a keresztény hagyományoktól, sikertelenül, de az idők során egyre több népi elem társult hozzá. A keveredés a mai programokon is látható: az egyik legnívósabb rendezvény a tartott népművészeti vásár, a Mesterségek Ünnepe.

Emellett számos zenés program, az újnak nevezhető Red Bull Air Race repülőverseny és persze az ünnepség koronája, a tűzijáték várja az érdeklődőket főleg az Andrássy út és a Duna-part környékén. Ha óriási tömeget lát felmászni a Duna-parti hegyek, a hidak vagy a magasabb épületek tetejére, biztos lehet benne, hogy mindannyian a legjobb helyet keresik az esti tűzijátékhoz, ami mindig is az események tetőpontjának számított. Az egész családnak felejthetetlen élmény.

6/6

A nyár ízei

Sör – Bár a magyar nem olyan tipikusan sörivó nemzet, mint a német, a cseh vagy a belga, a legősibb alkoholos italt nálunk is sokan kedvelik. Helyi sörfőzdéink többségét még a XIX. században alapították, amelyek a legjobb minőségű alapanyagokat használják az ital elkészítéséhez.

Lángos – A magyar lángos hamisítatlan retro étel. Népszerűségét a kommunista korszakban vívta ki, amikor a keleti blokk legnépszerűbb üdülőhelyén, a Balaton partjain mindenki lángossal csillapította az éhségét. A kenyértésztát forró olajban sütik ki, majd még azon melegében a vendég kívánsága szerint fokhagymával, sajttal, tejföllel, vagy akár mindegyikkel ízesítik. Ma már többféle változatban és ízben kapható, az ország valamennyi strandján.

Sült hekk – A lángoshoz hasonlóan jellegzetes strandos harapnivaló. Fűszeres zsemlemorzsába burkolják, és forró olajban sütik meg. Remekül illik a hasábburgonyához és a sörhöz.

Görögdinnye – Az országban autózva szinte bárhol dinnyeárusokra bukkanhat, többnyire egy alacsony stand és egy régi, nyitott teherautó társaságában. Még ha az árus nem is szimpatikus, ez ne tartsa vissza a vásárlástól, mert a magyar görögdinnye világelső.

Fagylalt – A magyarok nagy fagyi-fogyasztók. A legkedveltebb ízek közé tartozik a vanília, a csokoládé, a puncs, az oroszkrém, az Esterházy, a zserbó és a kissé bizarr színű Hupikék törpikék.