Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Tatai Esterházy-kastély

A tatai vár kedvelt turistacélpont, viszont az Esterházy-kastély hófehér épületét éppúgy érdemes felfedezni. Noha egy nagyon pici kastély, számtalan titkot és érdekességet rejt, sőt általa egy kicsit jobban megismerhetjük az Esterházyak történetét is. Eredetileg nem a mostani helyére tervezték a kastélyt, hanem a várba, valamint nemcsak az arisztokrácia és diplomáciai események otthona volt, de egyidőben pszichiátria is működött a falai között. Bár késő barokk épületként definiálják, elmarad a monumentalitás, a túldíszítettség és az előcsarnok is. Az épület terveinek elkészítésével Fellner Jakabot bízták meg, aki később úgy befutott, hogy országszerte kapott megrendeléseket. A kis kastélyban összesen csak 29 szoba kapott helyett, ami összehasonlítva a schönbrunni kastélyba tervezett 200 szobával jóval kevesebb, így itt bálokat sem igazán lehetett tartani. A történelem szerelmeseinek külön izgalmas lehet, hogy négy császár is ellátogatott a tatai kastélyba: 1809-ben például I. Ferenc magyar király, a Német-római Birodalom utolsó császára, majd majdnem egy évszázaddal később, 1897 őszén I. Ferenc József és II. Vilmos német császár is itt szállt meg, amikor a bécsi udvar hadgyakorlatot rendezett, de IV. Károly is járt itt 1921-ben, amikor másodjára próbált visszatérni az országba. Az 1860-as években gróf Esterházy III. Miklós felpörgette a kastély és Tata kulturális életét: a Monarchia társasági életének egyik központjává vált. Egy tatai vagy vidéki kiruccanás alkalmával szuper program bejárni a kastélyt, az épület titkos és elzárt zugait, ahol a legkülönlegesebb tárgyakat is felfedezhetjük, amellett, hogy az Esterházyakhoz is közelebb kerülhetünk.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Shopping

Judapest Store

Az autentikusan a Kazinczy utcában található Judapest Store egy zsidó tematikájú, Budapestet fókuszba helyező bolt.

új hely Gasztró

David's Kitchen

A belváros legújabb helyére, a David's Kitchenre mondhatjuk, hogy pékség, azonban az nem fedi le teljesen a valóságot. A Klauzál téri üzlet esetében az angol bakeshop sokkal inkább kifejezi azt, hogy itt a remek kovászos kenyerek és pékáruk mellett más is kapható.

Gasztró

Tantuni House

Aki a gíroszt szereti, az minden bizonnyal szeretni fogja a tantunit is, az autentikus török street foodot, amelynek Budapesten a Tantuni House az otthona.

Neked ajánlott

A