A World Press Photo kiállítás 48 éve minden évben jelen volt Magyarországon. Az elmúlt hat évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezték meg a kiállítást, közel 50 ezer látogatóval éves szinten, idén viszont új helyen, a Biodómban nézhetjük végig a legfontosabb képeket a nagyvilágból.

A World Press Photo kiállítás a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóit és dokumentarista fényképeit mutatja be, amelyeket egy független zsűri választott ki. A kiállítás szervezője már több mint három évtizede Révész Tamás / Herald Európa Kft., aki korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak. A kiállítás szeptember 19-én nyílik a Biodómban, és szeptember 20. és október 27. között mindennap (hétfőn is) látogatható lesz.

3851 fotós 130 országból összesen 61 062 fotót és szabadon választott formátumú pályázatot küldött be. Végül a díjazott 31 fotográfus 24 országot képvisel, melyek: Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Brazília, Dél-Afrika, Egyesült Államok, Franciaország, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Irán, Japán, Kanada, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság, Mianmar, Németország, Palesztina, Peru, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Ukrajna és Venezuela.

A World Press Photo 1955-ben indult útjára, amikor holland fotográfusok egy csoportja e név alatt hirdetett fotópályázatot annak érdekében, hogy munkáikat bemutassák a világ közönségének. Azóta a World Press Photo küldetése jelentősen kibővült, s mára a világ egyik legrangosabb fotópályázatává nőtte ki magát, amelyen a dokumentarista és a sajtófotózás legjobbjait díjazzák.

Kultúra

World Press Photo 2024

Program adatai

Biodóm (1146 Budapest, Állatkerti krt. 16.) Facebook-oldal Jegyvásárlás 2024. szeptember 20., péntek - 2024. október 27., vasárnap

Szeptember 20. és október 27. között rendezik meg a 2024-es World Press Photo tárlatot, ahol az elmúlt év legjobb és legfontosabb fotóriporteri és dokumentumfotóit láthatjuk. A győztes fotókat nemzetközi, független zsűri választotta ki, akik 130 ország 3581 fotósának több mint 61 062 fotóját nézték meg a döntéshez.

(Borítókép: Anadolu - Getty Images)

Címkék