Fesztivál

Budapest Essentials 2015

Pár lelkes, Budapestet imádó fiatal kitalálta, hogy megcsinálja az első urban fesztivált az itt élőknek, a nem itt élőknek, külföldieknek, fiataloknak és kevésbé fiataloknak. Mindenkinek, aki szereti a várost és még inkább azt, ami a fővárossal történt az elmúlt pár évben. Ez lett a Budapest Essentials, ami minden egyben, amit a város kínál: zene, buli, kultúra, gasztronómia és egy leírhatatlan érzés! Négy napra fesztiválhelyszínné változik a város egy karszalag segítségével.

2. évad: #koszibudapest Klubfesztiválból igazi városi fesztivállá vált: nemcsak népszerű belvárosi klubokban bulizhatsz idén, hanem különleges közterületeken és középületekben – azokon a helyeken, amik Budapest karakterét adják.

Bár a Vodafone 4G Budapest Essentials fesztivál fő helyszíne továbbra is a Margitsziget marad, a nagy érdeklődésre való tekintettel a nagyszínpadot a ZIPPP területéről a Palatinus Strandfürdőre költöztetik a szervezők – a helyszínváltozás időpontváltozással is jár, a The Wombats koncertje június 26-án, pénteken 18 órakor kezdődik, a szombati CityMatiné programsorozatnak pedig a fesztivál hivatalos closing party helyszíne, a csillebérci Matiné Napozó ad otthont. A változások a nagyobb befogadóképesség mellett a családosoknak is kedveznek, a késő esti programok helyett például több délutáni koncert is lesz a margitszigeti fesztiválközpontban. A négynapos városi fesztivál nappali programjait és a karszalaggal járó kedvezményeket nem befolyásolja a helyszínváltozás, ellenben plusz egy nappal, a június 24-én, szerdán megrendezett Botellónnal bővült a rendezvénysorozat. Az extra nap mellett egy last minute előadó is feliratkozott a zenei line up-ra: június utolsó hétvégjén a detroiti Kenny Larkin is Budapestre látogat.

Ugyan a központi színpad pár méterrel odébb került, a többi koncert exkluzív helyszíne maradt az eredeti: a nagyszínpad mellett csütörtökön a Fővárosi Nagycirkuszban, pénteken a Vasúttörténeti Parkban és a Vidámparkban, szombaton a Vásárcsarnokban, a Zwack Unicum Gyárudvarán, a Széchenyi Fürdőben és a Matiné Napozón, vasárnap pedig a Várkert Bazárban és ismét az egykori úttörőtáborban, a csillebérci Matiné Napozón lazíthatnak a fesztiválozók.

A négynapos programsorozat egyik sajátossága, hogy a koncertek mellett szinte egész Budapestet felfedezhetik a résztvevők, a helyszínváltozás pedig nem befolyásolja a karszalagért járó kedvezményeket. Továbbra is ingyenes, extra belépő jár a Fővárosi Növény- és Állatkertbe, számos budapesti gyógyfürdőbe, a Ludwig Múzeumba és a Hop on Hop off városnéző buszokra, valamint 20-50%-os kedvezményt biztosít több kiállítóközpont és a legfelkapottabb belvárosi éttermek, kávézók, bárok, szórakozóhelyek. Az ínyencségek mellett Budapest macskakövekbe és falakba vésett titkait is felfedezhetik a résztvevők, a Hosszúlépés csapatával szervezett saját városnéző túrák menete is változatlan: a repertoárban akad hollywoodi, 4-es metró, Made in Budapest és egy rendhagyó (csak a fesztivál idején elérhető) Instant Budapest Art séta is, ahol Nádudvari Noémi esztéta segítségével az utca művészetét mutatják be.

A különleges helyszínek fellépői:

La Roux
The Wombats
Solomun
Duke Dumont
Katy B
Sub Focus
Carl Craig
Dope D.O.D.
Austra
Cassy
Dry The River
Peter Kruder
Gold Panda
Zinc
Eskmo
Riva Starr
Aquarius Heaven
Astronautalis
Cosmin TRG
Answer Code Request
Garden City Movement
Nyma
Monophonics
Kolektif Istanbul