Az Omszki-tó Budakalász felőli csücskében találjuk meg a Gól vendéglőt, amely nemcsak minőségben kiváló, a házi készítésű kenyér, a fagyi és a házi szörpök is mesések, hanem a tálalás is olyan volt, amilyenre egyáltalán nem számítottunk egy kis tóparti étterem esetében. A kedvesség és a vendégszeretet pedig az igazi kisvendéglők hangulatát hozza.

A Gól vendéglőt a budakalászi Tanító utca felől közelíthetjük meg autóval. Budapestről könnyen és gyorsan elérhető a 11-es út irányából, de akár egy visegrádi vagy szentendrei kiruccanás után is érdemes itt befejezni a napot. Ráadásul a vendéglő előtt számos ingyenes parkolási lehetőséget találunk. A HÉV-től gyalogosan 5 perc sétára található, a Szentendre felé tartó bringaútról letérve akár kerékpárral is könnyen megközelíthető, és jó megálló lehet egy hosszabb tekerés utáni felfrissülésre.

Helyi kiskocsmából étterem, csupa nagybetűvel

12 évvel ezelőtt került a család bérleményébe az étterem. A jelenlegi étterem lelke, Ferenc gyakran járt errefelé kutyát sétáltatni, és néha betért ide egy kávéra. Amikor új bérlőt kerestek, akkor jött a lehetőség, hogy ő vigye tovább a helyet, amely továbbra is kocsmaként és strandbüféként üzemelt, hiszen ekkor még lehetett fürdeni a szomszédos Omszki-tóban.

7 évvel ezelőtt történt meg a teljes átalakítás, így egy légkondicionált belső térrel és egy téliesíthető terasszal is bővültek, amely egyben vendéglővé alakulásukat is jelentette.

Ferenc egy vérbeli, klasszikus vendéglátós, aki cukrász és szakács végzettséggel is rendelkezik, és ugyan vannak más üzletei is, de a vendéglátás az igazi szerelem. Míg ő az ideje nagy részét a konyhában tölti, hiszen mindennek tökéletes minőségben kell megérkeznie a vendég asztalára, addig felesége, Apollónia a vendégekkel beszélget, és gyakran találkozhatunk vele a pultban is, vagy éppen kiszállítja a megrendelt ételeket a környéken.

Egy igazán jó páros, akik tökéletesen kiegészítik egymást, és mindaz megvan bennük, ami a jó vendéglátáshoz elengedhetetlenül szükséges.

Természetesen egy igazán jó és stabil csapat is mögöttük áll, és méltán büszkék arra is, hogy a nehezebb időszakokban sem kellett senkit elküldjenek.

Kovászos kenyértől a házi fagyiig

Ferenc maga süti az ételekhez kínált kovászos kenyeret, alapanyagok tekintetében is állandóan keresi a legjobbat. Nála a frissesség és a minőség is alapkövetelmény. Idén éppen egy fagylaltkészítő gépbe szeretett bele, így belevágott a fagyikészítésbe is. Saját maga kísérletezte ki azt a négy ízt, amelyet a fagyikelyhekbe kaphatunk. A feketeribizli- és málnaszörpjük egész évben kapható, és saját maguk készítik éppen úgy, mint a szezonálisan kapható levendulaszörpjüket.

„Szeretünk utazni, és nagyon szeretünk enni, így mindenhonnan hozunk magunkkal egy-egy receptet. Feri bármit megkóstol, rögtön tudja, milyen fűszerek, alapanyagok vannak benne, és tökéletesen elkészíti itthon is” – meséli Apollónia.

Málnakrémlevestől a tonkatsun át a ropogós csülökig

Három ikonikus étel az étlapról, amely a vendégek nagy kedvence. A málnakrémleves a nyári időszak igazi favoritja. Igazán krémes, hűsítő, benne túrógombóckákat is találunk.

A másik kedvenc, amit mi is megkóstoltunk, a csülkös bableves, amelyet kisebb és nagyobb adagban is kérhetünk.

A nagyi levesét idéző, zöldségekkel és hússal megpakolt fogásban csipetkét is találunk, ahogy kell.

Sűrű és gazdag ízű a gyökérzöldségektől és a benne található jó minőségű csülöktől. A nagy adag akár egy főétkezést is helyettesít. Tökéletes mellé Ferenc helyben készített, kovászos kenyere. A leveseket kár lenne kihagyni, de az előételek kínálata is igen széles a pirított hagymás velőtől a rántott vagy grillezett camembert-en át a csirkemelles vagy garnélás cézársalátáig. Ugyan ez nem egy olasz profilú étterem, mégis kiváló tésztás ételeket készítenek. Az Olaszországból érkező tagliatelle (hosszú, lapos, szalag formájúra vágott tészta) bolognai mártás mellett kérhető parajos-tejszínes fokhagymás szósszal és fekete-erdei sonkával és erdei gombás-tejszínes mártással is. Mi egy gorgonzolamártásos verziót kóstoltunk, amelyben tökéletes volt a tészta és a szósz aránya, szaftos, és a gorgonzola okán erőteljes ízű fogásért még biztosan visszatérünk.

