Az elmúlt években a fővárosiaknak egyre több beleszólása van abba, hogy mi történjen Budapesten, a vállalkozó kedvűek már harmadik alkalommal nevezhették be projektjeiket a Budapest Tuning ötletpályázatára. Négytagú zsűri, köztük a We Love Budapest újságírója választotta ki azt a tíz legjobb projektet, amelyek a következő hónapokban városszerte megvalósulnak. Interaktív művészeti installációkkal, járdafesztivállal, zenei és gasztronómiai programokkal, kiállításokkal, felolvasóestekkel, különleges jógafoglalkozásokkal, szabadtéri mozival és pop-up szemléletformáló parkkal gazdagodik a város.

A nyertes pályázatok kiválasztásakor a legfontosabb szempont idén is az volt, hogy a megvalósuló projektek új, rendhagyó városhasználati helyzetet teremtsenek akár időszakos vagy kisebb léptékű végleges beavatkozások megvalósításával. Idén a benyújtott pályázatokról Kovács András Péter márka- és marketingkommunikációs igazgató, Fürdős Zsanett, a We Love Budapest újságírója, Gergely Viktória, a Budapesti Tavaszi Fesztivál vezetője és Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke döntött. A Budapest Brand közreműködésével megvalósuló programok ingyenesek, bárki számára látogathatóak.

Mutatjuk, hogy mely projektek fogják felpörgetni a következő hónapokban Budapestet!

Új találkozási pontok a városban

Az aluljárókban megvalósuló LOWPASS – Az aluljárók új ritmusa elektronikus zenei live-actek és interaktív művészeti installációk révén teremt új találkozási pontokat a városban, miközben támogatják a hajléktalanokat segítő alapítványokat, a fiatal és tehetséges zenei és képzőművészeket.

Felkészül: Józsefváros

A Nép-Szín-Ház Járdafesztivál egy olyan utcaimázs-építő rendezvény és kezdeményezés, ami a helyi adottságokra és közösségekre építve mutatja be a kerület és Budapest lakosainak a józsefvárosi Népszínház utcát, annak értékeit zenei, művészeti és gasztronómiai programokon keresztül október 5-én és 6-án 14 és 20 óra között. A kerületben továbbá Pop-up street art akciók Józsefvárosban címmel kortárs művészeti kiállítás nyílik szeptember 10. és október 6. között a Népszínház utcában, nem mindennapi környezetben: üres üzletek kirakatában és a házak falain.

Gyerekprogramok, irodalom, színház, mozi, séta

A Budapest Tuning idei nyertesei között gyerekprogram is lesz: augusztus 31-én 10-től 19 óráig Tündértalálkozó fantázianéven megvalósuló fesztivál Józsefvárosban, a Kálvária téren hozza közelebb a színház és a mese világát a legkisebb budapestiekhez. Az irodalom és a színház szerelmesei különleges felolvasáson vehetnek részt augusztus 23-án hajnali 5 és reggel 8 óra között a Hotel President tetőteraszán. Ottlik Géza Hajnali háztetők című kisregényét a város tetejéről hallgathatjuk meg, miközben gyönyörködünk a napfelkeltében.

Az Isola Budapest szeptember első hétvégéjén szabadtéri mozivá alakul, hála a Cinema Niche csapatának. Az idei Budapest Tuning még a Sissi-rajongóknak és a természetjáróknak is igazi kalandokat ígér. A szervezők a budai hegyekben egy sétaútvonalon keresztül mutatják be, hol tartózkodott Erzsébet királyné gyermekeivel a porosz–osztrák háború idején. A történelem, a kultúra és a természet kapcsolódik össze ebben a projektben, amely igazi kikapcsolódást jelent messze a város forgatagától.

Pop-up szemléletformáló park a Bikás parkban, breaktáncverseny a Keletiben

A Bikás parkban a Nem Adom Fel Alapítvány fogyatékossággal élő munkatársai egy pop-up szemléletformáló park elnevezésű háromnapos fesztiválon (szeptember 13. és 15. között) játékos, interaktív kreatív és sportfoglalkozásokat tartanak a helyi családoknak és civileknek 10-től 16 óráig. A program célja, hogy a résztvevők megtapasztalhassák, milyen kihívásokkal kell szembenézniük fogyatékossággal élő társaiknak, hidat képezve ezzel a fogyatékossággal élő emberek és ép társaik között. We Got the Vibes egy nemzetközi breaktáncverseny, laikusokat bevonó jammel és workshopokkal várja az érdeklődőket szeptember 14-én a Keleti pályaudvar nyitott aluljárójában.

Jóga a városban Jordán Adél vezetésével

Az Urban Asanas: Flow in the City egyedülálló találkozása a jógának és a művészetnek, ahol minden érzékszervünkre hatnak a különböző művészeti ágakon keresztül. A program – szeptember 7-én 7 és 20:30 között – nem csupán hagyományos jógaórákat kínál, hanem a művészet sokszínűségét is bevonja, inspiráló és egyedülálló élményeket nyújtva a résztvevőknek Jordán Adél vezetésével.

A következő hónapokban megvalósuló ingyenes programok pontos helyszínéről és a további időpontokról a Budapest Tuning weboldalán, illetve az Instagram-oldalán adnak tájékoztatást a szervezők.

(Borítókép: Budapest Tuning)

Címkék