A november 6–13. között megrendezésre kerülő fesztiválon hat új hazai alkotás lesz látható, melyek nemzetközileg már jól teljesítettek, itthon pedig a Verzión mutatkoznak be.

Kialakult a 21. alkalommal megrendezésre kerülő Verzió Dokumentumfilm Fesztivál hivatalos programja, azon belül is a magyar szekció, melyben hat film versenyzik majd egymással. A fesztivál november 6. és 24. között lesz országosan, Budapesten november 6. és 13. között, a vetítések a Toldi és a Művész moziban zajlanak majd. A magyar alkotások a Verzión lesznek első ízben láthatók itthon nagyközönség előtt, de nemzetközileg már több helyen, fesztiválokon bemutatkoztak, és egész sok díjat sikerült is elhozniuk egyik-másik rangos filmes eseményről. De nézzük, mi mindent láthatunk idén a magyar dokumentumfilmesektől.

A fesztivál nyitófilmje mindjárt egy hazai alkotás lesz, melynek címe KIX, és akinek a Sráckor című Richard Linklater mozi jut az eszébe róla, jó felé keresgél. A magyar film hasonlóan jár el, mint az a film is eljárt, csak míg az fikció volt színészekkel, itt a kamera hús-vér embereket követett 12 éven át. A főszereplő budapesti Sanyi egy tipikus hangoskodó-randalírozó gyerekből vált több mint egy évtized alatt, felnőttkorára közellenséggé. Révész Bálint és Mikulán Dávid filmje ezt a folyamatot vitte filmre. Miklós Ádám filmje, a Mélypont érzés napjaink egyik stabilan égető problémájáról szól: a drogfüggőségről. Két egykori szerhasználó tisztán eltöltött első másfél évét követhetjük nyomon.

Czira Sára munkája, a Kabinnyomás főszereplője Heni, aki mindig arról ábrándozott, hogy egyszer nagy családja lesz, ám ez nem jött neki össze, harmincas évei közepén magányosan éldegél Barcelonában. Eldönti, hogy gyermeket szeretne mindenáron, és ehhez talál is egy meleg orosz férfit, Andrejt. A film intim portré erről a különös és szokatlan társszülőségről és családról. Az elveszett Mozi könyv dán–magyar koprodukció, Ida Marie Gedbjerg Sørensen filmje. Egy napló felfedezéséről szól, amiben egy magyar férfi a 2158 mozilátogatását dokumentálta.

Rubi Anna rendezése, Az élet nélkülem aktuális témát dolgoz fel ritka fokú érzékenységgel, és a film a nézők körében is nagyon várt alkotás. A TASZ otthonápolás-perében részt vett édesanyákat és a halmozottan fogyatékos gyermekeiket követi nyomon. A magyar versenyprogramban látható majd Surányi Judit filmje, amit szintén megelőzött a híre. A Nyomik négy srácról szól, akik leruccannak a Balatonra nyaralni, bulizni, csakhogy hárman kerekesszékesek, a negyedik srác pedig oxigénhiánnyal született. A film erejét az adja, hogy tabuk nélkül és sok humorral mesél.

Kultúra

Verzió Dokumentumfilm Fesztivál 2024

Program adatai

Több helyszínen Facebook-oldal Programok 2024. november 6., szerda - 2024. november 13., szerda

Címkék