Ha már tóparti helyről és horgászparadicsomról van szó, nem maradhatnak el a halas ételek sem. A klasszikus paprikás lisztben sütött hekk, a rántott fogasfilé mellett olyan különlegesebb halételek is szerepelnek az étlapon, mint a sült pisztráng, a lazacsteak.

Az általunk is kóstolt, a séf ajánlatában szereplő aranydurbincs, amely a horvátországi nyaralások hangulatát hozza el a tó partjára.

Köretként grillezett zöldségeket kínálnak mellé, amiben kápia paprikát, hagymát, cukkinit, répát is találunk. Citrommal meglocsolva és a kapribogyós-csemegeuborkás-petrezselymes remulád mártással igazi nyári kedvenc. A főételek között tényleg mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A klasszikus rántott hús rajongóinak ajánljuk az óriási bécsi szeletet, a mátrai borz nélkült vagy a tonkatsut, amely egy japán rántott hús (kissé vastagabb, mint a mi rántott húsunk, nem klopfolják, pankomorzsába forgatják), mellé remekül illik a jázminrizs és a köményes káposztasaláta.

De ha jobban kedveljük a szárnyasból készült ételeket, a Gól vendéglőben akkor is megtaláljuk a számításunkat, hiszen a kacsamell rozétól a ropogós kacsacombig, a grillcsirkétől a parmezános bundában készült csirkemellig számos lehetőség közül választhatunk. Apollónia nagy kedvence a Shaun Hill serpenyős csirkéje, amely a pankomorzsa előtt még egy mustáros-petrezselymes kenést is kap. Aki azonban inkább egy klasszikus brassóit, cordon bleu-t vagy csülköt pékné módra enne, ő is megtalálja a befutót.

A csülkös ételek közül mi egy ropogós csülköt kóstoltunk sült krumplival. A csülök bőre rendkívül ropogós, alatta a hús pedig igazán omlós. A krumpli a libazsírnak is köszönhetően kellően szaftos maradt a ropogósra sütés után is.

Minden húsételükről elmondhatjuk, hogy alap a kiváló minőségű hús, a frissesség és a tökéletes elkészítési mód.

Feri kedvence például a sült-párolt marhapofa vadas mártással és zsemlegombóccal, amit a műfaj rajongóinak szintén érdemes kipróbálni.  Aki pedig remek steakeket vagy házi burgereket kóstolna, a Gólban arra is van lehetősége.

Desszertekben is erős

Ha már nem maradt hely a desszertnek, akkor csak a desszertek miatt is érdemes visszatérni a Gólba. A vendégek kedvence a tökéletes túrógombóc édes tejföllel és áfonyamártással. A gombóc könnyed és lágy, nem túl édes, inkább a tejföl édesíti, és az áfonyamártás, roppanós házi morzsa is kerül rá.

A palacsintás desszertek mellett kapható még madártej, amely sűrű, krémes, rajta a fehérjehabok tökéletes állagúak. Nem túl édes, de önmagában is igen laktató desszert.

A végére hagytuk a 4 gombócos fagyikelyhet, amely cukormentes tejszínhabbal a tetején érkezik. Aki meg szeretné kóstolni, mindenképp augusztusban látogasson el hozzájuk, amíg jó az idő, lesz fagyi is.

A fagyikat Ferenc maga készíti, a recepteket is ő kísérletezte ki, nem használ semmiféle színezéket vagy adalékanyagot.

A vanília egy igazi klasszikus, jó minőségű alapfagyi Bourbon vaníliával, a csokiba most éppen fekete ribizli került, nem túl édes, inkább kesernyésebb, sötét színű, pont úgy, ahogy mi szeretjük, a citrom természetes és friss ízű, a málna pedig igazi málna.

Az italok tekintetében 4-féle csapolt sört kínálnak, emellett alap alkoholos italok, borok és Madarasi pálinkák is kaphatók. A házi limonádék és szörpök mellett érdemes a házi jegesteájukat is kipróbálni, illetve többféle kávét is kínálnak.

Egy igazi meglepetés volt számunkra a Gól vendéglő. A fővárostól karnyújtásnyira egy olyan helyet találtunk az Omszki-tó partján, ahol alap a kiváló minőség és a mesés tálalás, ahol maximális kedvességgel és igazi nagybetűs vendéglátással fogadják a betérőket, ahol olyan ételeket kaphatunk, amelyek megidézik nagyszüleink konyháját, a tengerparti nyári élményeket, vagy a minőségibb street foodok irányába kacsintgatnak.

ELÉRHETŐSÉGEK

Gól vendéglő

(Borítókép: Bodorkós Máté – We Love Budapest)

Címkék