Közleményt adott ki a Várkapitányság a Citadella megújításával kapcsolatban.

Még júliusban adtunk hírt arról, hogy állapotfelmérés és diagnosztikai munkálatok miatt felállványozták a Szabadság-szobrot, ami után megkezdődhet a szobor tényleges felújítása, majd a körülötte lévő terasz kialakítása. A Várkapitányság friss közleményében azt írja, már zajlik a talapzaton feltárt kőhibák és az időjárás okozta erózió javítása, valamint a kőelemek cseréje és restaurálása.

A munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét is, mindemellett átvizsgálják a szobrokban található több ezer rögzítőcsavart, és kijavítják az esetleges repedések okozta hibákat is. Jelenleg a fémrestaurátorok a belső szerkezeti kötések cseréjét, valamint a külső felületek tisztítását végzik.

„A talapzatra elhelyezünk egy keresztet, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk”

– írják, hozzátéve: a restaurálási munkálatokat követően elkezdik a szobor körül lévő terasz új kialakítását, amely megjelenésében illeszkedni fog a Citadella megújuló külső és belső közparkjaihoz.

A Citadellán egyébként elvégezték a terület állapotfelmérését és régészeti feltárását, több ütemben zajlik az erőd külső és belső falainak rekonstrukciója és a belső udvarának rendbetétele. A fejlesztésnek köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére nő, az erődfalon belül egy új közparkot alakítanak ki. A munkálatok egyik leglátványosabb elemeként megnyitották a falakat az északi és a déli oldalon.

„A Szabadság-szobor mögött egy látványos lépcsősort alakítunk ki, amelyen keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába. A megújult ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást hozunk létre a Szabadság Bástyája címmel. A fejlesztés tervezésével összhangban a kiállítás előkészítését is az Art1st Design Kft. végzi széleskörű szakértői csapat, többek között történész, múzeumpedagógus és forgatókönyvíró bevonásával.″

A több szakaszból álló munka várhatóan 2026-ra fejeződik be, ebben az időszakban várható a kiállítás megnyitása is.

(Borítókép: Várkapitányság)

Címkék