Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Bethlen téri zsinagóga

A Bethlen téri zsinagóga Budapest Csikágóként elhíresült negyedében rejtőzik, amely ráadásul remekül átvészelte a háborút és az évek viszontagságait is, így a berendezése és a színes ólomüveg ablakai is megmaradtak eredeti állapotukban. A zsinagógát Baumhorn Lipót tervezte, és már 1932 óta áll a Bethlen téren. A zsinagóga különlegessége, hogy hiába sétálunk a környéken, nem vesszük észre, hiszen az épület nem az utcaszinten, hanem annál lejjebb van: az István utca 15. szám alatti zsinagógát a mellette lévő Izraelita Siketnémák Országos Intézetének épületében alakították ki. Az 1920-as évek végén merült fel a hívekben az igény egy zsinagógára a környéken megszaporodott zsidók miatt, akik egyszerűen már nem fértek be az intézetben kialakított kisebb imaházba. A főbejárat felirata árulkodik arról, hogy itt egy zsinagóga bújik meg, de az héberül van, ami valljuk be, laikusként nem biztos, hogy egyből leesik, hogy mi folyik a falak között. A bejárat fölött egyébként a 118. zsoltár 20. verse is olvasható, vagyis „Ez az Úrnak kapuja”, ami azt jelzi, hogy a zsinagógába, az örökkévaló házába bárki beléphet, felekezettől függetlenül. Ide tényleg mindenkit szeretettel várnak, azt is, aki csak megnézné a zsinagógát, vagy csak kíváncsi arra, milyen egy zsidó istentisztelet. Érdemes a színes ólomüveg ablakokat is megcsodálni, amelyek a zsidó ünnepekhez és a zsidó naptárban valamelyik emlékezetes naphoz kötődő szimbólumokat ábrázolnak.

Még több érdekességet tudhattok meg a környékről A budapesti Csikágó története című podcastadásunkat meghallgatva.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Shopping

Judapest Store

Az autentikusan a Kazinczy utcában található Judapest Store egy zsidó tematikájú, Budapestet fókuszba helyező bolt.

új hely Gasztró

David's Kitchen

A belváros legújabb helyére, a David's Kitchenre mondhatjuk, hogy pékség, azonban az nem fedi le teljesen a valóságot. A Klauzál téri üzlet esetében az angol bakeshop sokkal inkább kifejezi azt, hogy itt a remek kovászos kenyerek és pékáruk mellett más is kapható.

Gasztró

Tantuni House

Aki a gíroszt szereti, az minden bizonnyal szeretni fogja a tantunit is, az autentikus török street foodot, amelynek Budapesten a Tantuni House az otthona.

Neked ajánlott

A