szabadidő

szerkesztés

10 hely, amit látni kell a Dunakanyarban

Szerzők

  • We Love Budapest

2018. 08. 02. 14:40

Ha már Budapestet alaposan bejártuk, érdemes egy kicsit északabbra is elkirándulni, és a Dunakanyarban folytatni a felfedező köröket. Mi ehhez most 10 tippet adunk Szentendrétől Esztergomig, templomtól Duna-partig.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Esztergomi Bazilika

1/10

2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Címkék

Itt, a magyar történelem meghatározó színhelyén születhetett és koronázhatták meg Szent István királyt. Ez Magyarország legnagyobb egyházi épülete.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Szentendre belvárosa

2/10

2000 Szentendre, Fő tér

Címkék

Aki szeret mediterrán, zegzugos utcákon bóklászni, annak ideális hely Szentendre. A tengerparti városokra emlékeztető hangulat nem véletlen: a szerb és dalmát bevándorlás nyomait ma is őrzi a város.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Vác főtere

3/10

2600 Vác, Március 15. tér

Címkék

A barokk főtéren működő Fehérek templomának kriptájában fedezték fel az úgynevezett „váci múmiákat”, de nem csak emiatt érdemes meglátogatni a háromszög alakú Március 15. teret, hiszen kiállításokat is találunk itt.

Fotó: Visegrád És Környéke Turisztikai És Marketing Egyesület

Visegrádi fellegvár

4/10

2025 Visegrád, Várhegy

Címkék

Egy városi legenda szerint Freddie Mercury is szemet vetett rá. Visegrád neve Mátyás királyéval és Beatrix királynééval forrt egybe, de IV. Béla építtette, a török hódításig pedig a magyar királyok vidéki rezidenciája volt.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Váci székesegyház

5/10

2600 Vác, Schuszter Konstantin tér 7.

Címkék

Gyönyörű, szellős téren áll, szemben a püspöki palotával, hatalmas kupolája messzire ellátszik. Építésének története Migazzi Kristóf bíboros nevéhez fűződik, ahogy a váci diadalívé is.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Esztergomi vár

6/10

2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Címkék

A vár feltárása közben pár éve egy Botticelli-freskóra leltek. A freskó még nem látogatható, de a Múzeumok Éjszakáján meg szokták nyitni a termet, a restaurátorok pedig vezetést is tartanak.

Fotó: DunakanyarGO

Verőcei Duna-part

7/10

2621 Verőce,

Címkék

Verőce olyan, mint egy élő irodalomkönyv, hiszen több híresség is itt töltötte a nyarakat. Az Ybl Miklós által tervezett támfal egyedi látványt kölcsönöz a Duna-partnak.

Fotó: DunakanyarGo

Zebegény és főterének temploma

8/10

2627 Zebegény, Petőfi tér

Címkék

A település névadója egy legenda szerint Mária Terézia volt, aki a Duna itteni szakaszát a tengerhez hasonlította (Seebeginn!). Különleges fekvése sok művészt csábított ide, szecessziós stílusú templomát pedig Kós Károly tervezte.

Fotó: DunakanyarGO

Salamon-torony

9/10

2025 Visegrád, Salamontorony utca

Címkék

Hazánk legimpozánsabb középkori lakótornya, ahol Salamon király is raboskodott. A népnyelv megőrizte a nevéhez fűződő „fénylik, mint Salamon töke” szólást, melynek eredete korántsem pikáns; a töklámpások fényére utal.

Fotó: Leicapress

Fóti nagytemplom

10/10

2151 Fót, Vörösmarty Mihály utca 2.

Címkék

A magyar romantika egyik legjelentősebb alkotása, a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérték fel. A monumentális építmény valójában nem is egy, hanem két, egymás fölé épített templomból áll.

Hasonló tartalmak

Admin mode