A régmúlt idők legendás esetei és rejtélyei mindannyiunk képzeletét izgatják, könnyű belefeledkezni az ilyen témájú könyvekbe vagy filmekbe. Ha pedig nekünk kell a titkok nyitjára rájönni egy kijutós játék keretei között, az egész biztosan garantálja a flow élményét.

Cikkünkben összegyűjtöttünk öt plusz egy szabadulós játékot Budapesten. Közös pontjuk az, hogy „sztorijuk” valós történelmi eseményeken alapszik.

1. Leleplezni a történelem leghíresebb sorozatgyilkosát

Szeretünk borzongani, és nem egy kijutós játék épít erre a hangulatra. Ezek egyike a PLAY – Élő Társasjáték Hasfelmetsző Jack-szobája. A viktoriánus kori Anglia talán legrejtélyesebb alakjának története közismert, a 19. századi londoni Whitechapel nyomornegyed sikátoraiban szedte prostituált áldozatait. A sorozatgyilkos kiléte a mai napig rejtély, bár rengeteg elmélet született a személyéről – hol kevesebb, hol több megalapozottsággal.

A Rottenbiller utcában lehetőségünk van arra, hogy azt érezzük, megfejtettük a 150 éves rejtélyt. A szoba története szerint a misztikus bűnöző vendégségbe hívja a játékosokat, akinek ki kell nyomozniuk, ki ő, és mi a tetteinek mozgatórugója. A megfejtéssel megmenthető az utolsó áldozat élete, ám a segítségkérést nagyon meg kell gondolni, hiszen ezzel közelebb kerülhetünk a rejtély megoldásához, viszont így Jack előbb fog lesújtani kiszemeltjére.

A játék honlapján hosszabb anyag található a történelmi tényekről.

2. Megakadályozhatjuk Csernobilt

Egyes történelmi események több szabadulószobát is megihlettek, egyik ilyen az 1986-os csernobili atomerőmű-katasztrófa. A Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőmű négyes blokkjában történt robbanás nemcsak azért nyomaszt és érdekel minket egy időben, mert a detonáció következményeként létrejött radioaktív sugárzás több százszorosa volt a Hirosimára és Nagaszakira dobott atombombák által keltettnek, hanem azért is, mert a történet emberi oldala szintén félelmet keltő, hiszen a balesetet egy hanyagul elvégzett tudományos kísérlet okozta, majd megpróbálták eltitkolni a közvélemény elől.

Az Időcsapda szabadulószobájában arra kapunk lehetőséget, hogy megakadályozzuk a balesetet, a szovjet szerelőcsapat bőrébe bújva erre hatvan perce van a játékosoknak. Az Erzsébet körúti kijutós játéknak hét különböző pályája van, amelyek kivétel nélkül megmozgatják a szürkeállományt, az alternatív történelemben játszódó mentőakció ezek közül a nehezebbnek számít.

3. Nyomozás gótikus díszletek között

A misztikus hangulatot árasztó, a Mennyei Jeruzsálem mintájára épült középkori katedrálisok szintén megmozgatták a kijutós játékok tervezőinek a fantáziáját. Ha magunk elé képzeljük a gótikus falak között zsolozsmázó szerzeteseket, akkor könnyű elhinni, hogy itt valami megfejtésre váró rejtély lappang.

Ehhez hasonló gondolatok járhattak a Mystique Room csapatának a fejében, amikor megalkották a Katedrális névre keresztelt pályájukat. A játék története szerint sötét erők akarják megakadályozni a középkori katedrális felépülését, egy tolvaj ellopta az épület tervrajzát. A szerzetesek bőrébe bújt játékosoknak meg kell akadályozniuk a gonosz ügyletet, vissza kell szerezni az építkezés befejezéséhez nélkülözhetetlen terveket.

A pálya angolul is játszható, és gyerekeknek is ajánlják, hiszen nincsenek benne „ijesztegetések”. A játék honlapja szerint a kijutási arány szinte százszázalékos, vagyis minden bizonnyal nem a legbonyolultabb szobák egyike.

4. A magyar főúr sötét titka

Valahogy a magyar történelem nem ihlette meg annyira a szabadulószobák tervezőit, mint a határon túli izgalmas vagy éppen vérfagyasztó események. Ellenpélda azért akad, az Escape Zone Labirintus kastély pályája a 19. századi hazai arisztokrácia világába kalauzol minket. A játékosoknak a beszélő nevű elképzelt karakter, Véressy gróf sötét titkait kell leleplezniük, amire mindössze hatvan perc áll rendelkezésre. A történet szerint az elvetemült főúr budai kastélyában és annak pincelabirintusában nekromanta kísérleteket folytat, aminek célja – mint minden valamirevaló fiktív pszichopata esetében – a világuralom.

A Dessewffy utcai pálya kitűnően visszaadja az egykori arisztokrata rezidenciák hangulatát, ebben az is segítséget nyújt, hogy a játéktér meglehetősen nagy, 100 négyzetméteres. A játék nehézségi szintje választható, de gyerekeknek nem ajánlják a horrorisztikus hangulat miatt.

5. Túlélni a Titanicot

Az elsüllyedhetetlennek hitt Titanic tragédiája szintén a múlt legendáinak és ikonikus történeteinek egyike. A katasztrófa az Escape Legends csapatát is megihlette, így hozták létre a Titanic-szobájukat. A kerettörténet szerint a játékosok egy rafinált bűnbanda tagjainak bőrébe bújnak, akik egy rejtélyes idegentől kapnak hajójegyet a Titanicra, illetve egy megbízást, miszerint az egyik utas nagy értékű nyakékét kell ellopniuk. Azonban megtörténik az ütközés a jégheggyel, és a törvényen kívüliek bőrébe bújt játékosoknak hatvan percük van megszerezni az ékszert és kijutni a fedélzetre, ahol mentőhajóban menekülhetnek el a hullámsír elől.

A szoba a leírás szerint közepesen nehéz, illetve gyerekeknek is ajánlják. Ha esetleg ajándék lenne a szabadulás, akkor az eredeti Titanic-beszállókártya másolata is igényelhető kvázi belépőként.

+1: Megelevenedik a handlék és rabbik világa

A „Teleki téri nyomozók” kicsit kilóg a sorból, nem klasszikus kijutós szoba, inkább valamiféle interaktív színdarab és detektívjáték keveréke a VIII. kerület utcáin. A Gláser Jakab Emlékalapítvány és a Detectivity egy lassan feledésbe merülő világba kalauzol minket vissza. A Külső-Józsefvárosban található Teleki tér és a téren található zsibáruspiac az Osztrák–Magyar Monarchia idejében a kisiparosok, kiskereskedők, a „kis egzisztenciák” világa volt, akik körében nagyon magas arányban találunk zsidó vallásúakat. Ide repít minket vissza, ahol a játékosok maguk is szereplőivé válnak a történetnek.

A játékot – mivel a csapatnak egy ponton ketté kell válnia – minimum tíz főtől ajánlják, illetve kifejezett céljuk, hogy minél több iskolai csoport jusson el hozzájuk.

(Borítókép: arcady_31 – Getty Images)

Címkék