Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Az EUnderground Nemzetközi Fesztivál a 20. század történelmét szeretné közelebb hozni a fiatalokhoz úgy, hogy a volt szocialista országok egy kevésbé ismert kulturális örökségét tárja fel: az 1945-89 közötti kelet- és közép-európai ellenkultúra mozgalmait.

A hét ország közreműködésével megvalósuló fesztiválon megemlékeznek azokról a művészekről, akik a totalitárius állam cenzúrájának áldozatai voltak, mert a hivatalos ideológiától eltérő állásponttal rendelkeztek vagy alternatív művészeti eszközöket és kifejezési formákat használtak. Továbbá bemutatják azon művészek sorsát, akik politikai nézeteik, művészi stílusuk vagy témájuk miatt száműztek a "hivatalos" kultúrából (tiltott vagy tűrt megítélés alá estek).

Részletes program:


 • 10:00 - Köszöntő és fesztiválmegnyitó

 • 10:05-10:30 - Dr Dariusz Leśnikowski: Több, mint színház. Alternatív színházak az 1970-es és 80-as években Lengyelországban (Lengyelország)

 • 10:30-11:00 - Ladislav Snopko előadása (Szlovákia)

 • 11:00-11:30 - Martin Pilař: Tiltott versek (Csehország)

 • 12:00-12:30 - Krassimir Iliev Dimitrov, Szófiai Művészeti Galéria: A cenzúra és az ellenállás formái - az állam és a művészek szembenállása 1944-1985 között (Bulgária)

 • 12:30-13:00 - Prof. Dr. Eldon Gjikaj: Irodalmi és művészeti ellenállás a kommunista Albániában (Albánia)

 • 12:00-13:00 - Műhelymunka a nemzetközi szamizdat kultúráról

 • 17:00-17:15 - Kiállításmegnyitó: A nemzetközi utazó kiállítás megnyitója

 • 17:15-18:15 - Underground filmklub: Válogatás a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Balázs Béla Stúdió gyűjteményeiből: Gazdag Gyula: A válogatás (1970), Öndivatbemutató, Hajas Tibor, (1976), Emlékek egy városról, Monory Mész András - Peter Hutton, (1984), Pro patria, Sára Sándor, (1970), Halász Péter interjúk és egy 16mm-es filmvetítő működésének a bemutatása.

 • 18:15-19:00 - Diavetítés felnőtteknek: Válogatás a kommunista propaganda és agitációs témájú diafilmekből

 • 17:30-18:30 - Az ellenálló fiatalok zenéje Romániában: a lázadás formái a diktatúra alatt
  Mircea Florian előadása és koncertje (Románia)

 • 18:30-19:00 - „Minden gondolatunkat egy szabad hangba temettük” - Az Excelsior Színház performansza (Románia). Szereplők: Dan Clucinschi és Ovidiu Uşvat.
  Az előadásban a két fiatal színész fekete humorral újraértelmezi a román színház cenzúráért felelős tisztviselőjének archív feljegyzéseit.

 • 19:00-20:00 - Moldvai csángó táncház, fellép: Berka Együttes

 • 20:00-20:30 - Bakonyi indiánok koncert

 • 20:30-21:00 - Víg Mihály unplugged koncert

 • 21:00-22:30 - Török Ádám és a Mini koncert

Hasonló tartalmak

Shopping Gasztró

tMK & Friends XMAS Shopping & Brunch

Egy újabb repertory shoppingra készülhetünk a pesti oldalon, méghozzá egy olyan izgalmas és tágas helyszínen, mint a Kastner Kommunity, ahol december 16-án és 17-én várnak egy kellemes hangulatú karácsonyi shoppingra. A Kastner Kommunity egy találkozóhely, kávézó, közösségi- és munkatér, galéria, ahol érdemes a karácsonyi ajándékok beszerzését összekötni egy brunch-csal is.

Éjszakai élet

The Project: Unity6

Töretlenül robog tovább az Unity téli szezonja. A széria hatodik része december közepén egy erős hármas fogattal teszi még magasabbra a lécet. Az Afterlife és Innervisions kiadók vezéregyénisége Konstantin Sibold vezeti a triumvirátust, mellé érkezik az Anyma-val közösen készített Syren atyja: Rebuke, ráadásnak pedig a Vasúttörténeti Park óriásit dobbantó közönségkedvencét, az Omnya duót hívták meg a szervezők. A Várkert rendezvénytermének közepén továbbra is ott trónol majd az átlátszó ledfallal borított körszínpad, egy rakás robotlámpával és vizuális effekttel.

Szabadidő Kultúra

Múzeumok karácsonya 2023

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadással és foglalkozással készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

Shopping

Resident Art Galéria: New Kids on the Wall

A 2018-ban debütáló Resident Art Fair kortárs képzőművészeti vásár immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre. Ahogy arra a vásár címe is utal, a kurátorok, Bánki Ákos és Schneller János ezúttal a pályakezdő képzőművészekre helyezték a hangsúlyt. A rendszeresen kiállító művészek mellé közel 40 új kiállítót hívtak meg, akik nagy része még soha nem szerepelt képzőművészeti vásáron, sőt legtöbbjük most debütál a kortárs műkereskedelmi piacon, azaz épphogy csak elkezdte művészi pályafutását. A december 14. és 22. közt látogatható vásár lehetőséget teremt a fiatalok számára egyfelől a bemutatkozásra, másfelől műveik értékesítésére.

Neked ajánlott

A