Az ősz egyik legjobban várt kiállítása Frida Kahlo és családjának legintimebb pillanataiba is bepillantást enged Magyarországon még sosem látott fotókon keresztül. A tárlat anyagát egy több mint 6000 képet tartalmazó archívumból állították össze, amely évtizedekig el volt zárva a kíváncsi szemek elől.

Amikor 1954-ben meghalt Frida Kahlo, férje, Diego Rivera a mexikói népnek adományozta a Kék Ház néven ismert mexikóvárosi otthonukat, hogy ott egy, a művésznő életének és munkásságának szentelt múzeumot rendezhessenek be. A Frida Kahlo Múzeum mára a világ egyik leglátogatottabb kiállítóhelyévé vált.

Diego arra kérte a múzeumot, hogy Frida számukra átadott alkotásai és tárgyai közül néhányat zárjanak el az emberek kíváncsi tekintete elől. Ez a fő oka annak, hogy a több mint 6000 fényképet, néhány rajzot, levelet, gyógyszert és ruhát tartalmazó személyes archívum öt hosszú évtizeden át rejtve maradt a nyilvánosság elől. Szinte mitikus aura övezte a fürdőszobát a Kék Házban, amelyet e kincsek őrzésére kijelöltek.

Az archívumot csak 2003-ban nyitották meg. Az újonnan fellelt fényképekből válogatott a kurátor, Pablo Ortiz Monasterio fotográfus, aki a mexikói fotográfia történetének is szakértője. A Frida Kahlo fotógyűjteménye című tárlaton 241 korábban nem publikált, Frida által nagyra tartott fénykép látható, melyek életének különböző korszakait jelenítik meg, rajtuk Frida számára fontos emberekkel.

A Mai Manó Ház kiállítása 2024. október 18-án nyílik, majd egészen 2025. január 12-ig lesz látogatható. Belépőket elővételben szeptember 18-tól lehet majd vásárolni a helyszínen. A kiállításról minden további információ erre a linkre kattintva érhető el.

(Borítókép: Bettmann - Getty Images)

Címkék