Keresés EN

A régi Budafok – akkori nevén Promontor – a szőlőtermelés miatt kezdett benépesülni Mária Terézia uralkodása alatt, de a 19. századi szőlővész miatt sok gazdának kellett új szakma után néznie. Ekkor indult be igazán a mészkőkitermelés: a munkások megvásároltak vagy béreltek egy-egy területet, ahonnan követ fejtettek ki, a kőtömbök helyén pedig egy több méter mély, széles lyuk maradt. A századfordulótól kezdve egyre több szegény család döntött úgy, hogy az albérletpénzt megspórolva beköltözik egy-egy ilyen vájatba, így alakultak ki a barlanglakások, vagy hivatalos nevükön mélyudvaros kőházak. A Veréb utcai múzeumban egy korabeli bútorokkal berendezett udvart és a hozzá tartozó két lakást nézhetjük meg, valamint a kerület történelmét is megismerhetjük Appel Péter izgalmas tárlatvezetésén.

Tipp: a múzeum ingyenes, és a hét bármelyik napján látogatható, de 1-2 nappal korábban be kell jelentkezni telefonon.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Tantuni House

Aki a gíroszt szereti, az minden bizonnyal szeretni fogja a tantunit is, az autentikus török street foodot, amelynek Budapesten a Tantuni House az otthona.

Gasztró Szponzorált

ARAZ étterem

Az ARAZ éttermet Budapest bohém negyedében, a Dohány utcában találjuk, ahol egész évben változatos, ízletes heti menüvel, szezonális gasztronómiai különlegességekkel, egyedülálló borvacsorákkal és sok más érdekességgel várnak minket.

új hely

Quentin′s Burger

A Ferenc téri Quentin′s Burger azok kedvence lesz, akik imádják Tarantinót, a klasszikus hamburgereket, na meg a 90-es éveket. A hely alapítói odavannak Tarantino filmjeiért, és igyekeztek az enteriőrben is megmutatni azt.

Éjszakai élet Gasztró

Craft Head Brewpub & Bistro

A Craft Head Brewpub & Bistro egy olyan hely, amely kis és nagy társaságokat egyaránt befogad óriási terében. A Rákóczi úton lévő gasztrokocsma annyi asztallal bír, hogy nehezen elképzelhető, hogy itt valaki ne tudjon leülni.

Neked ajánlott

A